Veengebieden en bossen in Sumava – Peter Van Hinsberg

Inbegrepen

  • Reisbegeleiding door ervaren Travelbutlers
  • Accomodatie op basis van twee personen per kamer
  • Maaltijden op  basis van ontbijt en diner
  • Heen en terugreis in twee dagen – op basis van ontbijt

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Toeslag single kamer
  • Andere maaltijden
  • Dranken en uitstappen
  • Reis en annualtieverzekering

Het pad langs de rivier de Lužnice in Zuid-Bohemen leidt door een schitterend rivierlandschap, valleien en aangeslibde weides, ruïnes en oude molens, en loopt door tal van historische stadjes. Zo kom je bijvoorbeeld door Tábor of Bechyně. De route staat op de lijst met de beste routes in Europa – “Leading Quality Trails Best of Europe”. Het pad is 55 kilometer lang en verdeeld in vier dagelijkse gedeeltes. Het start in Planá nad Lužnicí in Zuid-Bohemen en eindigt bij het punt waar de rivieren Lužnice en Vltava samenkomen.
In het zuiden van Tsjechië vind je de ongerepte natuur van Zuid-Bohemen. Het landschap heeft met diepe bossen, wilde bergbeken, meren, weiden en veengebieden bijna iets magisch. Het Tsjechisch-Beierse grensgebied was jarenlang ontoegankelijk door het IJzeren Gordijn, waardoor de natuur een ongerept karakter heeft gekregen. Zo vind je in Zuid-Bohemen onder andere het Boheemse Woud, het grootste nationale park van Tsjechië en het grootste aaneengesloten bosgebied van Midden-Europa.

Penzion Modrý jelen

Lipno nad Vltavou 17

382 78 Lipno nad Vltavou

Lipno is een dorp in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen, in het zuiden van het land. Het dorp ligt aan het kunstmatig aangelegde stuwmeer het Lipnomeer en is ideaal voor een actieve vakantie. Zo kun je hier zwemmen, surfen en zeilen, maar ook wandelen en fietsen in Nationaal Park Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava). Er zijn tal van prachtige fietsroutes en er is een bikepark. Breng dan een bezoekje aan de Lipno Treetop Walk, een gaaf parcours tussen de boomtoppen, met een spectaculair uitzicht en een glijbaan. De Treetop Walk biedt een panoramisch uitzicht over het Lipnomeer en bij mooi weer kun je zelfs de Alpen zien.

De Šumava wordt ook het Boheems Woud genoemd, en is het grootste Nationale Park (CHKO) van Tsjechië, Het hele gebied bestaat voor ongeveer 80% uit bossen.

Het gebied strekt zich uit tot over de grens en in Duitsland noemt men het Bayrischer Wald. Samen vormen de gebieden het grootste natuurgebied van Midden-Europa. Nergens in Europa vindt u zo’n uitgestrektheid van bossen, oerbossen en veengebieden.

Dagprogramma:

Dag 1 : Transfer naar onze tussenstop – Overnachting

Dag 2 : Richting Sumava – Overnachting en diner

Dag 3: HET LIPNO-MEER

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Šumava National Park is het Lipno-meer.Het Lipno-meer is een stuwmeer dat ontstond in de jaren ’70. Tegenwoordig is het in de zomer een populaire plek voor zwemmen en watersporten, terwijl mensen hier in de winter vooral komen om te skiën in de buurt van het meer.

Dag 4:BEREN SPOTTEN IN HET BEIERSE WOUD

Het is zeker de moeite waard om ook een uitstapje te maken naar de Duitse tegenhanger van Šumava. Niet alleen omdat je in het Beierse Woud ook prachtige wandelingen kunt maken, maar ook vanwege het bijzondere dierenpark bij Lunen. Het Nationalparkzentrum Lusen is een kruising tussen een natuurgebied en dierentuin, waar je kan wandelen door een uitgestrekt bos en tussendoor dierenverblijven met bijvoorbeeld beren, lynxen, uilen, zwijnen en eilanden tegenkomt.

Dag 5:GLETSJERMEREN

Tot de mooiste attracties van het nationaal park behoren de gletsjermeren die eeuwen terug zijn gevormd. Er zijn er vijf in het Tsjechische deel te vinden en nog eens drie in Duitsland. De vijf meren in Šumava zijn allemaal te bezoeken in combinatie met een mooie wandelroute. Veel daarvan zijn niet eens zo lang, dus je kan er makkelijk meerdere op een dag combineren.

Dag 6:CHALUPSKÁ SLAŤ

Dit sfeervolle vennetje vind je op een korte wandeling vanaf de parkeerplaats Svinná Lada. Na ongeveer 1 kilometer over houten vlonders tussen heidevelden – tijdens ons bezoek in augustus kleurde de heide al paars – sta je op een uitzichtpunt aan de rand van Chalupská slať. Het is het grootste heidevennetje van Tsjechië met een oppervlak van 1,2 hectare. Als Nederlander zijn heidelandschappen ons natuurlijk niet heel vreemd, dus wij zouden deze stop niet bovenaan onze wensenlijst voor Šumava zetten. Maar als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om de korte wandeling naar de waterrand te maken.

Dag 7:CANYON VYDRA

Een van de mooiste plekken in Šumava vonden wij de Vydra-canyon. De kloof is uitgesleten door de lange Vydra-rivier. Langs de rivier en door de kloof loopt een wandelroute met prachtige uitzichten. Je loopt door een bos met naaldbomen, terwijl je de koers van de rivier volgt. Het volgen van een rivier en een kloof zorgt er natuurlijk wel voor dat het een eenrichtingsroute is. Je kan ervoor kiezen dezelfde weg weer terug te lopen, of je neemt de bus weer terug naar het startpunt. Wij bezochten deze kloof op een regenachtige dag, waardoor er een magische mist boven het water van de rivier hing. De rotsen in de rivier, de nevel, de stroomversnellingen en naaldbomen maakten het tot een van de mooiste ervaringen in Šumava.

Dag 8 :BOOMKROONPAD

Een van de populairste bezienswaardigheden voor kinderen bij het Lipno-meer in Šumava is het Boomkroonpad. Het is een kunstig bouwwerk van houten vlonders die langzaam steeds hoger en hoger leiden door een torenconstructie. Onderweg leer je meer over het Reuzengebergte en de natuur, terwijl je naar het hoogste niveau boven de boomgrens cirkelt. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het berggebied. Een van de redenen dat dit uitje zo populair is bij kinderen volgt aan het eind: je hoeft niet naar beneden te lopen, maar je kan een gigantische glijbaan nemen.

Dag 9 : Spijtig maar onze home – basis staat te blinken

Dag 10 : Aankomst aan jullie homestede

Zuid-Bohemen is een droomparadijs voor vakanties. Of je nu wilt ontspannen of juist een actieve vakantie wilt, er is voor ieder wat wils. Het platteland biedt eindeloze mogelijkheden om te genieten van de natuur, maar heeft ook veel historische monumenten en uitstekende omstandigheden om te fietsen en watersporten. De regio in het zuiden van Tsjechië grens aan Duitsland en Oostenrijk en is hierdoor ideaal te combineren met een reis naar Linz of Beieren.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Veengebieden en bossen in Sumava – Peter Van Hinsberg

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende