Gastronomie in de Hoge Venen – Wilfried Meganck

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van Ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van 2 personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Uitstappen
  • Andere maaltijden
  • Was/badhanddoeken meebrengen

Bijzonderheden

 

In het oosten van de provincie Namen schuilen Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze samen onder de paraplu ‘Condroz- Famenne’. Rond die 4 gemeentes zweven nog eens 33 kleine dorpjes en dat geeft al de hint dat dit een landelijke, groene en agrarische streek is. Inderdaad, we zijn hier “far from the madding crowd”, zoals de Engelsen zeggen. Wist u overigens dat die uitdrukking ontleend is aan een gedicht uit 1874? Ook toen al ontvluchtte men het drukke stadsleven. Vandaag gebruiken we daarvoor het modewoord ‘herbronnen’.

 

Onze vaste stek:

Zum Goldhahn

Het schilderachtige Zum Goldhahn ligt vlak bij de Hoge Venen en wordt omgeven door prachtige natuur. Dit hotel biedt authentieke gastvrijheid en een comfortabel verblijf met een intieme sfeer.

De ruime kamers hebben een eigen badkamer. Het restaurant verzorgt een traditioneel menu met regionale gerechten die alle met uiterste zorg worden bereid.

Natuurliefhebbers vinden direct voor de deur een scala aan activiteiten en een overvloed aan wandel-, fiets- en skiroutes. Het Duits-Belgische Natuurpark is een ideale bestemming voor daguitstapjes, en u kunt ook leuke culturele en thematische excursies in de directe omgeving maken.

Op het Land van Condroz-Famenne kleeft ook het etiket van: ‘de Valleien van de lekkere smaken’. Die valleien zijn uitgegraven door de Bocq en de Somme, die kronkelend door de beboste heuvels van de Condroz naar de Famenne kabbelen. Voor de ‘lekkere smaken’ zorgen de talloze boeren en producenten. Aan streekproducten ontbreekt het hier niet: van ambachtelijke bieren tot makarons (amandelkoekjes), van honing tot aardbeien, en verder zowat alles wat een boerderij leveren kan. Niet verwonderlijk dat er naast een Kunstenaars- en ambachtenroute (in Hamois), waarbij u onder meer het ‘kaasdorp’ Maffe bezoekt. Gerechten met producten van eigen bodem vindt u ook terug op het menu van de meeste restaurants. 

De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongrepte stukjes natuur van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat van deze streek, de hevige neerslag, de lange koude winters en een lage gemiddelde temperatuur (6,1°) zijn uiterst zeldzame plantensoorten uit Noord-Europa, de bergstreken en het atlantische gebied hier behouden gebleven. 

Het huidige veenlandschap is grotendeels ontstaan onder invloed van de mens. De oude landbouw- en veeteeltpraktijken, zoals het weiden, het bestrijden van kreupelhout, het binnenhalen van hooi en de ontginning van turf hebben geleid tot de vorming van open ruimten. Tot in de middeleeuwen daarentegen waren de Hoge Venen nog voor 90% bebost. Vanaf omstreeks 1840 (in de Pruisische periode) werd heel wat heideland herbeplant met sparren.

De gemeente Amel ligt aan een van de mooiste stukken van de RAVeL fiets- en wandelpaden, tussen Sankt Vith en Waimes. Wie zich op dit traject begeeft, kan genieten van een prachtig uitzicht, rust, verse lucht en een lichte stijging van de weg (2 – 3 %). Van Ommerscheid tot Wolfsbusch strekt er zich een bosrijk wandelgebied uit. Men bevindt zich in het unieke natuurpark van de Hoge Venen – Eifel. De ingetogen Amel vloeit door ongerepte landschappen, die voor een vakantie vol natuur geschapen zijn. Het kunst- en bosleerpad in Heppenbach leert de bezoeker over de schoonheid en de waarde van de fauna en flora in deze streek.

In de hamrokerij van Montenau ziet men hoe een Ardense ham, gezouten, gekruid en gerookt wordt. Volgens het familierecept wordt de ham gerookt met beukenhout en jeneverbessen in een speciale rookkamer. Het productieproces van 6 maanden maakt van de ham de originele Ardense ham. In de winkel kan de ham met AOC-label geproefd en aangekocht worden.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Gastronomie in de Hoge Venen – Wilfried Meganck

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende