Zonnekloppen aan de Blue Lagoon – Wilfried Meganck

Inbegrepen

  • Vlucht vanuit Brussel naar Valetta
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis – en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden en drank
  • Inkomgelden
  • Uitstappen

Bijzonderheden

     

Voor de jonge snaken en levensgenieters.

Malta: een eiland voor levensgenieters. Je wil op reis naar een zonnige plek, waar ook nog wat te zien is? Dan is Malta de ideale bestemming. Want behalve een heerlijk klimaat en kristalhelder water, vind je op dit eiland met zijn rijke geschiedenis prachtige gebouwen, een warme, gezellige sfeer en een bruisend uitgaansleven. Bovendien hoef je alleen even de boot op om te genieten van het uitgestrekte groen op zustereiland Gozo. Een perfecte mix van zon, cultuur en natuur. Op weinig plekken bleef er zo veel van het rijke verleden bewaard als hier. Het aantal monumenten dat werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst is indrukwekkend. Het prehistorische Hypogeum, met zijn labyrint van ondergrondse kamers, is daarvan het beroemdste. Ook hoofdstad Valletta kreeg een plekje op de lijst, net als haar imposante omwalling, de middeleeuwse hoofdstad Mdina, en de Citadel op Gozo. Malta lijkt wel een groot openluchtmuseum. De zomer duurt hier zeven maanden en het zeewater is zo helder dat je de bodem kan zien. De kustlijn met vele inhammen en rotsformaties maakt van Malta een paradijs voor watersportfanaten: zwemmen, snorkelen, zeilen, windsurfen, paragliding, waterski, noem maar op. Verder in het binnenland kan je gaan trekken, paardrijden, mountainbiken of rotsklimmen terwijl je geniet van de rust en de mediterrane natuur. Hou je van de zuiderse keuken, dan is Malta ook een plek van gastronomisch genot. Naast de Italiaanse en Mediterrane keuken proef je er al het lekkers uit zee, zoals inktvis of de plaatselijke lampuki. Het brood hier zou het beste van de wereld zijn, en de Maltezen hebben een passie voor pasta. Maar de specialiteit die je absoluut moet uitproberen is konijn die gestoofd werd in rode Maltezer wijn.

 


Het is pas vanaf 1800 dat het een Britse kolonie is geworden. In 1964 kon het zijn onafhankelijkheid vieren en sedert 1974 staat er een president aan het hoofd van dit land. Naast de vele archeologische vondsten zullen ook het grote aanbod aan katholieke kerken je niet ontgaan. Maar Malta is ook genieten van het milde klimaat met vele uren zonneschijn en weinig of geen regen gedurende de helft van het jaar. Azuurblauwe kusten met spleten, kloven, holen en grotten maken van Malta een paradijs voor duikers. Wil je genieten van de zon en de zee dan zijn er voor jou mogelijkheden zat, zelfs voor de golfspeler. Alhoewel het eiland Malta amper een doorsnede heeft van 30 km valt er toch heel wat te beleven op dit zonovergoten eiland.  

Valletta

De historische hoofdstad Valletta is zonder enige twijfel één van de hoogtepunten van het eiland Malta. De straten van Valletta zijn absoluut een wandeling van minimaal een halve dag waard. Een museum dat je kunt bezoeken is het Nationaal Museum voor Schone Kunsten. Dit indrukwekkende museum dat gehuisvest is in een uit de zestiende eeuw stammend rococogebouw waarin een grote kunstcollectie aan het bezoekend publiek getoond wordt. Religieuze onderwerpen vormen een groot deel van de collectie. Fraai zijn de schilderijen van de barokmeester Mattia Preti. In Valetta staat ook het Grootmeesterspaleis, dat in het Engels aangeduid wordt als Grandmaster’s Palace en in Malta bekend staat als simpelweg ‘The Palace’. Het uit het jaar 1571 stammende paleis telt twee binnenhoven, de Neptunushof en de Prins Alfredhof. De binnenkant van het paleis is versierd met talloze fresco’s en schilderijen.

De Maltese ridders 

In de souvenirwinkels kan je er niet naast kijken. De Maltese ridders liggen aan de basis van de ondergang van de Turkse (Osmaanse) heerschappij in het Middellandse Zeegebied (16de eeuw). Hiervoor werden ze beloond en kregen de Maltezer eilandengroep als geschenk. Malta bestaat uit een archipel van 5 eilanden: Malta, Gozo (Ghawdex), Comino (Kemmuna), Cominotto (Kemmunett) en Filfola (Filfla). Malta met hoofdstad Valletta is ongeveer 25 km lang en bijna 13 kilometer breed. Desondanks de kleine afmetingen van het eiland, bieden Malta en Gozo interessante en unieke plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Mdina

Centraal op het eiland Malta ligt het stadje Mdina. Deze geheel ommuurde plaats bestaat vooral uit gebouwen die nog stammen uit de Middeleeuwen en de barok. Het stadje dat nog geen vijfhonderd inwoners telt is vrijwel autovrij wat de authentieke sfeer ten goede komt. Dé manier om Mdina te verkennen is daarom door middel van een wandeling, die je langs de diverse kerken, kloosters, woningen en paleizen brengt. Het tegen Mdina aangelegen Rabat is een stuk groter (zo’n veertienduizend inwoners), maar bijna net zo mooi op sommige plekken.

Kerken en kapellen

 Desondanks de kleine oppervlakte van Malta, telt de eilandengroep enorm veel kerken en kathedralen. Er zouden niet minder dan 360 kerken en kathedralen opgetrokken zijn. Wat opvalt is dat deze een zeer belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van inwoners van Malta. De meeste inwoners van Malta zijn Rooms – Katholiek ( 98 % ). Sommige kathedralen hebben een enorm impact op het landschap en rijzen op als enorme bouwwerken boven de huizen van de inwoners. Valletta, hoofdstad van Malta wordt ook soms de stad van de ridders genoemd door haar rijk verleden. Ze werd gesticht door de regerende Johannieter Orde. Valletta is een stad die gemakkelijk te bezoeken is dankzij haar eenvoudige infrastructuur en blokvormig stratenpatroon. Alle bezienswaardigheden zijn te vinden ronddom de hoofdas die dwars door Valletta loopt. Deze as is ook de “hoofdboulevard” van de hoofdstad waar zich de meeste winkels, restaurants en eethuizen bevinden. Zij wordt de Republic Street genoemd. Valletta bezit prachtige zandkleurige gebouwen en oude handelshuizen, musea, kathedralen, tuinen,…veel gebouwen zijn beïnvloed door de Italiaanse en Franse architectuur en bezitten typische balkonnetjes die de straten kleurrijk maken.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Barraka Gardens, een mooi aangelegde tuin die een prachtig uitzicht biedt over de haven, de Grand Harbour waar veel luxejachten liggen en cruiseschepen regelmatig halt houden. Wie de Republic street volledig naar het Noorden afdaalt, kan het fort St. Elmo bezoeken. Zeer mooi is de St. John’s Co-Kathedraal. De kathedraal werd opgetrokken door de ridderorde van St.John en wordt beschouwd als het eerste gebouw dat het hoogtepunt van de Barok uitstraalt. Het halfronde plafond van de kathedraal werd prachtig beschilderd met taferelen uit het leven van St.John. Verder zijn de Casa Rocca Piccola ( het bezienswaardige 16e eeuwse paleis van een Maltese edelman ), het National War Museum waar heel veel wapens, foto’s en andere spullen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn en De Auberge van Castilië, strategisch gelegen bij de verdedigingswerken en is de indrukwekkendste auberge van de stad. De auberge komt oorspronkelijk uit de 16e eeuw maar de façade werd in de 18e eeuw toegevoegd. Opnieuw een voorbeeld van de architectuur in Barokstijl.

Popeye Village

 Popeye Village is een betalende attractie. Het “dorp” van Popeye werd opgetrokken eind 1979 in Anchor Bay en diende als decor voor de musicalfilm “Popeye Village”. Popeye’s dorp bestaat uit meer dan 20 houten constructies en werd vervaardigd met materiaal uit Nederland en Canada.Uiteraard is er een ook een souvenirshop een restaurant en bar. Sommige reisorganisaties organiseren vanuit verschillende plaatsen in Malta een boottrip naar Gozo, waarbij Popeye Village een onderdeel van uitmaakt van de daguitstap. Het Azuren Venster is gelegen bij Dwerja in het uiterste westen van Gozo. Het ‘Azure Window’ – ook wel het Azuren Venster genoemd, is één van de hoogtepunten van natuurlijke schoonheid van Gozo. Het natuurlijk schouwspel bestaat uit 2 rotsblokken van meer dan 40 meter breed en een “horizontale” rotsblok van meer dan 20 meter breed. Door de slagkracht van de golven werd een soort venster gevormd door de natuur. Als je kijkt door het venster zie je de prachtige azuurblauwe zee. Het venster is te bezoeken via land of via het water.

 Blue Lagoon

Tussen de eilanden Malta en Gozo ligt de blauwe lagune die simpelweg de naam Blue Lagoon heeft gekregen. Een dagtocht naar deze adembenemende lagune behoort tot de topexcursies van Malta. In de zomermaanden is het daardoor wel erg druk met boten in de Blue Lagoon.

 Ghajn Tuffieha Bay

Malta telt niet zoveel stranden als andere landen aan de Middellandse Zee. Bij de meeste hotels is het zwemplezier beperkt tot zwembaden. In het noordwesten liggen een drietal stranden die wel de moeite waard zijn: Golden Bay, Gnejna Bay en als topper het kleine zandstrand Ghajn Tuffieha Bay. Omdat je een wandeling van zo’n zes tot tien minuten, die deels via een steile trap gaat, moet maken om dit strand te bereiken is het er relatief rustig.

 

 

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Zonnekloppen aan de Blue Lagoon – Wilfried Meganck

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende