Van Oud naar Nieuw in de Hoge Venen – Japie Swings – Ilse Van de Velde

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travel Butlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen op een kamer
What do you want to do ?
New mail

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis en annulatieverzekering.
  • Andere maaltijden
  • Diner met Nieuwjaar – € 50
  • Handdoeken meebrengen
What do you want to do ?
New mail

Bijzonderheden

 
What do you want to do ?
New mail

nog 1 plaats vrij op basis van een single kamer

In het oosten van de provincie Namen schuilen Ciney, Hamois, Havelange en Somme-Leuze samen onder de paraplu ‘Condroz- Famenne’. Rond die 4 gemeentes zweven nog eens 33 kleine dorpjes en dat geeft al de hint dat dit een landelijke, groene en agrarische streek is. Inderdaad, we zijn hier “far from the madding crowd”, zoals de Engelsen zeggen. Wist u overigens dat die uitdrukking ontleend is aan een gedicht uit 1874? Ook toen al ontvluchtte men het drukke stadsleven. Vandaag gebruiken we daarvoor het modewoord ‘herbronnen’.

Onze Vaste stek:

Zum Goldhahn

Het schilderachtige Zum Goldhahn ligt vlak bij de Hoge Venen en wordt omgeven door prachtige natuur. Dit hotel biedt authentieke gastvrijheid en een comfortabel verblijf met een intieme sfeer.

De ruime kamers hebben een eigen badkamer. Het restaurant verzorgt een traditioneel menu met regionale gerechten die alle met uiterste zorg worden bereid.

Natuurliefhebbers vinden direct voor de deur een scala aan activiteiten en een overvloed aan wandel-, fiets- en skiroutes. Het Duits-Belgische Natuurpark is een ideale bestemming voor daguitstapjes, en u kunt ook leuke culturele en thematische excursies in de directe omgeving maken.

Op het Land van Condroz-Famenne kleeft ook het etiket van: ‘de Valleien van de lekkere smaken’. Die valleien zijn uitgegraven door de Bocq en de Somme, die kronkelend door de beboste heuvels van de Condroz naar de Famenne kabbelen. Voor de ‘lekkere smaken’ zorgen de talloze boeren en producenten. Aan streekproducten ontbreekt het hier niet: van ambachtelijke bieren tot makarons (amandelkoekjes), van honing tot aardbeien, en verder zowat alles wat een boerderij leveren kan. Niet verwonderlijk dat er naast een Kunstenaars- en ambachtenroute (in Hamois), waarbij u onder meer het ‘kaasdorp’ Maffe bezoekt. Gerechten met producten van eigen bodem vindt u ook terug op het menu van de meeste restaurants. 

De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongrepte stukjes natuur van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat van deze streek, de hevige neerslag, de lange koude winters en een lage gemiddelde temperatuur (6,1°) zijn uiterst zeldzame plantensoorten uit Noord-Europa, de bergstreken en het atlantische gebied hier behouden gebleven.  

Het huidige veenlandschap is grotendeels ontstaan onder invloed van de mens. De oude landbouw- en veeteeltpraktijken, zoals het weiden, het bestrijden van kreupelhout, het binnenhalen van hooi en de ontginning van turf hebben geleid tot de vorming van open ruimten. Tot in de middeleeuwen daarentegen waren de Hoge Venen nog voor 90% bebost. Vanaf omstreeks 1840 (in de Pruisische periode) werd heel wat heideland herbeplant met sparren.

Het oorspronkelijke bos – beukenbos en eikenbos met berken – werd in de loop der eeuwen vernield door branden, overmatig vellen, het inrichten van weidelanden en het ontginnen.De sparren werden recentelijk ingevoerd en zij leveren kwaliteitshout voor de zagerijen, papiernijverheid en paneelindustrie. Twintig plaatselijke zagerijen ontginnen een half miljoen m³ per jaar.

Tijdens deze schitterende wandeling met start aan de Auberge de la Fagne, bij de toegangsweg naar Xhoffraix, gaan we op verkenning in een bijzonder woest gebied. We trekken onmiddellijk, via knuppelpaadjes, naar de “Fagne du Freineu”.
Het pad voert aanvankelijk door een open landschap, maar wat verderop moet u door een duister bos. Plots duiken, als een eilandje temidden van een leger sparren, de “Six Hêtres” (zes beuken) voor ons op, vroeger een rustplaats voor de herders van de omstreken. Een aandenken aan het landschap van vroeger, dat toen bestond uit uitgestrekte weilanden en heidevelden. Een knooppunt van wegen, waarlangs, tijdens de 17e eeuw, ijzer vanuit het Eifelgebied naar de smederijen van de Luikse regio werd getransporteerd. In een lus wandelt u naar het monument Léon Fredericq. De natuur is er bijzonder woest. Nu eens verdwijnt de weg tussen het struikgewas, dan weer houden knuppelpaden ons op het droge. Verderop heeft de Trôs Maret zich in de vallei ingegraven en een echte mini-canyon gevormd. Over de volledige lengte kan u genieten van watervalletjes die ricocheren op een ondergrond van kwartsiet en zandsteen. Nog een laatste klim en u bereikt Xhoffraix, eindpunt van deze fantastische wandeling. 

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Van Oud naar Nieuw in de Hoge Venen – Japie Swings – Ilse Van de Velde

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende