Vuurtorens en vintage treinen Oost Friesland – Wilfried Meganck

Inbegrepen

 • Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis- en annulatieverzekering
 • Andere maaltijden en drank
 • Inkomgelden
 • Uitstappen

Emden is de meest westelijk gelegen havenstad van Duitsland en ligt aan de overkant van Groningen aan de Eems. Vanuit Emden vertrekt een veerboot naar het populaire Waddeneiland Borkum en een naar Delfzijl. Maar voor de boot vertrekt, is het leuk om even Emden zelf in te gaan en daar wat rond te kijken. Emden noemt zichzelf graag het Venetië van het Noorden. De 150 km. aan grachten zijn goed bevaarbaar. Wie snel een indruk van de stad wil krijgen, kiest voor een rondvaart door de stad en het havengebied.

Onze vaste stek:

Hotel Restaurant Faldernpoort****

Hotel gebouwd in: 1971, Laatste volledige renovatie: 1991, Laatste gedeeltelijke renovatie: 2023, Aantal verdiepingen: 2, Kindvriendelijk hotel, Familiehotel, Stadshotel, Familiehotel, Beurs-/conferentiehotel, Rookvrij hotel, Het hele seizoen geopend, Aantal kamers: 54, Aantal eenpersoonskamers: 18, Aantal tweepersoonskamers: 29, Die geschikt zijn als kamer met drie bedden: 2, Die geschikt zijn als kamer met vier bedden: 2, Aantal suites/appartementen: 3, Aantal luxe kamers: 25, Aantal rookvrije kamers: 14, Kinderbedden/babybedjes: 2, Wifi met internet in de kamers, Wifi met internet in de lobby, Gratis internet in de kamer,

Emden is een stad met een nogal levendige geschiedenis. Van een nederzetting uit de 9e eeuw groeide het uit tot een belangrijke grote havenstad in de 16e eeuw. De geschiedenis van Emden is nauw verweven met Nederland omdat de stad tot bloei kon komen toen de Nederlandse havens geblokkeerd werden door de Spanjaarden. Veel Nederlandse protestanten vluchtten in die tijd naar Emden en daarom kwam de stad na de 80-jarige oorlog onder Nederlandse protectie. Zo kon Emden uitgroeien tot een grote, rijke stad. In de Tweede Wereldoorlog werd 80% van de binnenstad door de Amerikanen verwoest. Vandaag de dag is Emden vooral een moderne stad met een levendige havenscheepswerven en een grote autofabriek. Het milieu staat in Emden hoog in het vaandel met het windpark Wybelsumer Polder en het milieucentrum Öko-Werk.

Mogelijke uitstappen:

Bunkermuseum

Als je meer wilt weten over Emden en zijn geschiedenis, dan zit je hier goed Bunkermuseum precies. Het museum zelf is een bezoek waard. Omdat het in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog ligt.

Vanwege het militaire belang van de stad in de Tweede Wereldoorlog als grote zeehaven en industriële locatie, werd Emden massaal gebombardeerd door de geallieerden. In het stadscentrum werden daarom tal van bunkers gebouwd om de bevolking te beschermen. Naast het bunkermuseum zijn er nog 30 andere bunkers verspreid over de stad. Na de oorlog was het een van de meest verwoeste steden van Europa.

De periode 1933-1948 in Emden en Oost-Friesland wordt in het streekmuseum op meerdere verdiepingen belicht. De tentoonstelling behandelt onderwerpen als “De weg naar het totalitaire regime”, “De planning en uitvoering van de bunkerbouw” en “De wederopbouw in Emden”.

Kunstgalerie Emden

Ook voor kunstliefhebbers biedt Emden iets heel bijzonders: de Kunstgallerij. Het is een cultureel juweel in Oost-Friesland en daarom een ​​van mijn topbezienswaardigheden in Emden. In 1986 werd deze kunsttempel geschonken door een beroemde inwoner van Emden: Henri Nannen – redacteur van het tijdschrift “Stern”.

Op een tentoonstellingsoppervlakte van 1.700 m2 tonen tot vijf wisselende tentoonstellingen per jaar kunstwerken van klassiek modernisme uit de 20e en 21e eeuw. De collectie van het schenkersechtpaar Henri en Eske Nannen wordt aangevuld met een schenking van de Münchener galeriehouder Otto van de Loo. Zo beschikt de Kunsthalle over een pool van 1.500 kunstwerken.

Dat Otto Huus

De Otto Huus is zeker een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Emden. Vrienden van de lachcultuur zouden een bezoek aan de Schmunzelkabinett op hun lijstje moeten zetten als ze in Emden verblijven.

Welke cabaretier heeft – naast Karl Valentin – al een eigen museum?! Otto Waalkes is een van de meest succesvolle cabaretiers van onze tijd met zijn Oost-Friese humor. Daarom heeft Emden een huis opgedragen aan de beroemde zoon van de stad. Bij Otto Huus beleef je het leven en werk van de cabaretier. Van de films – van “Otto the Film” of de hitfilm “7 Dwarfs” – tot het karakteristieke Ottifanten. Ze waren niet alleen een sekte in mijn jeugd. Eén ding is dus gegarandeerd bij een bezoek aan Otto Huus: je loopt lachend door de kamers.

Oude stad van Emden

Ook al is de oude binnenstad van Emden zwaar beschadigd door het bombardement, een wandeling door de kleine straatjes is de moeite waard. De meeste bezienswaardigheden van Emden bevinden zich ook in het stadscentrum van Emden. Naast de bezienswaardigheden van Emden die in dit artikel afzonderlijk worden gepresenteerd, zijn er in de oude binnenstad van Emden ook de volgende bezienswaardigheden:

Kunst op straat

In de straten van Emden kom je hier en daar al slenterend door de stad bronzen beelden tegen. Het karakter van de stad komt hier al tot uiting. Het zijn geen edelen, maar gewone burgers. Met de Ottifanten is zelfs de beroemdste zoon van de stad een gedenkteken.

 • Delftse spucker | De twee Delftse spitters zijn recenter. Ze zijn afkomstig van de kunstenaar Hans-Christian Petersen, die het in 2017 en 2018 maakte. Ze bieden de wandelaar een natte verrassing.
 • Vissersmeisje Jantje Vis | Met haar mand vol vis zinspeelt het vissersmeisje op de traditie van het haringvissen. De kunstenaar maakte dit beeld in 1986. Goed om te weten: Beide komen overigens van hem Vrouwensculpturen Meerwiefke en Teelke in Leer.
 • Straatveger Peterke de Boer | Woonde van 1887-1956 in Emden en verdiende haar brood als straatveger. Het brons genaamd “Peterke” werd in 1986 gemaakt door de in Leer gebaseerde beeldhouwer Karl-Ludwig Böke. Emden-tip: Wrijf over de bezem en je krijgt geluk en fortuin.
 • Ottifanten | Even buiten het centrum zie je twee kussende Ottifanten. Ze zijn door Otto Waalkes geschonken aan een stichting in de wijk Transvaal waar hij opgroeide.

Grote kerk

De Grote Kerk is een van de belangrijkste plaatsen in de Oost-Friese kerkgeschiedenis. Het was de moederkerk van de Gereformeerde gemeenten in Noord-Duitsland en Nederland. Het kerkgebouw werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog. De Grote Kerk bestaat niet meer in haar oorspronkelijke vorm. De Zwitserse kerk, waar vandaag de dag nog steeds diensten worden gehouden, is op kleinere schaal op zijn fundamenten gebouwd. De ruïnes van het schip van de Grote Kerk werden aanvankelijk overgelaten aan verwering en verval. Halverwege de jaren negentig werd het gebouw gerenoveerd en Johannes á Lasco Bibliotheek verhuisd naar het pand.

 

 

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Vuurtorens en vintage treinen Oost Friesland – Wilfried Meganck

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende