Duitsland – Fietsen op de Lüneburger Heide : Ilse Van de Velde – Japie Swings – VOLZET

 • Reiscode: 1807202001M
 • Zaterdag 18 juli 2020 tot zaterdag 25 juli 2020
 • € 890
 • 8 dagen / 7 nachten

Inbegrepen

 • Transfer naar de plaats van bestemming
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent TravelButlers
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
 • Zakgeldadvies € 50 per dag
 • Singletoeslag € 40 per nacht

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annulatieverzekering
 • Andere maaltijden
 • Uitstappen

Veel mensen zullen bij de Lüneburger Heide denken aan een gebied dat bedekt is met paars bloeiende heidevelden waar donkergroene jeneverstruiken groeien en kudden schapen vredig lopen te grazen. In de loop de jaren zijn echter veel heidevelden verdwenen. 
Het in de IJstijd ontstane gebied dat op de kaart staat aangegeven als Lüneburger Heide was tot omstreeks 1750 inderdaad een enorme heide met een oppervlakte van ongeveer 7000 km2. Van al die heide is nog maar een klein deel overgebleven. De weinige heidevelden die er nog zijn, liggen verspreid over het gebied en hebben alles bij elkaar een oppervlakte van ongeveer 100 km2. Verder bestaat de Lüneburger Heide voornamelijk uit bossen en agrarische gebieden.
De grootste heidevelden vinden we in de beschermde gebieden Lüneburger Heide (rondom het autovrije dorpje Wilsede en de Wilseder Berg) en de Südheide (ten oosten van de heidedorpen Hermannsburg en Müden).

LÜNEBURG

Lüneburg is een meer dan 1000 jaar oude hanzestad. Het is met zijn gebouwen en huizen uit de gotiek, renaissance en barok een van de mooiste steden van Duitsland. Een groot deel van de gevels is in baksteen uitgevoerd.

De eigenlijke stichter van de stad was Hermann Billung, die in 951 van koning Otto I het hertogdom Saksen in leen kreeg. Billung liet op de 58 meter hoge Kalkberg een kasteel bouwen en stichtte ook het benedictijnenklooster St. Michaelis. In 956 verleende Otto I Lüneburg het recht om belasting te heffen ver het zout dat uit de bodem gewonnen werd.

Er was veel vraag naar zout, dat in die tijd vooral voor het conserveren van levensmiddelen gebruikt werd. Men voerde de zoutproductie steeds verder op en dat legde Lüneburg geen windeieren. Het grootste deel van het zout werd met paard en wagen over de weg naar Lübeck gebracht en vandaar per schip naar Scandinavië en Rusland vervoerd.

In het centrum van de oude binnenstad ligt het 275 meter lange en 40 meter brede plein Am Sande, dat is omgeven door prachtige patriciershuizen met puntige gevels. Daarvan is een gedeelte in baksteen uitgevoerd. Aan het oostelijke uiteinde van het plein staat de 14e eeuwse Johanniskirche, waarvan de 106 meter hoge toren een beetje scheef is. In de kerk vinden we een practig Bach orgel uit 1715, een monumentaal altaar en een aantal grafmonumenten. Via de Altenbrückertorstrasse is het Museum für das Fürstentum Lüneburg te bereiken dat een uitstekend overzicht geeft van de geschiedenis van de Lüneburger Heide en de stad. Aan de markt staat het grote raadhuis, dat enkele prachtige zalen heeft. Aan de noordoostelijke stadsrand ligt het in 1172 gestichte benedictinessenklooster. In de kloosterkerk staat een bronzen doopvont en een altaar uit de 16e eeuw.

Vakantie aan de Lüneburger Heide in Duitsland! Dat is de leukste tijd van het jaar besteden in een van de mooiste vakantieoorden. Het uitgestrekte heidegebied ten zuiden van Hamburg ligt tussen de rivieren Elbe, Aller en Weser, tussen de grote steden Bremen, Braunschweig, Hamburg en Hannover. Het Naturschutzpark Lüneburger Heide is een van de grootste Duitse natuurparken. Rondom de Wilseder Berg wordt de dieren- en plantenwereld sinds 1921 volledig beschermd. Overal in het landschap staat de typische Nedersaksen-boerderij. Maar ook buiten het park hebben de heidedorpjes weinig van hun oude charme verloren: typisch voor de streek zijn de vrijstaande houten klokkentorens van de dorpskerkjes die door grote bomen worden omringd.

Het is een afwisselend landschap met oorspronkelijke dalen, morenen en zandvlakten, met heide-, hoogveen- en bosgebieden. Vier hoge tijden heeft de heide: eenmaal in het jaar bloeit zij – schreef ooit de beroemde heidedichter Herman Löns, wiens graf zich in het Tietlinger Wacholderhain bevindt tussen Walsrode en Fallingbostel. Niet meer overal bepaalt de karakteristieke heide vandaag het beeld van het landschap, dat een duurzame verandering heeft ondergaan door bebossing en agrarische cultivering. Wel gebleven is het eigen karakter, heide, jeneverbomen en met berken gezoomde wegen in de beschermde gebieden. Ook de traditierijke “Schnucken-fokkerij” en de “Immentuun” – de honingheg, in de hooggebieden zijn behouden gebleven.

Beschermde heidevlakten zijn eveneens te vinden in de natuurparken Südheide, in het natuurpark Elbe-Darwehn, in het district Uelzen en in het gebied rond Gifhorn, om slechts enkelen te noemen. Prachtig hoogtepunt is de bloeiende heide in de maanden augustus en september, wanneer de heide het land verandert in een roze-paars bloementapijt. Dan komen de heidefans van overal naar de heidebloeifeesten met de feestoptochten en de verkiezing van de heidekoningin. Maar de Lüneburger heide is meer dan de roze glans van de bloeiende heide. Dorpen met karakteristieke heideboerderijen, water- en windmolens, herenboerderijen en stadjes met prachtige raadhuizen. Daarbij horen ook de liederen en de schaars geworden klederdrachten. In het beschermde natuurgebied rondom de Wilserder Berg, welke met 169 meter het hoogste punt in de streek is, grazen nu ongeveer 2.000 Heidschnucken (heideschapen) en evenveel lammeren.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens
 • Duitsland

Duitsland – Fietsen op de Lüneburger Heide : Ilse Van de Velde – Japie Swings – VOLZET

 • Zaterdag 18 juli 2020 tot zaterdag 25 juli 2020
 • € 890
 • Reiscode: 1807202001M

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende