Lust for Live in de Oostkantons – Japie Swings – VOLZET

Inbegrepen

 • Transfer naar de plaats van bestemming
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Maaltijden op basis van Ontbijt en diner
 • Overnachtingen op basis van 2 personen per kamer

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Uitstappen
 • Andere maaltijden

In het oosten van de provincie Namen schuilen Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze samen onder de paraplu ‘Condroz- Famenne’. Rond die 4 gemeentes zweven nog eens 33 kleine dorpjes en dat geeft al de hint dat dit een landelijke, groene en agrarische streek is. Inderdaad, we zijn hier “far from the madding crowd”, zoals de Engelsen zeggen. Wist u overigens dat die uitdrukking ontleend is aan een gedicht uit 1874? Ook toen al ontvluchtte men het drukke stadsleven. Vandaag gebruiken we daarvoor het modewoord ‘herbronnen’.

 

Onze vaste stek:

Hotel Restaurant Schroder***

Büllingen, 4760 Losheimergraben, België

Elk seizoen bieden wij onze klanten alles wat bijdraagt tot de gezondheid en het welzijn!

Tijdens de zomer kunt u gebruik maken van onze terrassen en onze tuin met ligstoelen, die u pure ontspanning bieden.

In de buurt, ook over de landsgrens heen, zijn er oneindige veel wandelingen te maken in een fantastische omgeving, waar u vooral zal vinden wat in deze tijd zeldzaam geworden is : pure rust.

In de directe nabijheid, zelfs voorbij de nationale grenzen, zijn er eindeloze wandelpaden in een prachtig gebied. Met het nieuwe knooppuntsysteem is het gemakkelijk en duidelijk om uw eigen individuele wandeling te plannen.

Hotel Schröder ligt in Losheimergraben en beschikt over een restaurant, een bar, een gemeenschappelijke lounge en een tuin. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer. Er is een kinderspeelplaats, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.

Op het Land van Condroz-Famenne kleeft ook het etiket van: ‘de Valleien van de lekkere smaken’. Die valleien zijn uitgegraven door de Bocq en de Somme, die kronkelend door de beboste heuvels van de Condroz naar de Famenne kabbelen. Voor de ‘lekkere smaken’ zorgen de talloze boeren en producenten. Aan streekproducten ontbreekt het hier niet: van ambachtelijke bieren tot makarons (amandelkoekjes), van honing tot aardbeien, en verder zowat alles wat een boerderij leveren kan. Niet verwonderlijk dat er naast een Kunstenaars- en ambachtenroute (in Hamois), waarbij u onder meer het ‘kaasdorp’ Maffe bezoekt. Gerechten met producten van eigen bodem vindt u ook terug op het menu van de meeste restaurants. 

De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat van deze streek, de hevige neerslag, de lange koude winters en een lage gemiddelde temperatuur (6,1°) zijn uiterst zeldzame plantensoorten uit Noord-Europa, de bergstreken en het atlantisch gebied hier behouden gebleven.  

Het huidige veenlandschap is grotendeels ontstaan onder invloed van de mens. De oude landbouw- en veeteeltpraktijken, zoals het weiden, het bestrijden van kreupelhout, het binnenhalen van hooi en de ontginning van turf hebben geleid tot de vorming van open ruimten. Tot in de middeleeuwen daarentegen waren de Hoge Venen nog voor 90% bebost. Vanaf omstreeks 1840 (in de Pruisische periode) werd heel wat heideland herbeplant met sparren. Je hoeft niet ver te reizen om in prachtige natuurgebieden te verblijven. Vlak bij huis vind je de Hoge Venen (Les Haute Fagnes), een mooi uitgestrekt natuurgebied in het oosten van België. Hier kan je heerlijk een dag de natuur intrekken om te wandelen, te fietsen of zelfs te langlaufen, waarna je rondom de natuur in de leuke stadjes de dag af kan sluiten met een heerlijk drankje op het terras.

Huis Ternell

Huis Ternell werd in de 18de eeuw gebouwd als een jachthuis tussen Eupen en Monschau, maar in de 19de eeuw kreeg het gebouw de titel van boswachterij. Sinds 1987 doet het gebouw echter dienst als natuurcentrum. In het centrum is een natuurhistorisch museum te vinden met informatie en beelden over de Hoge Venen. Daarnaast worden er ook cursussen over de natuur gegeven in het centrum. Ook kan je hier terecht voor een hapje en drankje in het restaurant.

Centre Nature de Botrange

Het natuurcentrum Botrange ligt in tegenstelling tot Huis Ternell meer in het centrum van de Hoge Venen, in het plaatsje Robertville. In dit centrum zijn allerlei brochures over het natuurgebied te vinden en kan je ook boeken over de Hoge Venen kopen. Ook kan je hier alle actuele informatie vinden over activiteiten en wandelingen in het gebied en je inschrijven voor een wandeling die door een deskundige gids begeleid wordt. Net als in Huis Ternell is ook in Botrange een restaurant te vinden.

Monschau

Monschau ligt aan de oostelijke grens van de Hoge Venen, net over de grens in Duitsland. De stad ligt hier ook naast het Duitse natuurgebied van de Eifel. Dit stadje ontstond in de middeleeuwen, waarna in de 17de eeuw er veel protestantse vluchtelingen naar de stad kwamen. Zij werkten veelal in de lakenindustrie, en de textielindustrie kwam dan ook in deze tijd tot bloei.

Malmédy

Malmedy is de gezellige stad in het zuiden van de Hoge Venen. Deze stad is ouder dan Eupen en Monschau, ze werd namelijk al in 648 opgericht. De stad heeft dan ook een lange geschiedenis, maar toch vind je hier niet veel oude gebouwen, alleen de kathedraal en de oude waterput stammen nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Alle andere gebouwen zijn sindsdien herbouwd.

Kathedraal van Sint-Pieter

De kathedraal van Sint-Pieter is de abdijkerk van het naastgelegen Benedictijnse klooster. De kerk is niet alleen gewijd aan Sint-Pieter maar ook aan de heiligen Paulus en Quirinus. Zo is er in de kerk een reliekschrijn te vinden gewijd aan Sint Quirinus, de beschermheilige van ridders en paarden. Buiten de kerk zijn verschillende imposante gebouwen te vinden in de tuin van de abdij.

Waterval van de Bayehon

De waterval van de Bayehon is een 9 meter hoge waterval in de nabijheid van het Belgische dorp Longfaye (Malmedy), gelegen op een hoogte van 510 meter. Het is de hoogst bevaarbare waterval in België voor kajaksporters. Deze waterval kleurt rood, dit komt door het hoge gehalte aan ijzer dat aanwezig is in het water, dat door contact met lucht oxideert.

Kasteel Reinhardstein

Buiten Malmedy kan je een bezoek brengen aan het kasteel Reinhardstein. Dit kasteel, dat van origine Burcht Metternich heette, is gelegen op een rotspunt uitkijkend over de vallei.

 • Deze rots zou door het strategische oogpunt al in de tijd van de Romeinen bewoond geweest zijn.
 • De burcht werd echter in 1354 gebouwd, maar van het originele gebouw is maar weinig overgebleven.
 • Het huidige gebouw stamt uit vorige eeuw en werd toen herbouwd volgens de oude bouwtekeningen.
 • In het kasteel is een museum te vinden over de geschiedenis van het kasteel, en hier zijn dan ook harnassen, meubilair en wandtapijten uit de middeleeuwen te bewonderen.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Lust for Live in de Oostkantons – Japie Swings – VOLZET

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende