De rijkdom van de Catharen

 • Reiscode: 0105202001M
 • Vrijdag 1 mei 2020 tot zondag 10 mei 2020
 • € 999
 • 10 dagen / 9 nachten

Inbegrepen

 • Transfer naar de plaats van bestemming met een minibus
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
 • Zakgeldadvies € 50 per dag
 • Singletoeslag € 40 per nacht

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annulatieverzekering
 • Heen – en terugreis op basis van ontbijt
 • Dranken
 • Uitstappen

Diep verankerd in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon in het departement Aude, bevindt zich strategisch tussen de Pyreneeën en de Montagne Noir het Katharenland, met daarin het mooiste en best bewaarde voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa: la cité de Carcassonne. De stad vormt meteen ook een ideale uitvalsbasis voor een historische verkenningstocht naar de nabijgelegen ruïnes van de Katharen kastelen, stille maar indrukwekkende getuigenis van een boeiende maar wrede geschiedenis. En wie weet vindt u er wel de verborgen schat van de Tempeliers.

De katharen noemden zichzelf ‘christenen’ (Fr.: chrétiens) of ‘vrienden van God’ (Fr.: amis de Dieu). Ze gebruikten geen andere naam voor zichzelf om zich te onderscheidden van de kerk van Rome. En ook de Kerk had die aanvankelijk niet, ze werden gewoon ‘ketters’ genoemd. (Het woord ‘kathaar’ kwam pas veel later in zwang, zie aldaar.)

Om ze toch te kunnen benoemen als aparte groepering gaven de tijdgenoten van de katharen ze aanvankelijk de naam ‘Albigenzen’, naar de stad Albi. De kruistocht tegen de katharen kreeg daarom de naam ‘Croisade albigeoise’, kruistocht tegen de Albigenzen.

Als je de middeleeuwse kronieken leest, zul je zien dat naar de strijd tegen de katharen en hun beschermers verwezen wordt als ‘l’affaire albigeoise’, ‘de albigenzische kwestie”

Doodt hen allen, God zal wel de zijnen herkennen.” Die verschrikkelijke uitspraak, toegeschreven aan Arnaud Amaury, abt van de abdij van Citaux, betekende in 1209 het doodvonnis van de inwoners van Béziers, omdat zij geweigerd hadden de ketterse Katharen uit te leveren. Het luidde meteen ook een ongemeen bloedige vervolging in van de Albigenzen, zoals de Katharen in de regio werden genoemd. Ook Carcassonne ontsnapte niet aan het geweld van de kruisvaarders onder leiding van Simon de Montfort. Veel verdoemde Katharen vonden een onderkomen in één van de vele kastelen in de regio, die daarom herhaaldelijk werden aangevallen.

Wij verblijven in het vakantiedomein Vayamundo Quillan L’Espinet

Dit vakantieoord ligt in een voormalige wijngaard en biedt een binnen- en buitenzwembad en een spa met een sauna. Voor mediterrane gerechten kunnen gasten terecht in restaurant Le Brantalou en het treinstation van Quillan vindt u op slechts 3 km afstand.

De moderne studio’s en luxe villa’s beschikken over een televisie in de woonkamer. Alle villa’s hebben een balkon of een terras met uitzicht op de bergen. De keukens zijn uitgerust met een magnetron/oven, een fornuis en een koelkast.

In juli en augustus kunt u van tapas genieten in de bar aan het meer en er wordt elke dag een ontbijt geserveerd. Lunchpakketten kunnen op aanvraag voor u samengesteld worden.

Het resort heeft 3 tennisbanen, een fitnesscentrum en een fietsverhuur. Gasten kunnen na het sporten ontspannen in het bubbelbad. Op verzoek kunnen gasten genieten van massages met essentiële oliën en er is een schoonheidssalon.

De kathaarse burchten van Montségur en Quéribus liggen beide op nog geen 50 minuten rijafstand. Er is gratis eigen parkeergelegenheid en voor een toeslag kunt u gebruikmaken van een pendeldienst van/naar de luchthaven. 

Carcassonne wordt vaak “la ville aux deux cités” genoemd, de stad met de twee steden en bestaat inderdaad uit twee belangrijke delen, verbonden door een imposante stenen brug over de rivier Aude. Ook het befaamde Canal Du Midi met zijn talloze sluizen snijdt doorheen de stad. Het is echter niet de benedenstad – la Bastide Saint Louis – maar wel la Cité of de Citadel die mij mateloos interesseert. Vanuit de gastenkamers, aan de voet ervan, brengt een korte wandeling bergop ons naar die absolute blikvanger van onze reis. Via de Porte Narbonnaise stappen we de Citadel binnen. De eerste kennismaking doet je ongewild aan de Mont-Saint-Michel denken: een drukke toeristische attractie met in de middeleeuwse steegjes een overdaad aan restaurants, boetiekjes en de onvermijdelijke souvenirshops. Maar denk die allemaal even weg en u houdt alleen het waardevolle erfgoed over. De Cité staat niet voor niets op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Het is architect Violett-le-Duc die in de 19de eeuw de stad en haar middeleeuws uiterlijk herstelt. Het gravenkasteel uit de twaalfde eeuw is een vesting binnen de vesting en herbergt onder meer een museum en een tentoonstelling over de restauratiewerken. Ook een bezoek aan de basiliek Saint Nazaire, tot 1802 de kathedraal van Carcassonne, is een absolute must. Tijdens een wandeling in de Lices, de ruimte tussen de twee omwallingen die de stad telt krijg je een goede indruk van de hele vesting met zijn drie kilometer lange ommuring en zijn 52 torens.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens
 • Frankrijk

De rijkdom van de Catharen

 • Vrijdag 1 mei 2020 tot zondag 10 mei 2020
 • € 999
 • Reiscode: 0105202001M

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende