Even stil staan in de Vallei van de Tauber – Japie Swings

Inbegrepen

 • Transfer naar de plaats van bestemming
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annulatieverzekering
 • Andere maaltijden en dranken
 • Uitstappen

Rothenburg ob der Tauber, een klein stadje met een grote reputatie. Nergens is er zo veel uit de middeleeuwen bewaard gebleven als hier. Is de tijd hier misschien stil blijven staan? Als je door de oude binnenstad slentert, met zijn oeroude huizen, met knusse pleinen en hoekjes, met torens, fonteinen, poorten, vestingwerken, magazijnen en wijnlokalen, lijkt het er wel sterk op. 

ROTHENBURG,  gelegen aan de toeristische route die Romantische Strasse wordt genoemd, een gaaf bewaard gebleven middeleeuws stadje dat in de 19de eeuw werd ‘ontdekt’ en sedertdien een toeristische trekpleister van de eerste orde is.
Op de plaats waar thans de Burggarten ligt, liet de graaf van Rothenburg-Comburg omstreeks 970 een burcht bouwen. Hiervan rest slechts de romantische Burgtor. Koenraad III von Hohenstaufen, die het bezit erfde, liet de burcht in 1142 ombouwen tot rijksburcht. In de nabijheid hiervan groeide het stadje Rothenburg, dat in 1274 een Vrije Rijksstad werd. Van 1373 tot 1408 was Heinrich Toppier hier burgemeester. Hij was het die het stadje groot aanzien en welstand verschafte en het grondgebied aanzienlijk wist te vermeerderen. Zijn ‘weekendhuis’, het Topplerschlösschen, in 1388 bij de rivier gebouwd, is als museum toegankelijk.

Onze vaste stek

Gästehaus Zum Lamm

Dit rustige hotel ligt in het schilderachtige Taubertal, op slechts 3 km van het treinstation van Lauda.

De lichte kamers van Gasthaus Zum Lamm zijn ingericht in warme crèmekleuren. Elke kamer heeft een satelliet-tv, een bureau en een badkamer met een haardroger.

De Taubervallei loopt vlak langs het pension. Op ongeveer 2,5 km vindt u de belangrijkste restaurants en winkels van de stad. Informatie over lokale bezienswaardigheden vindt u in het nabijgelegen receptiegebouw.

De snelweg A81 ligt op 5 km afstand en biedt een verbinding naar Würzburg in 30 minuten. Er is gratis parkeergelegenheid.

De voormalige residentiestad van de grootmeesters van de Duitse Orde heeft sinds jaren een internationale reputatie als gezondheids- en vakantieoord. Bad Mergentheim is bekend geworden door het kasteel van de Duitse Orde met slotkerk en museum, de Stuppacher Madonna, het zwem- en wellnesspark Solymar en het wildpark. Het marktplein met het prachtige renaissanceraadhuis en de munsterkerk St.-Johannes met de kerkschat wordt omzoomd door indrukwekkende vakwerkgebouwen en barokke herenhuizen.

Bezoek aan het wildpark in het stadsbos Katzenberg (Europa’s soortenrijkste wildpark met inheemse dieren)Uitstappen :

 • Zwem- en wellnesspark ‘Solymar’
 • Diverse fietsroutes: Romantische Strasse, 100 km Liebliches Taubertal, Main-Tauber-Fränkischer Rad-Achter, Hohenloher Residenzenweg
 • Uitstapje naar het Jagst- en Kocherdal naar kasteel Langenburg (automobielmuseum), naar de burcht van Götz von Berlichingen in Jagsthausen (openluchtspelen), naar het klooster Schöntal, het kasteel Neuenstein en de Staufenburcht Stetten
 • Tocht op de Romantische Strasse naar Würzburg resp. via slot Weikersheim naar Rothenburg ob der Tauber
 • Dagtochten naar Heidelberg, Neurenberg of Stuttgart
 • Bezoek aan de officieel erkende vakantie- en wijnplaats Markelsheim; het stadsdeel Markelsheim ligt op ca. 6 km afstand van Bad Mergentheim. In de gezellige wijnrestaurants en originele ‘Besenwirtschaften’ (wijnlokalen op de domeinen) kunt u zich overtuigen van de plaatselijke gastvrijheid

 

Slot Neuschwanstein : Dit kasteel der kastelen in Beieren moet je eigenlijk ééns in je leven gezien hebben. We hebben het hier immers over een Duitse kasteel wat als voorbeeld heeft gediend voor het wereldberoemde Disneyland kasteel van Doornroosje zoals je dat in Disneyland Parijs en in de Disneyland parken van Amerika kunt bewonderen. Slot Neuschwanstein is in werkelijkheid iets minder romantisch dan het exemplaar in het wereldberoemde pretpark. In opdracht van koning Lodewijk II van Beieren begon men omstreeks het jaar 1869 aan de bouw van Slot Neuschwanstein. Zijn inspiratie voor dit kasteel werd gehaald uit vele reizen en bezoeken van andere kastelen. Tijdens de bouw, die koning Lodewijk II volledig zelf financierde, werden er nogal eens wat plannen aangepast waardoor het alsmaar langer duurder dan de oorspronkelijke planning aangaf. Hierdoor heeft hij helaas uiteindelijk maar een kleine 186 dagen als eenzame man gewoond in zijn geliefde kasteel. In het jaar 1886 stierf hij en zes weken later werd Slot Neuschwanstein opengesteld voor publiek. Hiermee hoopte de regering alle schulden te kunnen vereffenen die tijdens de bouw zijn ontstaan. Van de ruim tweehonderd verschillende ruimtes zijn er slechts vijftien volledig afgewerkt en ingericht.


Residentie van Würzburg : In dit zuiderlijke gelegen deel van Duitsland is het barokke paleis van Würzburg te bezoeken, Residenz Würzburger. Toen men omstreeks 1720 begon met de bouw van dit paleis had men niet kunnen vermoeden hoe mooi het uiteindelijke resultaat zou worden. Het troggewelf zonder ondersteunende pilaren boven het trappenhuis is een uitstekend voorbeeld van de bouwkunde waarmee het vervaardigd is. Bij het ontwerp, de bouw en de aankleding werden dan ook invloedrijke personen benaderd als Balthasar Neumann, Giovanni Battista Tiepolo, Antonio Bossi en Robert de Cotte. Residenz Würzburg heeft meer dan 345 verschillende ruimtes en een grote wijnkelder. Alleen al het trappenhuis met daarin de plafond beschildering van Tiepolo zijn een bezienswaardigheid op zich. Maar ook de Hofkirche is adembenemend.

Historische binnenstad van Augsburg : Vlak onder Oberhausen is de universiteitsstad Augsburg is gelegen. De stad die gesticht werd door de Romeinen heeft een aantal bijzonder fraaie bezienswaardigheden. Daar waar ooit de legerkampen werden opgesteld zijn nu prachtige bouwwerken te spotten als de St. Ulrich und Afra kerk, het Rathaus, de Perlachturm en het Schaezler-Palais. In de oude wijk de Fuggerei zijn zo’n 67 woningen uit 1516 te bewonderen die inmiddels als de oudste sociale woningen ter wereld bekend staan. En in de St. Anna-Kirche is onder andere de grafkapel van de invloedrijke familie Fugger te bewonderen. Behalve deze culturele bezienswaardigheden heeft de stad ook gezellige pleinen met bijbehorende terrassen en vertier. 


Schloss Weikersheim : Het Duitse district Baden-Wüurttemberg aan de rivier de Tauber staat vooral bekend om alom bekende en populaire kasteel ‘Schloss Weikersheim’. Omstreeks de twaalfde eeuw werd er begonnen aan de bouw van dit paleis wat destijds toebehoorde aan de keizerlijke familie van Hohenlohe. Via een zeventiende eeuwse poort is het paleis te benaderen. Op de binnenplaats tref je een wachttoren uit de middeleeuwen. Binnen in het paleis zijn prachtige zalen te bewonderen. De ridderzaal ‘Rittersaal’ is rijkelijk gedoceerd met sierlijke plafondbeschilderingen, dieren aan de wand en in goudkleur omlijste schilderijen. Met een wandeling door de kasteeltuinen kom je vanzelf langs beelden die verschillende episodes van het hofleven uit de achttiende eeuw vertolken. Alles is keurig onderhouden en prachtig aangelegd. 


Reichsstrasse in Donauwörth : Direct aan de rivier de Donau is de Duitse stad Donauwörth gelegen.Het meest waardevolle deel van de stad is gelegen tussen het Rathaus en het Fuggerhaus wat men de Reichsstrasse noemt. Tijdens de middeleeuwen was deze straat al bekend als onderdeel van de handelsroute. Destijds droeg het de naam ‘Oberer’ of ‘Unterer Markt’. n de Reichsstrasse staan prachtige huizen naast elkaar met ieder een eigen kleur op de voorgevel. Het wordt door velen de mooiste straat van Zuid-Duitsland genoemd. Om de hoek aan de Rathausgasse is het eveneens kleurrijke stadhuis van Donauwörth gelegen.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Even stil staan in de Vallei van de Tauber – Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende