Test je smaakpupillen in de Achterhoek – Katrien Peirs

Inbegrepen

  • Heen en terugreis met de minibus
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van half pension
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Andere maaltijden
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Uitstappen

Bijzonderheden

         

Nederlanders zijn een fietsminnend volk. Dat komt goed uit, want rond de waterlinies in Nederland zijn er diverse fietsmogelijkheden. Lange- en korte-afstandroutes brengen je langs de diverse forten, vestingsteden, bunkers en andere militaire werken. Onderweg geniet je van Hollandse groene weilanden, stille dijken, platte polders en historische molens. Maak een tussenstop voor koffie/ thee met zelfgebakken taart, een lunch of diner op het terras in de luwte van een metersdikke fort- of vestingmuur.

Of je nu heerlijk wilt genieten van een ontspannende fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk of dat je juist lekker actief wilt inspannen op de mountainbike of wielrenfiets, de Veluwe biedt het geschikte terrein. Wil je een vlak parcours of juist heuvelachtig, over bospaden of verharde weg, de Veluwe heeft het allemaal!

 

We kunnen er niet meer omheen. De dagen worden korter, het wordt kouder en natter en de blaadjes vallen zo langzamerhand van de bomen: het is herfst! De één houdt er van, de ander gruwelt ervan. In Rivierenland hoef je je ook in de herfst geen moment te vervelen. Want je maakt hier de mooiste boswandelingen, bezoekt hier prachtige musea of bezoek een gezellige stad waar je lekker opwarmt op een verwarmd terras.

Hotel Landgoed Ehzerwold

Ehzerallee 14
7218 BS Almen

Hotel Landgoed Ehzerwold ligt op een prachtige locatie in Almen en is een ideale keuze om van een ontspannen weekend weg te genieten. De comfortabele kamers zijn gelegen in twee hotelvleugels in de parktuin op het historische landgoed in de Gelderse Achterhoek. Vanuit Hotel Landgoed Ehzerwold is het heerlijk om in de omgeving te wandelen of te fietsen. Bijvoorbeeld in de Berkelvallei waar het landgoed zich bevindt of in het natuurgebied de Velhorst dat aan het landgoed grenst. Er starten vanaf het domein van het hotel verschillende fiets- en wandelroutes met uiteenlopende lengtes. In het sfeervolle restaurant met een serre die uitzicht biedt over het landgoed is het heerlijk genieten van een uitgebreide lunch of diner. Als het buiten mooi weer is, wordt aangeraden om op het terras plaats te nemen. In de gezellige bar met lounge kun je terecht voor een kopje koffie met appelgebak of voor een goed glas wijn. In de lounge staat een leestafel opgesteld en is een computer beschikbaar.

Maakt u een fietstocht door de Achterhoek, dan komt u langs pittoreske dorpjes, bijzondere landschappen en natuurlijk de kastelen Wijchen, Kasteel Doorwerth, Kasteel Rosendael, Kasteel Middachten, Jachthuis Sint-Hubertus, Paleis Het Loo, Kasteel Cannenburch, Bergh Kasteel, Kasteel Verwolde, Kasteel Ruurlo, Kasteel Ammersoyen, Slot Loevestein. Enkele van deze kunt u ook bezoeken.

Middenin het rivierenlandschap bouwde ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel. Eerst is dat niet meer dan een simpele toren, maar binnen tien jaar werd dat uitgebouwd tot een heus kasteel. De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat nu inmiddels 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. Iedere periode heeft zichtbaar zijn stempel gedrukt op het slot.

Kasteel Ammersoyen, gebouwd rond 1300 aan de Maas, is één van onze best bewaarde middeleeuwse kastelen en is een typische Hollandse waterburcht. Het kasteel heeft namelijk vier hoektorens, een voorburcht en is geheel omgracht. Het kasteel heeft regelmatig schade opgelopen door oorlog en brand, maar is in 1975 gerestaureerd en teruggebracht naar de Middeleeuwse staat.

Een van de meest karakteristieke streken van ons land met boomgaarden met prachtige bloesem in het voorjaar of vol heerlijk fruit in de zomer. Je vindt hier een groot aanbod van fiets- en wandelroutes, rustige landgoederen en stoere forten en kastelen. Ontdek Rivierenland zelf!

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Verspreid over de Achterhoek vind je prachtige gebouwen met een rijke historie, zoals kastelen, landgoederen, oude boerderijen en pakhuizen uit de Hanzetijd. Verder is er in bijna elk stadje of dorp wel een interessant museum om te bezoeken.

Toen Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Dat lees je tot op de dag van vandaag af aan de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. In de Achterhoek vind je twee Hanzesteden: Doesburg en Zutphen.

Over de Hanze

Het Hanzeverbond is ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden. In de veertiende en vijftiende eeuw groeide het verbond uit tot een machtige economische factor. De handel verliep vooral via het water. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit te voren.

Doesburg, culturele stad

De stad heeft een aangenaam formaat, alles is op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien. In de middeleeuwse straten met meer dan 150 monumenten komen cultuur en historie samen. Je vindt er vele ateliers, galeries en musea. De oude vestingstad Doesburg heeft een goed bewaarde historie en cultuur. Door het oude centrum zie je rijk versierde gevels, monumentale panden en middeleeuwse straatjes. Doesburg beschikt over een mix met moderne architectuur, knusse boetiekjes, fijne speciaalzaken en gezellige terrassen. Naast vele bezienswaardigheden, namelijk Meer dan 150 monumenten en vele musea, is hier ook de oudste horecagelegenheid van Nederland.

In de veertiende eeuw kreeg de stad een nieuwe wal, ter bescherming tegen het rivierwater dat Doesburg nog steeds omringt. Sindsdien is het stratenpatroon uit die tijd onveranderd gebleven. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om zijn mosterd. De ambachtelijke fabriek bestaat nog steeds en tevens is hier een museum in gevestigd.

Hanzestad Zutphen

Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad.  Historische panden, hofjes waarin de tijd heeft stilgestaan, unieke boetieks en speciaalzaken en volop cultuur. In de sfeervolle Hanzestad Zutphen vind je alles voor complete dag uit of een heerlijk weekendje weg. Bezoek bijvoorbeeld de Musea Zutphen of de Walburgiskerk. Zutphen lig pal aan de IJssel, aan de rand van zowel de Veluwe als de Achterhoek. Dat maakt Zutphen het ideale vertrekpunt voor heerlijke fiets- en wandeltochten.

De naam Zutphen stamt voort uit het woord ‘Zuidvenne’. Door de samenvloeiing van de IJssel en Berkel ontstond temidden van deze rivieren een stuk veengrond die men Zuidvenne noemde. En Zuidvenne werd later Zutphen.

 

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Test je smaakpupillen in de Achterhoek – Katrien Peirs

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende