Vol geschiedenis en cultuur

 • Reiscode: 2308202001V
 • Zondag 23 augustus 2020 tot zondag 30 augustus 2020
 • € 1250
 • 8 dagen / 7 nachten

Inbegrepen

 • Vluchten vanuit Brussel naar Zagreb
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
 • Huur van een wagen
 • Zakgeldadvies € 50 per dag
 • Singletoeslag € 40 per nacht

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annulatieverzekering
 • Andere maaltijden
 • Uitstappen

Split is één van de grootste havenplaatsen aan de Adriatische Zee, een belangrijke industriestad en het voornaamste culturele centrum van Dalmatië. De bijna 250.000 inwoners zullen u met trots wijzen op de skyline van de stad, die komend van de zee bijzonder indrukwekkend is. 

De bezienswaardigheden van de stad zijn grotendeels samengepakt in het paleis van Diocletianus, hetgeen het oude centrum van Split vormt. Dat vergemakkelijkt de bezichtiging van de stad.

Onze regio :

Kopacki rit natuurpark ligt niet ver van de delta van de rivier Drava, en van de grens met Servië. Het park is één van de belangrijkste, grootste en meest aantrekkelijke originele moerasgebieden in Europa. Het bestaat uit een groot aantal effluenten en meren langs de rivier Donau. De ligging in de nabijheid van de stad Osijek, de schoonheid van de ‘ongerepte’ natuur, een overvloed aan water, planten en wildleven, trekt niet alleen toeristen en bezoekers aan, maar veel deskundigen en wetenschappers uit Europa.

Een deel van de Kopacki moeraslanden is onder strikte bescherming, als een speciale zoölogische reservering. Meer dan 260 vogelsoorten nestelen zich hier, zoals wilde ganzen, eenden en spechten, en het is een pleisterplaats voor vogels die naar het zuiden in de winter vliegen en terug naar het noorden in de zomer. Er zijn ongeveer 40 verschillende vissoorten in het water (snoek, zeelt, brasem, karper, meerval, snoekbaars, baars, enz.) en op het droge zijn er vele soorten zoogdieren (herten, reeën, wilde zwijnen, wilde katten, gouden marters (vergelijkbaar met nertsen), witte marters, vossen, wezels met een korte staart en otters). Een rijk plantenleven, kenmerkend voor moeraslanden, is typisch bij het Kopacki moerasgebied

 

Kroatië is een subtiele mix van Centraal-Europese, Mediterraanse en Oost-Europese invloeden. Vanwege haar perfecte positie in Europa heeft Kroatië altijd al in de belangstelling gestaan. Vele oude beschavingen en heerschappijen hebben hun stempel gedrukt op dit veelzijdige land en hebben een bijdrage geleverd aan Kroatië’s turbulente geschiedenis en haar rijke culturele erfgoed.

 

Voor een bezoek aan het park is er een georganiseerd sightseeing-reis met gidsen in een panoramische boot, paard en wagens, en wandeltochten. Er zijn speciaal georganiseerde tochten om vogels te bekijken, en voor het nemen van foto’s van dieren. Een deel van het natuurpark, dat niet onder dergelijke strikte bescherming is, staat open voor jagers en vissers in het seizoen. Keuken specialiteiten zijn vis stoofpot, gegrilde karper en beljska wijn, én ze kunnen allemaal bij de lokale restaurants, zoals Komoran, Zelena Zaba en Kod Varge geprobeerd worden.

Het paleis van Diocletianus
De oude stadskern wordt gevormd door het paleis van Diocletianus. Deze Romeinse keizer liet hier in 295 een paleis bouwen dat 180 meter breed en 215 meter lang was. Gedurende de eeuwen werd dit paleis uitgebouwd tot een unieke combinatie van verschillende bouwstijlen. De oude stad wordt omring door twee meter dikke muren, die versterkt zijn met 16 torens. De vier prachtige stadspoorten, waarvan de Zlatna Vrata de mooiste is, zijn ook nog volledig intact en heten u welkom in de wereld van Diocletianus.

 

 

Het is misschien maar een klein land, met slechts 4 miljoen inwoners, maar met haar 1778km lange kustlijn, 1185 eilanden, 8 nationale parken , 11 natuurparken, 7 stuks UNESCO werelderfgoed en 11 stuks immateriele werelderfgoed kun je toch wel zeggen dat het een unieke vakantiebestemming is. Een land met een ontspannen ‘vibe’, veel rust en natuur, tradities en een authentieke sfeer, maar tegelijkertijd ook modern, levendig, luxieus en trendy.

 

 

 

Peristil
Het Peristilium is het vroegere binnenhof en bestaat uit een sfeervolle zuilengalerij. Het is het centrale punt van het voormalige paleis, waar de hoofdwegen samen kwamen. Ten oosten van het persitilium liet de keizer een mausoleum bouwen. Maar dit gebouw werd na zijn dood ingewijd als kathedraal. De Sveti Duja kathedraal is het symbool van Split. Om een mooi overzicht te krijgen van het paleis en de omgeving moet u de 57 meter hoge laat-romaanse klokkentoren beklimmen. 

Ieder jaar komen er natuurlijk meer en meer toeristen naar Kroatië, maar in plaats van steeds maar meer ruimte te creëren voor toerisme, wil men hier juist massatoerimse voorkomen. Kroatië hecht veel waarde aan haar authentieke karakter en wil dat graag zo houden. Hier vind je nog genoeg plekken om helemaal tot rust te komen en het echte Kroatische leven te proeven, en zo zal het ook blijven. Zo mag er bijvoorbeeld niets meer aan de zee gebouwd worden om de prachtige kustlijn te beschermen.

 

 

Gezellige Markt
Bij een bezoek aan Split moet u zeker en vast een bezoek brengen aan de schilderachtige markt van Split. Deze is gelegen in de omgeving van de Srebrna Vrata aan de voet van de Sint-Dominicuskerk. Hier kan u kennis maken met het dagelijkse leven van de inwoners en de gezelligheid van de Dalmatische steden

Zoals we in de inleiding al schreven, heeft Kroatië 8 nationale parken en 11 natuurparken. Van meren en watervallen tot eilandengroepen en bergketens, in Kroatië vind je het allemaal. Het landschap is heel afwisselend en vol ongerepte natuur, mooie stranden, zeldzame flora en fauna, het authentieke platteland met een ruim aanbod aan agrotoerisme en laten we de unieke onderwaterwereld niet vergeten. Vanwege de kristalheldere zee is Kroatië ook een ideale bestemming voor een duikvakantie.

 

Cultuurstad
Split is met trots de culturele hoofdstad van Dalmatië. In de zomer worden er talrijke culturele evenementen georganiseerd. Het Splitsko Ljeto festival vindt plaats van 15 juli tot 15 augustus. Gedurende het festival zijn er talrijke openluchtvoorstellingen in het sfeervolle decor van het Peristilium van het paleis.

Ondanks de toename in populariteit is Kroatië toch nog opvallend betaalbaar. Vooral de prijzen voor accommodatie zijn gunstig. Het grote aanbod aan privé-accommodatie betekent dat je in het hoogseizoen bijvoorbeeld al voor 60 euro per nacht een appartement voor 4 personen aan de kust kunt huren. De gemiddelde prijs voor een staanplaats op een camping ligt niet veel hoger of lager dan in andere populaire kampeerlanden in Europa.

De prijzen voor boodschappen zijn in Kroatië relatief hoog (gelijk aan de prijzen in Nederland en voor sommige produkten zelfs iets hoger) maar de prijzen in restaurants en cafés zijn daarintegen verrassend laag. Je kunt al genieten van een pizza en een drankje aan de zee voor slechts 10 euro per persoon als je buiten de meest populaire badplaatsen blijft.

Omwille van de rijke geschiedenis zijn er in de stad vele musea. De belangrijkste zijn het archeologisch-, etnografisch- en stadsmuseum. 

 

 

Riva
Doordat Split een grote stad is kan u er als vreemdeling nog opgaan in de massa van de stedelingen met wie u ook de gezellige terrasjes deelt. De Riva is de ideale plaats om een koffiepauze in te lassen. Geniet er van het mooie uitzicht op het Marjan schiereiland, een 178 meter hoge groene heuvel in het midden van de stad. 
Op een kilometer ten zuiden van de oude stad ligt Bacvice. Dit is het bekendste strand van de stad en hier kan men een verfrissende duik nemen. 

Baska Voda
Dit is een van de oudste badplaatsen van Kroatië. Lange kiezelstranden, pijnbomen en de pittoreske straatjes vormen de charme van dit dorpje.
Reeds in de Oudheid was dit plaatsje bewoond. Men vindt er nog sporen van oude versterkingen. Na eeuwen van Turkse bezetting kwam de oorspronkelijke bevolking terug en begon met de teelt van druiven, olijven, vijgen en kersen. Ook met visvangst hielden ze zich bezig. In het zuidelijke deel van het haventje kunnen plezierboten aanmeren. In het centrum vind je de barokke Sint-Lovrankerk, opgericht op de fundamenten van een veel ouder gebouw. Op de hellingen van de berg vonden we nog een klein gehucht met zijn typische witte huisjes. Ook de moeite waard is de Ancora Jat scubadiving club. Het nachtleven kan je vinden in menige beachclubs en disco’s. Als er dan nog tijd over is om te slapen kan je terecht in enkele hotels en op een appartement of een kamer bij particulieren. 

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens
 • Kroatië

Vol geschiedenis en cultuur

 • Zondag 23 augustus 2020 tot zondag 30 augustus 2020
 • € 1250
 • Reiscode: 2308202001V

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende