Basilicata – Japie Swings

Inbegrepen

  • Vluchten vanuit Brussel naar de plaats van bestemming
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
 

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Dranken en uitstappen

Bijzonderheden

 

 

Hoewel de toeristische attracties van het gebied niet zo beroemd zijn als die van Toscane, Rome of zelfs Sicilia, heeft deze regio veel te bieden en kunnen de betrekkelijke rust en iets lagere prijzen juist een voordeel zijn. De streek is verder zeer vruchtbaar. Puglia levert een groot deel van Italië’s pasta (het merk De Cecco, let maar op: geel met blauwe verpakking, is inmiddels een wereldmerk), olijfolie, citrusvruchten en wijn. Salentino is een overheerlijke, door de overdaad aan zon, vrij stevige rode wijn die aan populariteit wint binnen en buiten Italië.

Mooier dan de Italiaanse auteur Carlo Levi het omschreef kunnen wij het niet: ‘Chiunque veda Matera non può non restarne colpito, tanto è espressiva e toccante la sua dolente bellezza.’ Oftewel: ‘Niemand die Matera ziet kan onaangedaan blijven, zo expressief en aandoenlijk is haar pijnlijke schoonheid.’ Hoog tijd voor een blog vol tips voor het prachtige, met historie doordrenkte hart van Matera! Verdwaal in het spinnenweb aan straatjes in de Sassi Matera is beroemd om de zogenaamde Sassi, grotwoningen. Het verhaal gaat dat de rotsen op de plek waar nu Matera ligt al vanaf de achtste eeuw dienst deden als schuilplaatsen …

Verdwaal in het spinnenweb aan straatjes in de Sassi
Matera is beroemd om de zogenaamde Sassi, grotwoningen. Het verhaal gaat dat de rotsen op de plek waar nu Matera ligt al vanaf de achtste eeuw dienst deden als schuilplaatsen voor kloosterlingen die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen.

De benaming Sassi komt voor zover we weten voor het eerst voor in een document uit 1204. In de Sassi woonden hele gezinnen, samen met hun kippen, een ezel en andere dieren, op betrekkelijk kleine oppervlaktes. Veel mannen in Matera waren schaapherders die een groot deel van het jaar in de bergen rond Matera verbleven en dan ook daar in de rotsen overnachtten. Af en toe kwamen er enkelen naar beneden, om de door hen vervaardigde kaasjes naar huis te brengen.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw woonden er nog zo’n dertig- tot veertigduizend mensen in de grotwoningen die zo kenmerkend zijn voor Matera. Dat betekent dat iedere woning gemiddeld door maar liefst negen personen bewoond werd.

In het in 1945 verschenen boek Cristo si è fermato a Eboli beschreef Carlo Levi de erbarmelijke omstandigheden waarin de bewoners van de Sassi leefden: ‘Terwijl ik langsliep keek ik naar binnen in de grotwoningen waar geen ander licht naar binnen valt dan dat door de deur komt. […] Binnen in die zwarte gaten met aarden wanden zag ik bedden, opgemaakt met armzalige vodden. Op de vloer lagen honden te slapen, te midden van schapen, geiten en varkens. Over het algemeen heeft een familie een enkele grot ter beschikking, en daar slapen ze allemaal bij elkaar: mannen, vrouwen, kinderen en beesten.’

Wij doorkruisen Duitsland – overnachten,  Zwitserland – overnachten , Noord Italie – overnachten in de buurt van de meren , slapen in Rimini om zo door te rijden naar Matera

Op vakantie in Basilicata: Een van de boeiendste en meest oorspronkelijke steden van de hele Mezzogiorno is Matera, de hoofdstad van de gelijknamige provincia in Basilicata. Net als in veel Italiaanse steden vind je er prachtige kerken uit verschillende eeuwen, en tref je ook tientallen kerken aan die in de rotsen zijn uitgehouwen, sommigen met mooie fresco’s. Een bezoek waard zijn ook de beroemde sassi (letterlijk: stenen): de zeer interessante op elkaar gestapelde holwoningen die vroeger voor de allerarmsten waren, maar nu vooral gewild raken bij kunstenaars. Je vindt ze vooral in twee wijken: de Sasso Barisano in het noorden en de Sasso Caveoso in het zuiden.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Basilicata – Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende