Nederlanders zijn een fietsminnend volk. Dat komt goed uit, want rond de waterlinies in Nederland zijn er diverse fietsmogelijkheden. Lange- en korte-afstandroutes brengen je langs de diverse forten, vestingsteden, bunkers en andere militaire werken. Onderweg geniet je van Hollandse groene weilanden, stille dijken, platte polders en historische molens. Maak een tussenstop voor koffie/ thee met zelfgebakken taart, een lunch of diner op het terras in de luwte van een metersdikke fort- of vestingmuur.
Of je nu heerlijk wilt genieten van een ontspannende fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk of dat je juist lekker actief wilt inspannen op de mountainbike of wielrenfiets, de Veluwe biedt het geschikte terrein. Wil je een vlak parcours of juist heuvelachtig, over bospaden of verharde weg, de Veluwe heeft het allemaal!
In Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Dus pak een Witte Fiets of trek uw wandelschoenen aan, want er valt in het park een wereld te ontdekken!
Overnachten doen wij:
Hotel Spelderholt***
Spelderholt 9, 7361 DA Beekbergen, Nederland
Hotel Spelderholt ligt in Beekbergen en biedt een terras en uitzicht op de tuin. Het hotel heeft een restaurant en een zwembad. U kunt gratis gebruikmaken van WiFi en er is gratis privéparkeergelegenheid beschikbaar.
De ruime kamers zijn rolstoeltoegankelijk en beschikken over een aangepaste badkamer. Alle kamers hebben een televisie, radio en wekker. De comfortkamers zijn uitgerust met een ruim balkon en een zithoek.
Roomservice is beschikbaar en u kunt gebruikmaken van de fitnessfaciliteiten. Op doordeweekse dagen wordt u verwelkomd door jongeren met geestelijke beperkingen. Ze volgen een intern leertraject voor functies in bijvoorbeeld het hotelwezen, de administratie en de groenvoorziening.
U kunt minigolfen bij het hotel en in de omgeving kunt u fietsen. Het hotel biedt ook fietsverhuur. Hotel Spelderholt ligt op 20 km van Arnhem en op 36 km van Nijmegen. De dichtstbijzijnde luchthaven is Schiphol, op 82 km van de accommodatie.
De landstreek de Veluwe is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot. Het is dus niet zo vreemd dat er meerdere geweldige fietsroutes in deze regio te vinden zijn. Ga jij binnenkort een dagje naar de Veluwe om hier lekker van de natuur te genieten op de fiets?
De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. De streek wordt aan de westzijde begrensd door de rivier de IJssel. In het noorden grenst de streek aan Twente en Salland. In het oosten en zuiden is de landsgrens met Duitsland de rand van het gebied. De Achterhoek is dichterbij dan menigeen vaak denkt. Vanaf Utrecht ben je in een uurtje in het hart van de Achterhoek!
Het oostelijke deel van de Achterhoek vormt de landsgrens met Duitsland. Vroeger een ware barrière. Van ‘eventjes de grens overwippen’ was nimmer sprake. Er waren tal van officiële grensovergangen, want over en weer was er immer veel verkeer. En uiteraard ook tal van smokkelpaadjes, want het loonde destijds financieel nogal de moeite om spullen ongezien van het ene land naar het andere land te brengen. Stiekem dus.
Stiekem is nu niet meer nodig. Want door de open grenzen rijd je ongemerkt van Nederland naar Duitsland. Niet alleen per auto, maar zeker ook per fiets. Op tal van mooie plekjes langs onze landsgrens zijn ‘groene’ grensovergangen aangelegd, speciaal bedoeld voor fietsers en wandelaars. Om eens eventjes bij de buren te kunnen kijken. Een perfecte plek om te wandelen of fietsen in de Achterhoek. Wat je direct zal opvallen is dat het landschap er ginds toch net ietsje anders uitziet dan bij ons. Grootschaliger. Ga maar kijken!
Zodra je de rivier de IJssel over bent en zo’n Achterhoeks landweggetje volgt merk je het direct. De weg is niet recht. Hij slingert. Langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen. Je krijgt om de zoveel meter telkens een ander uitzicht. Soms is het een bosrand, dan weer zijn het akkers. Het is niet Hollands meer. Nee, je ziet al rijdend de boerderijen verdwijnen achter houtwallen en boomgroepen en er lopen golvingen tot aan de horizon. En plots heb je weer een vergezicht. Het lijkt net een toneel met verschillende coulissen. Dat is waarom het landschap van de Achterhoek wel een coulisselandschap wordt genoemd. Het is er nog steeds. Het werd in vele honderden jaren door de boerenbevolking opgebouwd en ingericht.
Het waren de boeren en vooral de knechten die het land bouwden. Duizenden karren vol mest uit de potstallen werden gemengd met de ooit schrale zandgronden. Zo ontstonden de vruchtbare kampen, de essen en de enken, die op hun beurt weer de namen gaven aan de boerderijen en de bewoners. Kijk maar in de telefoongids of in het straatnamenboek. Hogenkamp, Kemper en Kamphuis zijn bekende Achterhoekse familienamen. En hoeveel boerderijen heten wel Enkzicht, Koerkamp of Eshuis? De essen zijn (nog steeds zichtbare) verhogingen in het landschap. Voeg daar de stuwwalresten uit de laatste ijstijden bij en je hebt de landschappelijke geschiedenis van dit afwisselende gebied voor ogen.
Op culinair gebied heeft de Achterhoek veel te bieden. Zo staan het najaar en de winter in het teken van Wild eten in de Achterhoek. Menigeen brengt dan een bezoek aan de streek om in één van de geselecteerde restaurants te genieten van de speciale wildgerechten. Maar ook in andere jaargetijden is er op culinair gebied genoeg te “beleven” in de Achterhoek. Zo staat het voorjaar in het teken van de asperges. Geteeld in eigen streek en met liefde bereidt in veel Achterhoekse restaurants. Of wat te denken van de Achterhoekse wijnen. Met ca. 20 wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnregio’s van Nederland. Jaarlijks worden vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd die goed hun weg naar de consument weten te vinden. En, ze worden met tal van onderscheidingen gewaardeerd. Kortom: het is genieten in de Achterhoek. Om in good Achterhooks af te sluut’n: I’j bunt van harte welkom!.