Zwitserland werd ruim 700 jaar geleden gesticht. Lange jaren van vrede lieten een stuk erfgoed, geschiedenis en cultuur achter. Dat Zwitserland in Zwitserland ligt hebben we te danken aan Caesar: in 58 v. Chr. verhinderde hij de Helvetiërs naar Frankrijk te emigreren en stichtte zo een bloeiend Helvetië (o.a. Augst en Avenches getuigen daar nu nog van). De Alpen bleven behouden aan het volk. In de 13e eeuw begon met een eerste bondgenootschap van de plaatsen rondom het Vierwoudstedenmeer (Wilhelm Tell, het zweren van de eed op de Rütli weide) de eigenlijke geschiedenis van Zwitserland. Succesvolle afweergevechten tegen de Habsburgers, nieuwe verbonden en interne strijd, Reformatie (Calvijn en Zwingli) en Contrareformatie. In 1798 kwam met de verovering door Napoleon een einde aan het oude eedgenootschap. De nieuwe tijd begon. In 1848 mondden de politieke twisten om de staatsvorm uit in een richtingbepalende, voor Europa revolutionaire grondwet: een democratische bondsstaat met 26 soevereine kantons, democratisch gekozen autoriteiten, tweekamersysteem, directe politieke inspraak en gelijkheid van de vier landstalen en culturen.
Onze vaste stek
Hotel Heenreis
Stiftsgut Keysermuhle***
Bahnhofstraße 1, 76889 Klingenmünster, Duitsland
Hotel Terugreis:
Hotel Restaurant Haus Waldesruh***
Neudorfstraße 4, 66957 Eppenbrunn, Duitsland
De op zich al mooie ligging van Luzern wordt nog versterkt door de aanwezigheid van bergen als de Pilatus (2129 m), de Rigi (1727 m) en de Burgenstock (1128 m). Iedereen kent de “Kapellbrücke” over de Reuss, die in Luzern het meer verlaat. Deze overdekte brug uit 1331 werd in 1993 door brandstichters verwoest maar werd nadien heropgebouwd. Naast de brug staat de “Wasserturm”, ooit een gevangenis annex folterkamer. Het oude stadsgedeelte met zijn smalle straten wordt deels omring door de “Museggmauer”, een stadsmuur uit de 14de eeuw. In het noordelijke deel van de stad liggen enkele ongewone bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Het “Löwendenkmal”, een 9 m lange liggende leeuw, herinnert aan de Zwitsers die sneuvelden onder Lodewijk XVI, bij de aanvang van de Franse Revolutie. “Panorama” is een 1100 m2 grote schilderij dat de overgave van het Franse leger in 1871 voorstelt. In de “Gletschergarten” zie je nog de rotsbodem waarop ooit de Reuss-gletsjer naar beneden schoof. In het bijhorende museum zijn allerhande fossielen tentoongesteld maar is er ook een spiegelzaal met de meest ongewone effecten.
De Zwitsers zijn een zeer sympathiek en gastvrij volk, maar soms een beetje gedistantieerd. Het leven in de steden is veilig. De mensen hier koesteren hun onafhankelijkheid, het respect voor traditie, hun 4 landstalen en ontelbare dialecten. In de verschillende jaargetijden vinden ontelbare feesten en feestelijke voorstellingen plaats. Volksgebruiken, feesten, vieringen. Bij de cultuur van een land horen feesten en gebruiken. Ook daaraan is Zwitserland, met zijn verschillende culturen, zeer rijk: Silvesterkläuse met kunstzinnige hoofdversiering in Urnäsch (Appenzell); carnaval in Basel, Luzern of Solothurn; Chalanda Marz, het verjagen van de winter, in het Retoromaanstalige Engadin; Sechseläuten, het voorjaarsfeest van de Zürcher; koeiengevechten in het Wallis; «Braderie», typische volksfeesten in Franstalig Zwitserland.
Op de oevers van het Vierwoudstedenmeer zijn er diverse interessante grotere en kleinere steden. Al die plaatsen rondom dit mooie meer zijn makkelijk bereikbaar met de passagiersboten die het meer in alle richtingen bevaren. Zonder twijfel is Luzern het meest bezochte oord daarvan; het is bovendien een ideale startplaats voor de bezienswaardigheden omheen het meer. Fans van koningshuizen zullen zich wellicht de moeite doen een uitstap naar Küssnacht te ondernemen. Historisch en landschappelijk gezien heeft Stans veel meer te bieden en dat laat zich ook merken. Nog interessanter is Engelberg met zijn Benedictijnerklooster, aan de voet van de Titlis, een heuse drieduizender. Om Altdorf kan je al helemaal niet heen, hier wacht immers Willem Tell. Voor wandelaars is Altdorf een geschikte uitvalsbasis voor het prachtige wandelgebied in Eggberge. In Weggis kan je minstens evenveel wandelingen maken en de omgevende landschappen zijn zo mogelijk nog mooier.
Ook de Zwitserse cultuur is divers. Grotere en zelfs middelgrote steden beschikken over een eigen orkest, in theaters en opera’s treden beroemde artiesten op. Internationale erkenning genieten de jazz-festivals van Montreux en Willisau, de klassieke festivals van Luzern, Gstaad, Sion en het filmfestival in Locarno, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ruim 700 musea, van uitstekende kunstcollectie en speciale tentoonstellingen tot techniekmusea en kleine streekmusea, verrijken het culturele landschap. Belangrijke getuigen uit het verleden zijn te vinden in kerken, kloosters en bibliotheken.
Luzern is fraai gelegen aan het Vierwoudstedenmeer en heeft talrijke recreatiemogelijkheden, een breed cultureel programma en vele bezienswaardigheden te bieden. Ook kunt u kiezen uit een reusachtig aantal hotels, chalets en appartementen.
Als u in Luzern uw vakantie doorbrengt heeft u de keuze uit talrijke vrijetijdsactiviteiten. Een boottocht over het heerlijke meer, een bezoekje aan de andere dorpen, een wandeling naar de omliggende bergen of door de stad waar u talloze musea, kerken en heerlijke monumenten kunt bezichtigen. Bezienswaardig is de Kapellbrug met de fraaie gevelschilderijen. Het Vierwoudstedenmeer (of: Meer van Luzern) ligt omgeven door hoge bergen in Centraal-Zwitserland. De grootste en bekendste stad aan het meer is Luzern. Het water bezit een fjordachtige vorm en kent meerdere inhammen. Het indrukwekkende landschap is gekenmerkt door de bergketen van de Rigi.
Een bijzondere bekendheid bezit de “Rütliwiese” aan het meer. Het verhaal gaat dat op die plek de wieg van Zwitserland ligt want hier hebben blijkbaar de drie oorspronkelijke kantonen van Zwitserland (Uri, Unterwalden en Schwyz) in 1291 de zog. “Rütli-eed” afgelegd. Deze eed bezegelde de oprichting van het Zwitserse eedgenootschap. De Rütli is daarom een graag bezochte nationaal-historische plek, waar men in de voetsporen van Schillers “Wilhelm Tell” kan wandelen. Het Vierwoudstedenmeer lag en ligt op een verkeerstechnisch belangrijke noord-zuidas. Via de waterweg van het meer leidde vroeger de enige handelsroute tussen de Hanzesteden in het Noorden en de havensteden aan de middellandse zeekust in Italië. Vandaag dient de scheepvaart uitsluitend het toerisme. Daardoor werd echter de verbinding via en door de Gotthard voor auto’s en treinen steeds verder verbeterd.
Luzern is een prachtige stad. Luzern wordt verdeeld door de rivier Reuss, die snel door het centrum van de stad stroomt. Over de Reuss spannen middeleeuwse, overdekte bruggen, geflankeerd door pastelkleurige gebouwen en grote kerken. De rivier komt uit in het knalblauwe meer van Luzern (ook de Vierwaltstättersee genoemd), waar bootjes af en aan varen. In de verte zijn de besneeuwde bergtoppen van de Alpen zichtbaar en boven de stad torent de grillige berg Pilatus uit. Veel mooier kan een stad niet liggen.