Wandel doorheen je eigen roman in de Auvergne – Japie Swings

Inbegrepen

  • Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
  • Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachting op basis van 2 personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen

De regio Auvergne in het midden van Frankrijk is een prachtige streek die nog niet ontdekt is door de grote massa. Er liggen in de Auvergne 2 bijzondere natuurparken waar je lange wandelingen of ontspannende fietstochten kan maken en tussen al dat natuurschoon liggen pittoreske dorpjes, eeuwenoude kerktorens en een hoop andere bezienswaardigheden verscholen.

 

 

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de Auvergne en ligt in het noorden van de regio. Het is één van de oudste steden van Frankrijk. De Oudgriekse geograaf Strabo had het zelfs al over Clermont-Ferrand. Hij noemde de stad 2000 jaar geleden een metropool. Je kan in Clermont-Ferrand dan ook heel wat bouwwerken bezoeken die uit een ver verleden stammen.
Het hoogtepunt in de stad is de prachtige gotische kathedraal Notre-Dame de l’Assomption, UNESCO werelderfgoed en één van de mooiste kathedralen van midden-Frankrijk. Ook de stadsmuren en het vulkaanmuseum zijn een bezoekje waard. Je kan in Clermont-Ferrand ook een pretpark bezoeken of de stad als uitvalsbasis gebruiken om de bergen van het omringende Centraal Massief te verkennen.

Riom

Ten noorden van Clermont-Ferrand ligt het plaatsje Riom. Deze stad was tot aan de Franse Revolutie de hoofdstad van de regio en is nog steeds de poort naar de Auvergne. Wandel hier rond in de pittoreske straatjes tussen de zeventiende en achttiende-eeuwse gevels. Je kan de rijke geschiedenis van de regio hier echt bijna ruiken.
Cultuurliefhebbers kunnen het Musée Régional d’Auvergne bezoeken, een museum helemaal gewijd aan de regio. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn het stadhuis, het oude gerechtsgebouw en de schitterende kerk Sainte-Chapelle de Riom. Ook de Basilique Saint-Amable de Riom verdient een bezoekje. In totaal zijn er maar liefst 16 officiële historische monumenten te vinden in de stad.

Vichy

Vichy ligt nog iets noordelijker dan Riom. Deze stad staat vooral bekend om haar bronwater en thermische baden. Het is dan ook de ideale plek om je spreekwoordelijke batterijen helemaal op te laden tijdens je vakantie door de Auvergne.
Wanneer je helemaal uitgerust bent, moet je zeker eens een wandeling maken door het stadspark Napoleon III naast de rivier. Daarnaast kan je hier ook enkele indrukwekkende gebouwen bezoeken. Vooral de kerken Notre-Dame-des-Malades en Eglise Saint-Blaise vallen op in het straatbeeld. Ga ook zeker eens langs bij het Musée Surréaliste waar je de kleurrijke werken van François Boucheix kan bewonderen.

Le Puy-en-Velay

In het zuidoosten van de regio vind je het bijzondere stadje Le Puy-en-Velay. Het is één van die verborgen pareltjes die je snel moet bezoeken voor de grote massa er hun weg naar vindt. Le Puy-en-Velay is een dorpje dat opgetrokken werd in een oude vulkaankrater tussen indrukwekkende vulkanische rotsformaties.
Het symbool van de stad is een 19de-eeuws beeld van de heilige Maagd Maria dat van bovenop een vulkanische rots over de stad uitkijkt. Andere hoogtepunten zijn de 10de-eeuwse kapel St-Michel d’Aiguilhe en de 12de-eeuwse kathedraal Notre-Dame-du-Puy. Veel pelgrims op weg naar Santiago de Compostella maken hier ook een tussenstop.

Maak een wandeling door de Gorges de la Jordanne, neem een kijkje in de 12e-eeuwse basiliek van Clermont-Ferrand en leer alles over vulkanisme in attractiepark Exploration Park Vulcania. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Auvergne.

De regio Auvergne strekt zich uit over het zuiden van het Centraal Massief van Frankrijk. Vulkanisme is de rode draad in dit gebied. Erupties en duizenden jaren van daarop volgende erosie vormden het landschap. Dit resulteerde zowel in hoge pieken zoals Puy Mary en Puy de Dome als in kratermeren waaronder Lac Chambon. Het donkere lavagesteente bleek goed bouwmateriaal en dat is terug te zien in de huizen en gebouwen van steden als Clermont-Ferrand. Zelfs de koeienmelk is door het grazen op de vulkanische almen rondom het dorp Salers rijker aan mineralen en dat proef je in de hiermee gemaakte Salers-kaas. Beklim de Puy de Sancy in Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, vul je waterfles met bronwater in Vichy en stap op een vélorail in Parc Naturel Régional du Livradois-Forez.

Vulkanische activiteiten in het Centraal Massief begonnen 65 miljoen jaar geleden, maar de vulkaanketen Chaines des Puys in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne is relatief jong. De 75 vulkanen in deze reeks ontstonden pas 70.000 jaar geleden en de laatste erupties vonden hier ongeveer 6000 jaar geleden plaats. De magnifieke bergen – waaronder de bekende 1465 meter hoge Puy de Dôme – zijn dus allemaal inmiddels uitgedoofde (slapende) vulkanen.

Beklim voor een schitterend uitzicht de 1887 meter hoge Puy de Sancy, de hoogste piek in het park. Je start in het dorp Le Mont-Dore en overbrugt in 7 kilometer een hoogteverschil van 800 meter. Spot onderweg moeflonschapen op de rotsen boven de boomgrens en paragliders in de lucht, zwevend op de thermiek. Vanaf de top zie je, bij helder weer, alle vulkanen in de omgeving. Sommige hebben de typische conische vorm, andere zijn na een eruptie gereduceerd tot een holle krater.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Wandel doorheen je eigen roman in de Auvergne – Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende