GlampingVibes in het hart van Oland – Japie Swings

Inbegrepen

  • Transfer vanuit de centrale opstapplaats naar Zweden, in twee dagen
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner – in zelfkook.
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer, tijdens heen en terugreis.
  • Overnachtingen op basis van een Glamping Tent

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis – en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen

GlampingVibes – Vakantie

Altijd al benieuwd geweest naar het land van Pipi Langkous, Abba en Björn Borg? Dan moet je naar Zweden toe. Zweden is een uiterst geschikte bestemming voor personen die even helemaal weg willen zijn van de bewoonde wereld. Rust en ruimte vind je hier geheid. Het land telt namelijk maar iets meer dan 9 miljoen inwoners, terwijl het een oppervlakte heeft die wel 11x groter is dan die van Belgie ! Je vindt er gigantische bossen, waar je urenlang doorheen kunt rijden.

 

 

 

 

Het zuiden van Zweden is dichterbij dan je denkt. Zo’n 800 kilometer van Utrecht en je rijdt via de Öresundbrug de meest zuidelijke regio Skåne binnen. Maar er is meer te beleven in dit deel van Zweden. Bezoek Skåne, Småland, West-Zweden, de eilanden Öland en Gotland en nog veel meer. Välkommen!

Zweden is een mysterieus land van noorderlicht, bergen en dichte bossen. Denk aan sneeuw, Lapland en het huis van de Kerstman. Maar Zweden staat ook voor z’n bekende merken – IKEA, Volvo – en de popgroep ABBA. Het land heeft een oppervlakte zo groot als Californië en heeft slechts 9 miljoen inwoners. Dus heel wat ruimte die wacht om ontdekt te worden!  ‘Het echte Zweden’ is de officiële slogan van de regio Småland in het zuidoosten van Zweden. En die slogan dekt prima de lading, want je vindt het hier allemaal: een rijke cultuur, de ongerepte natuur en veel tradities die in deze regio hun oorsprong vinden. Småland is de bakermat van IKEA en de beroemde kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren om maar wat te noemen. Het is al snel duidelijk als je rondreist in Småland: veel Zweedser vind je het niet.

Vossenbessen (of ‘lingonbär’ in het Zweeds) waren in de 19e eeuw zo’n winstgevend exportproduct dat ze bekend stonden als ‘het rode goud’ .Het populaire gezegde ‘inte för allt smör i Småland’ (‘nog niet voor alle boter in Småland’) is een bekend spreekwoord dat z’n oorsprong vindt in de tijden dat Småland een toonaangevende exporteur van boter was. In de Middeleeuwen werd boter als een waardevol product beschouwd.. De bekende wetenschapper Carl Linnaeus, bekend als de ‘vader van de moderne taxonomie’, werd geboren in Råshult, Småland.

Onze vaste stek:

Natuurcamping Lagom

Naturcamping Lagom ligt in Gräsmark/Uddheden, Zweden. Deze camping is een van de populairste van de 7 accommodatie-opties in dit gebied. Met een klantbeoordeling van 8.4 uit 10, is de camping een geweldige keuze voor jouw verblijf. Als je remote wilt werken – Wifi-dekking op meer dan 70% van het terrein en Wifi toegang is gratis. Deze camping beschikt over een terrein met een zanderige ondergrond, staanplaatsen zonder schaduw, staanplaatsen met wat schaduw, faciliteiten waarvan sommige geschikt zijn voor mensen met een handicap, sommige paden en/of wegen die in het donker verlicht zijn, grasland voor mensen die van een vakantie in het groen houden en staanplaatsen met veel schaduw om uit de zon te blijven. Deze camping bevindt zich nabij een meer of een vijver, in de buurt van een halte openbaar vervoer en in een bos.

Småland heeft de meest zuidelijke wildernis van Scandinavië. Store Mosse, Norra Kvill, Blå Jungfrun en Åsnen vormen de nationale parken van de regio, beschermde gebieden die je uitnodigen om met zorg te genieten van de pracht van de natuur. Hier kun je wandelen, vogels kijken en genieten van de rust en ruimte – maar altijd op de voorwaarden van de natuur. Welkom in de wildernis!  “De beste manier om s ochtends wakker te worden, is door het geluid van zingende vogels en frisse lucht. In Småland is de natuur nooit ver weg en dus kun je, ongeacht waar je verblijft, altijd dit gevoel ervaren. Of je nu kiest voor kamperen, een schattig rood huisje of een luxe landhuis, de prachtige landschappen van Småland vervelen nooit.”

Ystad is één van Zwedens meest zuidelijke plekken. Het is een gemoedelijk historisch stadje waar je lekker doorheen kunt slenteren. Het stadsdecor werd door schrijver Henning Mankell (van Wallander) meerdere malen gebruikt in zijn romans .

De Kullaberg is een landtong in het Kattegat. Het gebied telt veel rotsachtige kliffen en is ideaal om te fietsen en wandelen. Er zijn avontuurlijke wandelroutes, maar ook tamelijk eenvoudige. De Kullaberg werd ook door schrijfster Selma Lagerlöf 100 jaar geleden al in Nils Holgersson genoemd.

Stora Alvaret zou ook op het lijstje van bijzonderste plekken in Zuid-Zweden mogen. Dit uitgestrekte steppegebied ligt op het langwerpige vakantie-eiland Öland. Ondanks dat het omringd wordt door zee is er relatief weinig neerslag en zorgen de kalkgronden voor een unieke begroeiing met zelfs planten die normaal alleen in Siberië voorkomen. Bomen zijn hier nauwelijks. Je vindt hier ook het oude ringfort.

Göteborg heeft de luxe om een eigen archipel te hebben. En wat het nog luxer maakt, is dat je de stadstram neemt en daarmee zo bij de pontjes bent. De eilanden zijn rotsachtig en tellen heel wat vakantiehuisjes. Je treft er ook leuke koffietentjes voor een welverdiende fika. De eilanden zijn perfect om te wandelen, fietsen of tussendoor te kajakken. En wie weet zie je nog een zeehond.

Stenshuvud (Stenen hoofd) is het zuidelijkste natuurpark van Zweden. Het ligt op en rondom een flinke heuvel aan de Oostzee, waardoor je er mooie wandelingen door het bos en over het strand kan maken. Het park is niet groot, je hebt er de mooiste uitzichten en je kunt er het hele jaar door naartoe.

Het dorpje Gränna aan het Vätternmeer is beroemd om zijn ambachtelijke snoep, de polkagris. Dit zijn van die typische rood-witte zuurstokken. Nu zou ik Gränna niet bij de mooiste plekken in Zuid-Zweden noemen alleen vanwege snoep. Het dorpje zelf is namelijk echt schilderachtig en ligt aan het meer tegen een beboste stuwwal. Het dorp trekt vooral in de zomermaanden veel toeristen.

Gotland is misschien niet heel praktisch om te komen, maar het is wel één van de mooiste plekken in Zuid-Zweden. Dus mag het niet ontbreken in dit overzicht. De Middeleeuwse hoofdstad Visby spreekt echt tot de verbeelding met oude gebouwen en een lange vestingmuur. Niet gek dat je de veerboten naar Gotland op tijd moet boeken. Of je moet zelf een bootje hebben natuurlijk. Vooral in de bloeiperiode is een bezoek aan Visby erg in trek.

De tent opzetten, kampvuurtje aan en heerlijk genieten van alle natuur en rust. Åsnen is een uitgestrekt meer dat in het hart van Småland ligt. Vanuit hier kun je het gebied ook ideaal met de fiets verkennen als je wat meer van de omgeving wilt zien. Voor de wildkampeerders zijn er genoeg overkapte plekken met vuurpitten.

Zweedse mensen zijn natuurmensen; ze houden ervan om in de natuur te koken. Een worstje grillen of koken met producten uit de omgeving, het is er heel gewoon. Na intensieve momenten in de natuur kan je uiteraard ook overal terecht voor een heerlijke lunch of diner. Want de Zweden hebben culinair een hoge standaard.

 

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

GlampingVibes in het hart van Oland – Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende