Ardennen en Oostkantons

 • Reiscode: 0507202101M
 • Maandag 5 juli 2021 tot vrijdag 9 juli 2021
 • € 495
 • 5 dagen / 4 nachten

Inbegrepen

 • Transfer naar de plaats van bestemming
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Maaltijden op basis van Ontbijt en diner
 • Overnachtingen op basis van 2 personen per kamer
 • Zakgeldadvies € 50 per dag
 • Singletoeslag € 50 per nacht

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Uitstappen
 • Andere maaltijden
 • Keuken- en was/badhanddoeken meebrengen

Beschermd sinds 1957, vormen 5.000 hectare open veengebieden in de Hoge Venen niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, ze zijn met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Terwijl toponiemen als Signal de Botrange en Baraque Michel als verplichte kennis gebeiteld zitten in de eindtermen van het onderwijs, omvatten de 67.000 hectare bossen en venen van het nog veel grotere Natuurpark Hoge Venen-Eifel ook tal van minder bekende plaatsen en natuurgebieden. Qua schoonheid en ecologische waarde moeten die vaak niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen.

Onze Vaste stek:

Zum Goldhahn

Het schilderachtige Zum Goldhahn ligt vlak bij de Hoge Venen en wordt omgeven door prachtige natuur. Dit hotel biedt authentieke gastvrijheid en een comfortabel verblijf met een intieme sfeer.

De ruime kamers hebben een eigen badkamer. Het restaurant verzorgt een traditioneel menu met regionale gerechten die alle met uiterste zorg worden bereid.

Natuurliefhebbers vinden direct voor de deur een scala aan activiteiten en een overvloed aan wandel-, fiets- en skiroutes. Het Duits-Belgische Natuurpark is een ideale bestemming voor daguitstapjes en u kunt ook leuke culturele en thematische excursies in de directe omgeving maken.

Het plateau van de Hoge Venen is één van de laatste stukken wildernis in onze streken. Het ligt in en rondom de vierhoek Eupen-Monschau-Malmedy-Spa. De kern van het gebied is een bergrug van oude leisteen, met toppen tot 694 meter boven zeeniveau, meteen het hoogst gelegen deel van de hele Benelux. Op de schrale, moeilijk waterdoorlatende bodem vormden zich 10.000 jaar geleden – na de laatste ijstijd – de eerste hoogvenen.

Op de flanken van het hoogplateau liggen dorpen en kleine steden, maar de kern van het gebied, zo groot als een halve provincie, is behoorlijk ongerept, zonder bewoning of sporen van landbouw. In het desolate oerlandschap bovenop het plateau overheersen de weidsheid en de rauwe leegte, zeker in de winter. Een ruige omgeving, maar een droom voor echte wandelaars en natuurgenieters!

De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat van deze streek, de hevige neerslag, de lange koude winters en een lage gemiddelde temperatuur (6,1°) zijn uiterst zeldzame plantensoorten uit Noord-Europa, de bergstreken en het atlantische gebied hier behouden gebleven.  

Het huidige veenlandschap is grotendeels ontstaan onder invloed van de mens. De oude landbouw- en veeteeltpraktijken, zoals het weiden, het bestrijden van kreupelhout, het binnenhalen van hooi en de ontginning van turf hebben geleid tot de vorming van open ruimten. Tot in de middeleeuwen daarentegen waren de Hoge Venen nog voor 90% bebost. Vanaf omstreeks 1840 (in de Pruisische periode) werd heel wat heideland herbeplant met sparren.

Tijdens deze schitterende wandeling met start aan de Auberge de la Fagne, bij de toegangsweg naar Xhoffraix, gaan we op verkenning in een bijzonder woest gebied. We trekken onmiddellijk, via knuppelpaadjes, naar de “Fagne du Freineu”.
Het pad voert aanvankelijk door een open landschap, maar wat verderop moet u door een duister bos. Plots duiken, als een eilandje te midden van een leger sparren, de “Six Hêtres” (zes beuken) voor ons op, vroeger een rustplaats voor de herders van de omstreken. Een aandenken aan het landschap van vroeger, dat toen bestond uit uitgestrekte weilanden en heidevelden. Een knooppunt van wegen, waarlangs, tijdens de 17e eeuw, ijzer vanuit het Eifelgebied naar de smederijen van de Luikse regio werd getransporteerd. In een lus wandelt u naar het monument Léon Fredericq. De natuur is er bijzonder woest. Nu eens verdwijnt de weg tussen het struikgewas, dan weer houden knuppelpaden ons op het droge. Verderop heeft de Trôs Maret zich in de vallei ingegraven en een echte mini-canyon gevormd. Over de volledige lengte kan u genieten van watervalletjes die ricocheren op een ondergrond van kwartsiet en zandsteen. Nog een laatste klim en u bereikt Xhoffraix, eindpunt van deze fantastische wandeling. 

Vanaf de middeleeuwen begon de mens met de ontginning van het woud en wijzigde hij het landschap ingrijpend. Kaalkap, begrazing, akkerbouw en veenwinning schepten beetje per beetje een open landschap. In de 19e eeuw veroorzaakte het aanplanten van fijnsparren een omwenteling van jewelste. In de 20e eeuw voerde het toerisme dan weer een totaal nieuwe en ingrijpende exploitatievorm in op het hoogplateau.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens
 • België

Ardennen en Oostkantons

 • Maandag 5 juli 2021 tot vrijdag 9 juli 2021
 • € 495
 • Reiscode: 0507202101M

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende