Echt heel direct in aanraking met de pure natuur komt u als u een tocht maakt met een heteluchtballon, te paard over slingerende ruiterpaden of te voet – in alle kalmte . Wat u in de dalen kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld het benedictijnenklooster met de bijzondere crypte, of het museum van de gebroeders Grimm in Steinau an der Strasse, het marionettentheater en de Duivelsgrot, de grootste druipsteengrot van Hessen. Op het stuwmeer in het dal van de rivier de Kinzig, nabij Steinau, kunt u zich lekker uitleven op een waterfiets, of per kano op de rivier zelf. Slenterend door de schilderachtige oude binnenstad van Gelnhausen met zijn vele vakwerkhuizen stuit u al gauw op de 800 jaar oude Mariakerk. Ook zijn hier de indrukwekkende overblijfselen te bezichtigen van het kasteel van keizer Frederik I “Barbarossa” uit de 12e eeuw. Daar kunt u een gedramatiseerde rondleiding meemaken, met historische personages die u eeuwen terug in de tijd brengen
Onze vaste stek:
Hauser der Villa Italia***
Michelstrasse 38
97828 Markheidenfeld
En wat dat inhoudt, is altijd weer een verrassing. In Hanau, de geboortestad van de gebroeders Grimm, zijn eveneens de nodige bezienswaardigheden te ontdekken. Paleis Phillipsruhe, het kuurpark Wilhelmsbad en het Huis van de Goudsmid zijn zeer de moeite waard. De culturele zomer is met al zijn veelzijdigheid iets wat u echt moet beleven. In Spessart kunt u nieuwe krachten opdoen in kuuroorden als Bad Orb en Bad Soden-Salmünster, waar van alles te vinden is dat bevorderlijk is voor de gezondheid. In de bossen van Spessart, een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van heel Duitsland, spoken nog altijd “struikrovers” rond die erop uit zijn reisgezelschappen “te strikken”. Voor de schrik krijgt u in hun gezellige herbergen dan eerlijke kost voorgezet, eenvoudige doch voedzame maaltijden voor vriendelijke prijzen.
In Vogelsberg in Midden-Hessen stierven de vulkanen vijftien miljoen jaar geleden uit, maar het onderwerp is toch actueler dan ooit. Als wandelaar kom je de sporen van dit warme verleden tegen bij elke stap die je hier zet.
Wat hebben Hawaii en Vogelsberg met elkaar gemeen? Het is allebei vulkanisch gebied. Met dit verschil echter dat de vulkanen op het eiland in de Stille Oceaan nog steeds actief zijn en die in Hessen gelukkig niet meer. De laatste keer dat het in Vogelsberg serieus rommelde is alweer vijftien miljoen jaar geleden. Enorme uitbarstingen zorgden in die tijd voor gigantische massa’s magma vanuit een diepte van soms wel tachtig kilometer, die het landschap van de Vogelsberg hebben gevormd. Aan de oppervlakte stolden de lavastromen tot enorme basaltlagen. Uit boringen in het centrale gedeelte van Vogelsberg is gebleken dat de vulkanische rotsen hier een hoogte hebben van wel zevenhonderd meter. Van dit vurige verleden hebben wandelaars en natuurliefhebbers vandaag de dag nog profijt. Het resultaat is immers een afwisselend landschap: Altijd en overal kom je hier uitgespuwde brokken lava tegen die huizenhoog zijn opgestapeld tot bizarre rotsformaties. Kleinere brokken liggen in het wild verspreid in de bossen of zijn door nijvere handen verzameld om er stenen muren van te bouwen, om de weilanden vrij te houden als akkerland. Inmiddels zijn deze droge stenen muren habitats geworden voor een complete flora met ettelijke organismen. Uiteindelijk is dit een landschap geworden met bonte patronen, verdeeld in kleine stukken. Vanwege deze rijke schakering aan bergweiden, natuurlijke wateren en bossen kreeg de Vogelsberg erkenning als landschap van nationaal belang. Het behoud van dit cultuurlandschap wordt dus bevorderd doordat het nu deel uitmaakt van een groot natuurbeschermingsproject. En dan is er vanaf de top van deze bergen van gestolde lava natuurlijk nog het prachtige uitzicht. Een doopvont dat 773 meter omhoog rijst.