Puglia, De wonderbaarlijke hak van Italië – Japie Swings – Promotie : € 999

Inbegrepen

  • Vliegtuigtickets vanuit Brussel naar Brindisi
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Dranken en uitstappen

Bezoek bijvoorbeeld de bekende huisjes, genaamd ‘trulli’, in Alberobello en de rest van de omgeving. Ontdek de hoofdstad van dit gebied wanneer je reist naar Brindisi. Verken de grotwoningen in Matera en bezichtig de prachtige witte dorpjes. Kom daarnaast ook nog heerlijk tot rust aan de prachtige stranden. Op die manier weet je zeker dat jouw vakantie in Puglia een succes wordt.

Puglia is de ‘hak’ van de Italiaanse laars. Het is een met name vlakke regione die zich uitstrekt van het schiereiland van het bergachtige Gargano langs de Adriatische kust tot aan het uiterste zuidelijke puntje van die hak, de ‘Capo Santa Maria di Leuca’. De jongensnaam Luca vindt hier zijn oorsprong.

Onze vaste stek:

Pescoluse Picchio Hotel***

Pescoluse Picchio Hotel biedt huisdiervriendelijke accommodatie met gratis WiFi in de openbare ruimtes in Marina di Pescoluse. Het hotel heeft een seizoensgebonden buitenbad en een eigen strand, en de gasten kunnen genieten van een maaltijd in het restaurant. Er is gratis privéparkeergelegenheid bij de accommodatie.

Elke kamer in dit hotel is voorzien van airconditioning en een televisie. De kamers hebben een eigen badkamer met een bidet. Voor extra comfort worden er gratis toiletartikelen en een haardroger verstrekt.

Puglia is een ongerepte streek die door weinig toeristen bezocht wordt, of het moeten de Trotters en Interrailers zijn die vanuit Bari en Brindisi, waar de Via Appia bij de Colonna Romana zijn einde vindt, de boot naar Griekenland nemen. Toch heeft deze regione met zijn natuurschoon en cultuur genoeg te bieden!

Diverse invloeden

Hoewel de toeristische attracties van het gebied niet zo beroemd zijn als die van Toscane, Rome of zelfs Sicilia, heeft deze regio veel te bieden en kunnen de betrekkelijke rust en iets lagere prijzen juist een voordeel zijn. De streek is verder zeer vruchtbaar. Puglia levert een groot deel van Italië’s pasta (het merk De Cecco, let maar op: geel met blauwe verpakking, is inmiddels een wereldmerk), olijfolie, citrusvruchten en wijn. Salentino is een overheerlijke, door de overdaad aan zon, vrij stevige rode wijn die aan populariteit wint binnen en buiten Italië.

Voordat de Romeinen hier in 300 voor Christus aankwamen, hadden de Grieken zich hier gevestigd. Helaas is van deze beschaving in Puglia veel minder terug te vinden dan bijvoorbeeld op Sicilia. Wel vind je nog veel kerken met Byzantijnse (6e eeuw na Christus) en Arabische invloeden. Na de Noormannen (de reden waarom je nog steeds wel eens blonde Pugliesi tegenkomt) kwam in de 12e eeuw een bloeiperiode voor Puglia, hetgeen sterk tot uiting komt in het beroemde Castel del Monte uit 1240.

Het achthoekige kasteel (waar gedeeltes van Umberto Eco’s ‘Naam van de Roos’ zijn gefilmd) van Frederik II staat op een heuvel in de vlakte zo’n 50 km. ten noordwesten van Bari. De Renaissance heeft deze uithoek vervolgens niet echt bereikt, maar de stad Lecce wordt wel het Barokke Florence genoemd. Voor liefhebbers van deze 17-eeuwse overdadige stijl is de stad met veel zandkleurige gebouwen echt een must. De luxe van de barok staat tegenwoordig wel in een wat schril contrast met de armoede en het verval van de streek; veel monumenten staan door het gebrek aan onderhoud op instorten…

Trulli

Voor veel Italianen is Puglia toch vooral synoniem aan detrulli; de merkwaardige, witgekalkte huisjes met een rond, konisch dakje, gemaakt van natuurstenen grijze dakpannen. Je vindt ze in prachtige, soms bijna ‘Griekse’ stadjes als Martina Franca, Locoronto en – het bekendste – Alberobello. In de laatste plaats vind je ook hotel “I Trulli” waar je kunt slapen in zo’n merkwaardig gebouwtje. Hoe oud de trulli zijn weet niemand; in ieder geval ouder dan de Romeinen. Voor velen is Ostuni het mooiste stadje van Puglia. Je vindt het tussen Bari en Brindisi, tussen de olijfboomgaarden en een paar heuvels en je waant je er in een Arabische kashba. De kubusvormige witte huisjes liggen opeengepakt tussen een paar heuvels en in de smalle steegjes kun je genieten van de schaduw.

Le grandi città

Santa Croce in Lecce. Naast Lecce kent Puglia een paar grote steden; Bari, Brindisi en Taranto. Hoewel ze alledrie een interessante oude binnenstad hebben, zijn het toch vooral geïndustrialiseerde havensteden. Bari is helaas diverse malen in een minder gunstig licht komen te staan door de aanwezigheid van de vele Albanezen, die hier sinds medio 1990 in grote getalen met gammele bootjes illegaal Italia binnenkomen. In deze universiteitsstad moet je vooral ook een blik werpen in de achterafstraatjes van de oude, Byzantijnse stad. Je zult er bijna geen toeristen tegenkomen. Hier kun je de plaatjes maken waar je van droomt: oude vrouwtjes zitten buiten pasta te maken, en dan met name de typische Pugliese variantorrecchiette, oortjes, en cavatelli. 

Taranto is bekend om de Tarantella-dans. Er wordt gezegd dat de dans met zijn snelle en heftige bewegingen hier is ontstaan in de 16e eeuw door mensen die gebeten waren door de Tarantula-spin. Zij dachten zich te kunnen genezen van het gif door het via deze dans uit te zweten. En o ja, die spin komt nog steeds voor…

Havenstadje Gallipoli

De Golf van Taranto, tussen de ‘hak en de voet’, is zeer rustig en behalve bij het mooie havenstadje Gallipoli, niet zo spannend. De voor Puglia bijna 400 km lange Adriatische kust is vooral interessant op 2 plekken: in het uiterste zuiden bij Otranto (niet zo ver van het aan de andere kant van de hak gelegen Gallipoli) en in het noorden (nou ja, noorden…) bij het schiereiland van Gargano. In dit gebied (bijna volledig nationaal park) is de doorgaans toch saaie Adriatische kust op haar allermooist. Het is er bezaaid met grotten en rotsen en hier komen in de zomer dan ook veel toeristen.

 Al met al is Puglia meer dan de moeite waard voor degene die Toscane bijvoorbeeld al goed kent, houdt van het ongerepte en the extra mile er voor over heeft. Bij warme zomertemperaturen gebruik je de dag best zoals de Zuid-Italianen ook doen: ga op het heetst van de dag lekker luieren binnen of in de schaduw; onderneem pas weer iets vanaf een uur of half 4 als ook de winkels weer open gaan.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Puglia, De wonderbaarlijke hak van Italië – Japie Swings – Promotie : € 999

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende