Voor de vroegboekers
Vroeger had de regio een beetje een suf imago, maar dat is helemaal omgeslagen. De gezellige stadjes, de goede toeristische infrastructuur, de drang naar natuur en de gastvrijheid van de mensen maken het gebied vandaag de dag tot een topbestemming voor Belgische en Nederlandse natuurliefhebbers. De natuur kenmerkt zich door groene lappendekens van velden, hoogvlakten, bossen en heldere meren. Het gebied is erg lieflijk in het westen en iets hoger en ruiger in het oosten. We zouden de A1 snelweg kunnen beschouwen als een soort scheidingslijn tussen beide landschappen. In het zuiden ligt dan weer de Vulkaan-Eifel, met haar turquoise maren (kratermeren) en de Wallenborn koudwater-geiser.
Onze vaste stek:
Eifelhotel Daun***
Familie Van de Wetering
Eifelblick 1
54550 Daun-Gemünden
Vuur, water, lucht, aarde – nauwelijks een andere regio in Duitsland werd zo vormgegeven door de elementen, dan het middelgebergte Eifel. Het landschap weerspiegelt in een versnelde weergave de geologische ontwikkeling van miljoenen jaren: door rivieren gevormde dalen, gedoofde vulkaankegels, tot veen geworden droge maren, bizarre rotsformaties en gelaagde hoogtes. Een landschap, dat in beweging schijnt te zijn – een regio, die door het ontstaan van het Nationalpark Eifel, UNESCO Global Geopark en natuurparken geniet van een bijzondere bescherming.
Een regio, die op een actieve manier ontdekt kan worden, bijvoorbeeld tijdens het wandelen op de 313 kilometer lange Eifelsteig van Aken naar Trier. Wandelaars, die liever een kortere route nemen, kunnen op de met predicaten gekroonde korte- en rondlopende wandelpaden een nog diepere duik in de natuur van de Eifel nemen – deze zijn ideaal voor een dagje uit. In het Nationalpark Eifel vind je veel water. Hier worden rivieren gestuwd tot grote meren, bieden oeverlandschappen, veen- evenals heidelandschappen een ideale omgeving voor flora en fauna. Bovendien beschermt het Nationalpark Eifel het veldbies-beukenbos, dat zich vroeger over de hele Eifel uitstrekte. Indrukwekkende vulkaanuitbarstingen en kilometerslange lavastromen bepalen het “gezicht” van de huidige Vulkaaneifel, diens maren ook wel de “Ogen van de Eifel” worden genoemd. Sommige van deze meren zijn ideaal om ’s zomers eens een frisse duik in te nemen.
Het natuurlandschap Eifel is zeer gevarieerd: Het Nationalpark Eifel is rijk aan water en beschermt het veldbies-beukenbos. Indrukwekkende vulkaanuitbarstingen en kilometerslange lavastromen bepalen het “gezicht” van de huidige Vulkaaneifel, diens maren ook wel de “Ogen van de Eifel” worden genoemd. Aan de rand van het Ferschweiler Plateau in het Natuurpark Zuideifel bouwen zich stoere rotsformaties zoals de Teufelsschlucht (duivelskloof) uit zandsteen op, die door “wind en water” gedurende de afgelopen miljoenen jaren bizarre vormen hebben aangenomen.
Smalle kloven en nauwe spleten, begroeid met mossen en korstmossen, enorme rotstorens, machtige rotsblokken met bizarre verweerde vormen – een wild, oerlandschap kenmerkt het Ferschweiler Plateau en zijn omgeving.
Tegen het einde van de laatste ijstijd – ongeveer 12.000 jaar geleden – leidde de afwisseling van vorst- en dooiperioden tot enorme rotsvallen aan de rand van het plateau. Een groot zandsteenblok viel toen uit de wand van het plateau, waardoor een kloof ontstond die nu 28 meter diep is en iedereen fascineert die er ooit doorheen is gelopen: de Teufelsschlucht (Duivelskloof).
Maar dit vertelt niet het volledige verhaal van de fascinerende oorsprong. Het begint met een zee die zich hier 190 miljoen jaar geleden uitstrekte. Wie vandaag door de Duivelskloof in het Felsenland Südeifel loopt, loopt midden in een oude zeebodem die in steen is veranderd.
Het is een mooi gekleurd en zelden gezien natuurlijk schouwspel, wat zich in de lente in het Perlenbach- en Fuhrtsbachtal bij Monschau evenals in het Oleftal bij Hellenthal in de Eifel afspeelt: Rond de zes miljoen wild groeiende, kleine narcissen vormen een groot geel tapijt en kondigen de lente aan. Op een oppervlak van ongeveer 280 hectare zijn ze te vinden; naast de Eifel zijn deze weiden met in het wild bloeiende narcissen alleen nog in de Hunsrück te vinden.