Freewheelen langs de Reyvaert – Japie en Ilse – Carla en Marc

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice – €10 x 2
  • Uw middagmaal
  • Drank

Bijzonderheden

 
 

Scherpenheuvel is al sinds de 16e eeuw een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen en is tot nu nog steeds de meest bezochte bedevaartplaats van België. In de basiliek staat een klein houten beeldje van de Maagd Maria, dat wonderdadig zou zijn. De basiliek is omgeven door een mooi en bijzonder zevenhoekig plein. De waardevolle kruisweg en Maria-staties achter de basiliek vormen een originele wandeling. Bezoek ook de merkwaardige waterput, kaarsenkapel en kraampjes met souvenirs en streekproducten op het plein.

De Abdij van Averbode werd in 1135 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Het was oorspronkelijk een ’dubbelklooster’ waarin zowel mannen als vrouwen leefden, in het begin van de 13e eeuw is het definitief ‘ontdubbeld’. Het is een abdij van de Premonstratenzers, ook Norbertijnen of Witheren genoemd en telt 78 leden, waarvan er 45 in de abdij leven en werken. Het gotische poortgebouw, opgetrokken in de tweede helft van de 14e eeuw, is het oudste nog bestaande deel. Tegenwoordig vind je in de abdij een gastenkwartier, een streekproductenwinkel en een bezinningscentrum. Links naast de abdij ligt het Mariapark met een reeks originele beeldengroepen. In de zomermaanden kan je in de lekdreef ook terecht voor een lekker ijsje!

Het begijnhof werd gesticht in 1253 door Arnold IV, Heer van Diest en opgeheven in 1796 door het Franse bewind. De meeste van de 90 huizen en conventen dateren uit de 17e en 18e eeuw.  De prachtige barokke begijnhofpoort dateert van 1671. De begijnhofkerk opgetrokken in ijzerzandsteen is toegewijd aan de heilige Catharina. Elke 1e zondag van de maand is er een boek- en antiekmarkt. In het huis ‘Xaverius’ bevindt zich het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur met kruidtuin, culinair museum en bibliotheek.

Provinciedomein Halve Maan, Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Freewheelen langs de Reyvaert – Japie en Ilse – Carla en Marc

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende