Freewheelen in de buurt van Averbode – Japie Swings – ILse Van De Velde

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice – €10 x 2
  • Uw middagmaal
  • Drank

Bijzonderheden

 
 
Al fietsend maakt men kennis met het natuurgebied Averbode Bos & Heide en het natuurgebied Gerhagen op een fietsroute van 27 km. Starten doe je aan de Abdij van Averbode, een abdij die in 1135 werd gesticht. Het is een abdij van de Premonstratenzers, ook Norbertijnen of Witheren genoemd. De gemeenschap telt 92 leden waarvan er 39 in de abdij leven en werken. Ontdek het landschap, de natuur, de landbouw en het culturele erfgoed in een van de grootste groengebieden van Vlaanderen. Bovendien kun je onderweg genieten in de welbekende ‘lekdree'”: de uitgelezen plek om een zelfgemaakt ijsje te likken.
Toen Abdij Averbode besloot om peperkoek in het assortiment op te nemen, werd al snel gekeken naar Vondelmolen. De peperkoek van dit familiebedrijf staat al jarenlang op het menu van de norbertijnen. Wat de samenwerking tussen Abdij Averbode en Vondelmolen zo harmonieus maakt, is de mooie balans tussen de waarden van beide merken.
Peperkoek heeft alle kwaliteiten in huis om ‘één met het moment’, de filosofie van Abdij Averbode, waar te maken. De peperkoek van Averbode kan dan ook heel wat momenten van de dag verrijken: als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Daarnaast is peperkoek ook bijzonder veelzijdig: het is niet alleen een verantwoorde verwennerij, maar geeft ook energie.
De abdij lanceerde niet alleen zijn korf Averbode-producten, maar creëerde op haar domein ook een gastvrij belevingscentrum waar ambachten opnieuw worden beoefend. Zo kregen oude dienstgebouwen een nieuwe bestemming: nu bieden ze onderdak aan een abdijcafé met huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een abdijwinkel. Meerdere infodragers laten je kennismaken met het abdijleven, de uitgeverij en de levende traditie in landbouw en voeding.
Het resultaat is een mooi toeristisch-educatief belevingscentrum aan de Westpoort van de abdij. Het Moment zal de nieuwe ‘roeping’ van Averbode als poort naar het ruime Merodegebied alleen nog maar versterken en verbreden. Tegelijkertijd wordt de abdij als oaseplek van stilte, bezinning, gebed en reflectie gevrijwaard.
De Abdij van Averbode kan terugkijken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. Ze wordt in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel wordt aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekert. Doorheen de eeuwen kent de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken.
Vanaf de 19de eeuw gaat het terug bergop. Het kloosterleven wordt hervat en de abdij wordt de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdige productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.
De broeders van de Abdij van Averbode behoren tot de orde die werd opgericht door de heilige Norbertus. Daarom worden ze norbertijnen genoemd. Maar ze hebben nog enkele benamingen. Zo verwijst premonstratenzers naar Prémontré, het Franse plaatsje waar de orde in 1121 werd gesticht. Hun witte habijt verklaart dan weer de bijnaam witheren.
Norbertijnen willen net zoals Jezus Christus het evangelie uitdragen, opdat mensen er moed en vertrouwen uit kunnen putten. Maar zij willen dat evangelie evengoed samen waarmaken, als medebroeders in een biddende en dienende gemeenschap. Zo streven ze in hun leven naar eenheid tussen gemeenschapsleven, gebed en pastorale inzet.
Voor de productie van de Averbode-abdijkaas werkt de abdij samen met Milcobel, de Belgische zuivelcoöperatie van zo’n 3.000 melkveehouders. Logisch eigenlijk: samenwerken is zowel eigen aan een coöperatie als aan een abdij. Daarnaast zal de Abdij van Averbode met haar melkveebedrijf toetreden tot Milcobel en zo meteen zelf een duurzame bijdrage leveren.
Abdijkazen maken deel uit van het Belgische culinaire erfgoed, waarbij traditie en authenticiteit voorop staan. Deze waarden vormen meteen ook de rode draad in het hele ontwikkelingsproces van Averbode-abdijkaas. Milcobel staat immers garant voor een kaasproductie die duurzaamheid, ambachtelijkheid en innovatie samenbrengt.
Het Averbode-abdijbier is een eerbetoon aan de geschiedenis: van de 14de tot begin 20ste eeuw vonden er al brouwactiviteiten plaats in de abdij. Voor de productie van het ‘nieuwe’ abdijbier koos de abdij voor Brouwerij Huyghe, die eveneens kan terugblikken op een rijk verleden.
Maar er zijn nog raakvlakken. Respect voor het milieu en de maatschappij staan immers centraal in de brouwerij. Zo is Brouwerij Huyghe de enige in België die met het Mongozabier een bier aanbiedt dat zowel het fairtrade-, glutenvrij als biologisch label kreeg. Verder wordt actief geïnvesteerd in een kleinere ecologische voetafdruk en sociale tewerkstelling.
Om het Averbode-abdijbrood te maken, ging de abdijgemeenschap in zee met La Lorraine Bakery Group. Net als de abdij draagt deze groep authenticiteit, traditie en respect voor de natuur hoog in het vaandel. Het volkoren Averbode-brood combineert dan ook het beste van de natuur met het vakmanschap van de bakker

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Freewheelen in de buurt van Averbode – Japie Swings – ILse Van De Velde

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende