Het uitgestrekte heidegebied ten zuiden van Hamburg ligt tussen de rivieren Elbe en Aller. Het Naturschutzpark Lüneburger Heide is een van de grootste Duitse natuurparken. Rondom de Wilseder Berg wordt de dieren- en plantenwereld sinds 1921 volledig beschermd. Overal in het landschap staat de typische Nedersaksen-boerderij. Maar ook buiten het park hebben de heidedorpjes weinig van hun oude charme verloren: typisch voor de streek zijn de vrijstaande houten klokkentorens van de dorpskerkjes die door grote bomen worden omringd.
Onze vaste stek
Kartoffel Hotel****
Wellnessdorf Sagasfeld & 1. Deutsches Kartoffel-Hotel
OT Lübeln 1
29482 Küsten
Bij het 1e Duitse Aardappelhotel op de Lüneburger Heide draait veel om de aardappel. In het restaurant worden heerlijke aardappelrecepten geserveerd en in het wellness hotel wordt u verwend met klassieke wellness & beauty behandelingen en aardappel wellness.
Het Kartoffel Hotel is gelegen in het Rundlingsdorf Lübeln, ook wel bekend als het trouwdorp. Onze regio Wendland in de oostelijke Lüneburger Heide staat bekend om zijn biosfeerreservaat Elbtalaue, de Nemitzer Heide en zijn romantische ronde dorpjes. Het aardappelhotel is gehuisvest in een oude boerderij, die we liefdevol hebben gerestaureerd en omgebouwd tot hotel. In het Kartoffel-Hotel vind je knusse kamers, heerlijk eten en ontspannende wellnessbehandelingen. Het ideale hotel voor uw vakantie op het platteland.
Bijna synoniem voor de Lüneburger Heide is het Naturschutzpark Lüneburger Heide rondom de Wilseder Berg. Undeloh, Döhle, Nieder- en Overhaverbeck zijn ideale uitgangspunten voor een heerlijke wandeling of ontspannende fietstocht. Ook vanuit steden als Celle en plaatjes als Örtze, Faßberg, Hermannsburg, Unterlüß in het Naturpark Südheide kunt u het oude cultuurlandschap ontdekken. Vooral van begin augustus tot midden september, als de heide bloeit en het hele landschap in een paars licht wordt gedompeld, is het hier hoogseizoen.
Op de rond 2000 kilometer aan fietspaden zijn 3 langeafstandsroutes, zoals de Lüneburger Heide-Radweg of de Allerradweg, en een heleboel thematische lokale routes uitgezet, zodat er voor zowel de recreatieve als de sportieve fietser een geschikt aanbod is. Een wandeling is ongetwijfeld de optimale manier om het landschap intensief te beleven. De kleine heuvels vormen ook voor de ongeoefende wandelaar en gezinnen met kinderen geen noemenswaardig obstakel. Veel mensen zullen bij de Lüneburger Heide denken aan een gebied dat bedekt is met paars bloeiende heidevelden waar donkergroene jeneverstruiken groeien en kudden schapen vredig lopen te grazen. In de loop de jaren zijn echter veel heidevelden verdwenen.
Lüneburg is een meer dan 1000 jaar oude hanzestad. Het is met zijn gebouwen en huizen uit de gotiek, renaissance en barok een van de mooiste steden van Duitsland. Een groot deel van de gevels is in baksteen uitgevoerd. De eigenlijke stichter van de stad was Hermann Billung, die in 951 van koning Otto I het hertogdom Saksen in leen kreeg. Billung liet op de 58 meter hoge Kalkberg een kasteel bouwen en stichtte ook het benedictijnenklooster St. Michaelis. In 956 verleende Otto I Lüneburg het recht om belasting te heffen ver het zout dat uit de bodem gewonnen werd. Er was veel vraag naar zout, dat in die tijd vooral voor het conserveren van levensmiddelen gebruikt werd. Men voerde de zoutproductie steeds verder op en dat legde Lüneburg geen windeieren. Het grootste deel van het zout werd met paard en wagen over de weg naar Lübeck gebracht en vandaar per schip naar Scandinavië en Rusland vervoerd.
De stad Celle heeft een uniek stadsbeeld met nog veel vakwerkhuizen. Celle ontwikkelde zich uit de nederzetting Kellu welke voor het eerst in oorkonden uit 990 genoemd wordt. Hertog Otto de Strenge liet er in de 13e eeuw een burcht bouwen. In de buurt ervan vestigden zich veel burgers die van de bescherming die de burcht hen bood wilden profiteren. In 1371 verdreven de patriciërs van Lüneburg hun landsheer Hertog Magnus II uit hun stad. Zeven jaar later vestigden de hertogen van Brunswijk en Lüneburg zich in Celle en bouwden er een prachtig slot.
Aanvankelijk bestond dit bouwwerk uit een vleugel. Onderin de hoektoren bevindt zich een prachtig ingerichte kapel uit rond 1480. De kleurige schilderijen waarmee deze kapel is versierd zijn gemaakt door de Nederlandse schilder Maarten de Vos en zijn leerlingen. Het schilderij van de kruisiging achter het altaar geldt als het beste werk van de meester. Hertog Georg Wilhelm die van 1665 tot aan 1705 regeerde pakte de zaken groots aan en breidde het slot met lieft drie vleugels uit. Het werk werd uigevoerd door de Italiaanse architecten Arighini en Bedogni. In het slot liet hij ook een theater bouwen om zijn eigen toneelgezelschap te kunnen laten optreden. Dit slottheater, dat het oudste van Duitsland is, wordt nog regelmatig gebruikt.