Op wandel met Kerst in de Pfalz

 • Reiscode: 2212202002M
 • Dinsdag 22 december 2020 tot zaterdag 26 december 2020
 • € 395
 • 5 dagen / 4 nachten

Inbegrepen

 • Transfer naar de plaats van bestemming met een minibus
 • Agogische reisbegeleiding door een ervaren Travelbutler
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
 • Zakgeldadvies € 50 per dag
 • Singletoeslag € 40 per nacht

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annulatieverzekering
 • Andere maaltijden – Kerstdiner – €50
 • Dranken

Duitsland (Duits: Deutschland), officieel: Bondsrepubliek Duitsland (Duits: Bundesrepublik Deutschland; afgekort: BRD), is een federale republiek in Midden-Europa. De totale oppervlakte is sinds de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 356.970 km2, en Duitsland is daarmee na Rusland, de Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden qua omvang het zesde land van Europa. Duitsland is 8,7 maal zo groot als Nederland. 

Met een oppervlakte van 10.000 hectare is het jongste nationale park van Duitsland een ‘hotspot-regio voor biodiversiteit’. Te midden van cultuurhistorische overblijfselen van de Kelten en Romeinen, leven hier de meeste wilde katten van Europa.

Glinsterende ogen en stralende gezichten – in het Deutsche Edelsteinmuseum kun je het traject volgen dat edelstenen afleggen: van de mijnen tot aan de meest schitterende sieraden. In het museum bevindt zich de mooiste kristalzaal van Duitsland.

Wij zijn te gast in

Hotel Restaurant Haus Waldesruh

Klein familie-geleid hotel direct gelegen aan de rand van het bos. Dit hotel is een goed vertrekpunt voor excursies, fietsroutes en motorreizen. Ook een goed gebied voor activiteiten met kinderen, en honden en katten zijn welkom.

Wandelen door een groene oase; door dichte bossen en weidse velden. De 235 km lange gecertificeerde wandelroute voert in 16 afwisselende etappes door ongerepte natuur naar de Fuchskaute, het hoogste punt van het Westerwald, en naar historische stadjes, ravijnen en moerasgebieden.

De Eifel in Duitsland is ideaal voor een korte vakantie. Het is kortbij, er is groen, er zijn veel toeristische voorzieningen, de meeste steden zijn niet overspoeld door toeristen, er is cultuur en je kan genieten van een rood wijntje in de Ahrvallei. Steden zoals Monschau, Altenahr en Bad Münstereifel klinken je wellicht bekend in de oren. Dit zijn dan ook de grote toeristische trekpleisters. Maar er is meer in de Eifel. Hellenthal is een groot wildpark met roofvogels, gelegen in de bossen en vrij rustig. Een attractie voor jong en oud is de ‘Erlebniswelt am Nürburgring, een combinatie van automuseum, interactieve tentoonstellingen en simulatoren die je nergens elders vindt.

 Wist je dat de Eifel vroeger vulkanen had? De restanten zijn nog duidelijk te zien in de Vulkaneifel met steden als Daun en Gerolstein. Deze laatste doet je waarschijnlijk denken aan dat bruisende bronwater? Ook Appolinaris is van de Eifel en dat zijn niet de enige bronnen. Bad Münstereifel is het kuuroord bij uitstek met vijf geneeskrachtige bronnen.

 In Gerolstein kan je letterlijk door de eeuwen wandelen. Je kan zelfs verder terug in de tijd: toen de vulkanen het landschap vormden. In de Vulkaaneifel stak Moeder Aarde meer dan een handje toe bij de vorming van het landschap. Talloze vulkaanuitbarstingen modelleerden in het landschap ook nu nog herkenbare vormen. Er zijn niet alleen diverse vulkaantypes te bespeuren in het landschap, je kan bijvoorbeeld ook nu nog met eigen ogen aanschouwen waar duizenden jaren geleden de lava stroomde of hoe gesteenten gevormd werden onder invloed van het geweld van de natuur. De eenvoudigste wijze om dit allemaal te ontdekken is door deel te nemen aan geleide wandelingen in het Geopark Gerolsteiner Land. Wat dichter terug in de tijd, zo’n tweeduizend jaar geleden, sloegen de Romeinen hier hun kampen op. Gerolstein ligt immers op de route naar Trier, een zeer belangrijke stad indertijd. Kort na de militairen duiken meestal de handelaars op om zaken te doen met de lokale bevolking en het leger. Eén van de meest succesvolle onder hen was ongetwijfeld ene Sarabodis, die zich kon permitteren een luxueuze villa te laten bouwen. De villa werd herontdekt tijdens graafwerken in 1907 en inmiddels op basis van de fundamenten deels heropgebouwd. Het meest indrukwekkende gedeelte van de villa is het deels gereconstrueerde verwarmingssysteem. In het bijhorende museum vind je een schat aan vondsten uit het verre verleden.

 Een eind wandelen buiten het stadscentrum ligt een ander belangrijk overblijfsel uit de Romeinse tijd, het zogenaamde “Juddekirchhof”. Dit tempelcomplex werd in het jaar 124 gebouwd door Marcus Victorius Pollentius ter ere van de godin Caiva, een Keltisch-Romeinse moedergodin. Zoals geweten legden de Romeinen in de veroverde gebieden meestal niet hun eigen godsdienst op, maar ontstond eerder zoiets als een vermenging van de Romeinse en de lokale godsdienst. Vandaar dat een Romein het zich kon permitteren een tempel te bouwen voor een godin van Keltische oorsprong. De tempel werd in de 6de eeuw verwoest door de Franken, zodat vandaag nog alleen de ruïnes ervan te bezichtigen zijn.

 Vlakbij de Villa Sarabodis bevindt zich de prachtige “Erlöserkirche”, ingehuldigd in 1913 door de toenmalige keizer. De kerk, in neo-romaanse bouwstijl, bevat grote hoeveelheden werkelijk prachtige goudmozaïek, gemaakt naar Byzantijns voorbeeld. Met deze rijkelijk versierde kerk gaf de toenmalige keizer (Wilhelm II) niet alleen uiting aan zijn religieuze ideeën, maar vooral wilde hij zijn macht en rijkdom illustreren. Op woensdag en zaterdag zijn er geleide bezoeken. Ook de ruïne van de burcht Löwenburg illustreert macht en rijkdom, maar dan wel die van Gerhard von Blankenheim in de eerste helft van de 14de eeuw. Het wellicht fraaie kasteel werd op het einde van de 17de eeuw verwoest en nooit meer heropgebouwd. De ruïnes geven een idee van hoe krachtig de burcht ooit moet geweest zijn. Vandaag kan je er ook nog steeds genieten van een bijzonder fraai uitzicht over Gerolstein en het Kylltal.

Het “Mausefallenmuseum” in Neroth, een deelgemeente van Gerolstein, ontstond uit een belangrijke huisnijverheid die heel wat mensen een inkomen bezorgde in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, namelijk producten op basis metaaldraad. Muizevallen zijn veruit het meest gekende eindproduct van deze huisnijverheid, maar er werden ook andere voorwerpen uit metaaldraad vervaardigd: manden voor het opbergen van eieren, schuimspanen, bloemenkorven, muilkorven voor dieren, bijenmaskers, onderleggers voor strijkijzers of hete kookpotten, kapstokken, eikloppers, vruchtkorven, enz…. Het volstond niet om deze ijzerwaren in grote hoeveelheden te produceren, ze moesten ook aan de man gebracht worden. Dat was de taak van de zogenaamde “Hausieren”, meestal huisvaders, die maandenlang te voet van deur tot deur rondtrokken, door gans het huidige Duistland, maar ook naar Slovakije, Zwitserland en zelfs Hongarije. Wie nog een eerder ongewoon museum wil bezoeken kan in Gerolstein terecht in het “Telefonmuseum”, dat zo’n 500 telefoons toont evenals een paar honderd radio’s.

Genoeg muizen gevangen? Trek dan naar de Kasselburg in de deelgemeente Pelm, waar regelmatig adelaars en gieren boven de hoofden zweven tijdens de shows om 11 en 15 u (tussen 1 maart en 31 oktober). Onmiddellijk na de voorstelling van 15 u kan je een eindje verder het voederen van de wolven volgen. Vooraf geeft de begeleider uitleg over het gedrag van deze dieren. Wie de naam van het aangename stadje uitspreekt denkt automatisch aan het gelijknamige water, dat vooral door de prestaties van de gelijknamige wielerploeg een zeer sterke groei van haar naambekendheid kon noteren. Op enkele plaatsen in de stad komt het Gerolsteiner water gewoon opgeborreld uit bronnen in de vulkanische ondergrond. Het is die ondergrond die zorgt voor de grote rijkdom aan mineralen in het water. Iedere inwoner of bezoeker is vrij van de openbare bronnen gebruik te maken. Op mooie dagen schuiven fietsers en wandelaars al van ’s morgens aan bij deze bronnen. Het bedrijf dat het water bottelt (ongeveer 7 miljoen hectoliter per jaar) en op de markt brengt is van maandag tot vrijdag gratis te bezoeken om 15 uur. Meld je daarvoor aan in het Besucherzentrum. Behalve diverse waters produceert het bedrijf ook “Apfelschorle”, een mengsel van appelsap en water.

In de onmiddellijke omgeving heb je de Laacher See. Dit is een restant van een vulkanische ontploffing en is meteen ook de grootste in zijn soort. Het is meer dan 300 hectaren groot en zou ontstaan zijn zo’n 12.000 jaar geleden. Er zijn twee kraters en is omgeven door vulkaanbergen. Deze reeds lang uitgedoofde vulkanen hebben evenwel nooit lava gespuwd. Er waren wel ontploffingen die ondermeer dit meer (Maare) hebben gevormd. Het waterpeil stond vroeger veel hoger. Om landbouwgronden te winnen deden ze het waterniveau kunstmatig zakken. Voorheen stond de abdij dan ook aan het meer zelf.  De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in Belgie, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter. In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd. 

 

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens
 • Duitsland

Op wandel met Kerst in de Pfalz

 • Dinsdag 22 december 2020 tot zaterdag 26 december 2020
 • € 395
 • Reiscode: 2212202002M

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende