Rondreis Duitsland en Polen – Japie Swings

Inbegrepen

  • Transfer gedurende heel de reis
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutler
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van  twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden en dranken
  • Uitstappen
  • inkomgelden
  • Heen en terugreis in twee dagen – verblijf op basis van ontbijt

Oostende – Potsdam (ca. 605 km)
Potsdam staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Deze prachtige stad aan de rivier de Havel staat vol imposante paleizen, zoals het Sanssouci-paleis van Frederik de Grote. Ook bijzonder: de bakstenen huizen van het ‘Holländische Viertel’. Dit wordt gezien als de grootste in Hollandse stijl gebouwde wijk buiten Nederland. Bovendien heeft Potsdam een belangrijke rol gespeeld in de Poolse geschiedenis: tijdens de Conferentie van Potsdam werd de nieuwe grens tussen Duitsland en Polen bepaald, waardoor bijvoorbeeld het gebied rond Danzig en dat rond Wrocláw terug werden gegeven aan Polen.

Potsdam – Torún (ca. 435 km)
Torún is buiten Polen minder bekend dan de meeste andere steden op deze rondreis. Toch is deze oude universiteitsstad een van de mooiste steden van Polen.  Dankzij de prachtig bewaarde middeleeuwse binnenstad staat Torún al bijna 30 jaar op de Unesco-werelderfgoedlijst. De stad van Copernicus was al in de tijd van Chopin een bezienswaardigheid: de beroemde componist was tijdens zijn bezoek aan deze stad onder de indruk van de gotische kerken, maar viel vooral voor de ‘Pierniki’ de gemberkoeken van Torún, die nog altijd een geliefde lekkernij zijn.

Torún – Gdansk (ca. 170 km)
De dynamische Hanzestad Gdansk (Dantzig) is een van de bekendste steden in Polen. De stad  kwam in de jaren ’80 vaak in het nieuws als de thuisbasis van de Solidarnosc, van de besnorde vakbondsleider Lech Walesa. In de 16e en 17e eeuw handelde Gdansk veel met Nederland en Vlaanderen. Dat is nog steeds te zien aan de architectuur: op sommige plekken lijkt Gdansk met zijn gevels, bakstenen en water net een stad uit de Lage Landen. Sommige toonaangevende gebouwen, zoals ‘Het Gouden Huis’, zijn zelfs ontworpen door architecten uit de Lage Landen. Op de hoogste verdieping is zelfs nog een oud-Nederlandse tekst te lezen: ‘Thue recht und scheve niemand’ (Doe goed en vrees niemand). Tot de mooiste plekken van de stad behoren de schilderachtige Mariackastraat en de Mariakerk, de grootste bakstenen kerk ter wereld. Wie hier rondloopt, kan nauwelijks geloven dat Danzig in WO II grotendeels verwoest werd: de stad schittert inmiddels weer in haar oude glorie. Wist je trouwens dat WO II begon in deze Poolse stad? Wie op zoek is naar de historische ‘sensatie’ kan de vuurtoren in de wijk Nowy Port beklimmen. Hier werden de eerste schoten van de oorlog gelost.

Vanuit Gdansk kun je mooie uitstapjes maken, bijvoorbeeld naar kasteel Malbork, het grootste bakstenen kasteel van Europa. Een toegangskaartje voor het kasteel is inbegrepen in de reissom (let op, maandags gesloten). Ook leuk om te doen bij mooi weer: een bezoek brengen aan de populaire badplaats Sopot.

Wist je dat?
Volgens sommige bronnen hebben de Polen ook de wodka aan de Nederlanders te danken: toen men in Gdanksk jenever probeerde te stoken met aardappelen, werd het wodka.

Gdansk – Mikolajki (ca. 250 km)
Verspreid over het hele Mazurische gebied kom je prachtige meren tegen, ontstaan in de laatste ijstijd. Sommige meren zijn perfect om te watersporten. De meeste meren echter zijn ware pareltjes om rondom te wandelen en/of een perfect gebied om vogels te spotten zoals het moerasgebied van de Biebrza. Her en der in het merengebied vind je nog de kastelen en ruïnes van de kruisridders. Mikolajki is een oude Mazurische stad, die tot 1945 deel uitmaakte van Pruisen. De stad ligt bij het grootste van de Mazurische meren: het Sniardwymeer. Veel van de boerendorpjes in de omgeving lijken de voorbije eeuwen niet veel te zijn veranderd. Je deelt de wegen soms met boeren met paard en wagen, en op veel van de boerderijen nestelen ooievaars.

Maak je een autorit door de omgeving? Of huur je een dagje een fiets of een kano om de streek te verkennen? Behalve natuur heeft de streek ook heel wat historie. Er zijn diverse middeleeuwse kastelen, zoals dat van Ryn. Ook het voormalige hoofdkwartier van Hitler, het Wolvennest, was in deze streek gevestigd, op een uurtje rijden van Mikulakji, in Gierloze Hier vond in 1944 ook de mislukte aanslag op Hitler plaats.

Mikolajki (Mazurische meren) – Bialowieza (ca. 250 km)
Vandaag staat in het teken van natuur. In het oudste oerbos van Europa, bij Bialowieza, komen wolven en elanden voor. En niet te vergeten: Europese bizons. Je kunt hier prachtige wandelingen maken.

Bialowieza – Warschau (ca. 230 km)
Warschau is in de Tweede Wereldoorlog  nagenoeg verwoest, maar daarna weer opgebouwd in originele staat. Tegenwoordig is het een bijzonder levendige stad. Op het gezellige Rynek Starego Miasta (Oude marktplein) kun je op een terrasje eten of een kopje koffie drinken.

Het programma kan natuurlijk afwijken van het voorstel hier online. Dit zal steeds met jullie besproken worden. Wat wel zeker is , wij bezoeken de hight-lichts van Polen.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Rondreis Duitsland en Polen – Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende