Home Minibusreizen Kort bij vakanties België - Ardennen: Maandag 29 juni 2015 tot vrijdag 3 juli 2015
PDF Print E-mail

België - Ardennen en de Oostkantons

 

 

In het oosten van de provincie Namen schuilen Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze samen onder de paraplu ‘Condroz- Famenne’. Rond die 4 gemeentes zweven nog eens 33 kleine dorpjes en dat geeft al de hint dat dit een landelijke, groene en agrarische streek is. Inderdaad, we zijn hier “far from the madding crowd”, zoals de Engelsen zeggen. Wist u overigens dat die uitdrukking ontleend is aan een gedicht uit 1874? Ook toen al ontvluchtte men het drukke stadsleven. Vandaag gebruiken we daarvoor het modewoord ‘herbronnen’.


 

Op het Land van Condroz-Famenne kleeft ook het etiket van: ‘de Valleien van de lekkere smaken’. Die valleien zijn uitgegraven door de Bocq en de Somme, die kronkelend door de beboste heuvels van de Condroz naar de Famenne kabbelen. Voor de ‘lekkere smaken’ zorgen de talloze boeren en producenten. Aan streekproducten ontbreekt het hier niet: van ambachtelijke bieren tot makarons (amandelkoekjes), van honing tot aardbeien, en verder zowat alles wat een boerderij leveren kan. Niet verwonderlijk dat er naast een Kunstenaars- en ambachtenroute (in Hamois), waarbij u onder meer het ‘kaasdorp’ Maffe bezoekt. Gerechten met producten van eigen bodem vindt u ook terug op het menu van de meeste restaurants.


Vijf pijlers schragen het Land van Ourthe & Aisne: Durbuy, Erezée, Hotton, Manhay en Rendeux. We zijn hier aanbeland in het uiterste noorden van de provincie Luxemburg, een streek die in alle seizoenen toeristen aantrekt.Pronkend met de titel van
‘kleinste stadje ter wereld’ is Durbuy allicht het meeste bekende plaatsje uit de streek. Haar geschiedenis loopt parallel met die van haar kasteel en dat heeft een turbulent verleden. Het ontstond als versterking op een eilandje in de 10e eeuw en toen al verving het een castellum. Het land van Durbuy was aanvankelijk een familiebezit, maar kwam nadien in handen van de graven van Luxemburg. De 17e eeuw was een nefaste tijd voor Durbuy. De stad werd niet alleen getroffen door een economische achteruitgang, maar oorlog en pest decimeerden de bevolking. De burcht verging het niet veel beter. Nadat hij al enkele keren was geplunderd, werd hij in 1689 door de Fransen met de grond gelijk gemaakt. Maar in 1726 bouwde de familie d’Ursel opnieuw een kasteel op de oude grondvesten. In de jaren 1880 werd het voor het laatst gerenoveerd en momenteel is het de trots van Durbuy. Al even bekend is de graanhal (of ‘la Maison espagnole’) in het centrum, die al bestond in 1380. Ze was eigendom van de heer en de zetel van alle administratieve activiteiten. Ondanks haar naam diende ze slechts uitzonderlijk als graanopslagplaats.


Reisdatum : Maandag 29 juni 2015 tot vrijdag 3 juli 2015
15Reisdagen : 5D/4N
Reiscode : 2906201501M
Basisprijs : 550 €
Bijzonderheden : Denk zeker aan uw identiteitskaart
Zakgeldadvies : 40 € per dag
Uw Travelbutler : Kris Van Den Spiegel

 

Wallonië is het zuidelijke deel van België, het is een heuvelachtige streek, waarvan in het zuiden de Ardennen liggen, de groene long van ons land en een topper qua ecologisch toerisme. Er wordt Frans gesproken en in het uiterste Oosten, Duits. Wallonië grenst aan Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland.

De Ardennen liggen in het zuiden van België en meerbepaald in het zuiden van Wallonië. Ze vormen de “groene long” van België. De term Ardennen wordt bovendien vaak gebruikt voor gans Wallonië zeker wanneer het gaat om het natuurlijke erfgoed, het ecologische kapitaal van Wallonië.

In de middeleeuwen was La Roche de zetel van een belangrijk graafschap. Naast de burcht van de graven ontwikkelde zich vanaf de 12e eeuw een dorpje. De burchtruïne die vandaag op het stadje neerkijkt, kende een indrukwekkende reeks eigenaren: de graven van Namen, de hertogen van Luxemburg, de hertogen van Bourgogne, Maximiliaan van Oostenrijk, keizer Karel en zijn zoon Filips II… Nadat de burcht in de 18e eeuw tot ruïne was vervallen, werd hij in 1854 aangekocht door de Belgische staat, die de nodige restauratiewerken liet uitvoeren.

 

Parc Forestier Récréatif

Een nieuwe park van negen hectaren met een avontuurlijk parcours voor gezinnen en groepen. Er zijn 30 verbazingwekkende attracties waar u in gezinsverband of in groep al spelend de 1001 geheimen van het woud zal kunnen ontdekken. Er is een zeer grote vlakte met houten spelen en een labyrint met 30 extracten van Ardense bomen. Avontuurlijk parcours met als thema "het behoud van de bossen in de wereld" en "Bossen Noord-Zuid".

De bossen, wouden, natuurreservaten en rivieren vormen inderdaad uitgelezen plaatsen voor de liefhebbers van ecologie, natuur, fauna en flora. Wat verbaast, is dat op een beperkt aantal kilometer, een grote natuurdichtheid, een verscheidenheid aan “natuursportactiviteiten” worden voorgesteld aan de bezoekers.

Hebt u zin in rust, wilt u even de stress van u afschudden of heeft u nood aan sport, dan moet u zeker naar de Ardennen gaan!

 

Inbegrepen : Transfer naar de plaats van bestemming
Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
Maaltijden op basis van Ontbijt en diner
Overnachtingen op basis van 2 personen per kamer
Niet inbegrepen : Ophaalservice
Reis- en annulatieverzekering
Uitstappen
Andere maaltijden
Toeslag single 40 € per nacht

 

 
 

Begeleiders