Albanië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je een vakantiebestemming aan het uitzoeken bent. Het land is voor lange tijd afgesloten geweest en wordt nog altijd snel geassocieerd met corruptie en criminaliteit.
Dag 1 : Vlucht vanuit Brussel naar Tirana, vroeg. Transfer naar ons hotel in Elbasan
Dag 2: Stadswandeling in Elbasan. Elbasan is een belangrijke stad voor reizigers die naar Korca, Pogradec en Macedonië reizen. Het is de derde stad van het land. De meeste reizigers uit Tirana passeren Elbasan om verder te reizen. Het is ongeveer 45 minuten rijden van Tirana over de half afgewerkte nieuwe snelweg, waar op sommige plekken nog steeds wordt gebouwd in 2018. De nieuwe snelweg werd in 2012 alvast in gebruik genomen en nu kunt u veel sneller van Tirana naar Elbasan gaan. Naast de nieuwe snelweg kunt u ook een aantal prachtige landschappen zien. Wij hebben Elbasan niet als een standplaats opgenomen, vooral omdat het zo dicht bij Tirana ligt. Elbasan leent zich prima als tussenstop om even te rusten en iets typisch Albanees uit de regio te eten. Maar er is ook veel te zien op cultureel historisch gebied. Elbasan wordt nu voornamelijk bewoond door moslims. Elbasan is door de eeuwen bewoond/bezet geweest door verschillende machten, waaronder de Serviërs, Bulgaren, Ottomanen, Oostenrijkers en de Italianen. Elbasan bleef een centrum van de islam in Albanië, zelfs na de Ottomaanse bezetting, maar er staan ook veel kerken in de stad en haar omgeving.
Onze vaste locatie:
Kriva Resort****
Administrative unit “Shushicë” street “Theodhor Haxhifilipi” no:55, Elbasan, 3001, Albania
Dag 3: Een uitstap naar Voskopoja. Het is een klein, groen dorp in een prachtig landschap. In de 17e eeuw was het echter een van de grootste steden van de Balkan. Alleen Istanbul ging Voskopoja nog voor. Het was het commerciële en culturele centrum van Albanië met een inwonersaantal van meer dan 60.000, welke bijna alleen maar Aroemenen waren. De stad had de eerste drukkerij van de Balkan en daarnaast lag de plaats in een belangrijke handelsroute van het westen van Europa naar Turkije.
Dag 4: Pogradeci. Zachtjes klotst het water van het Meer van Ohrid tegen de kade. Rondom het meer alleen maar groene bergen, even verderop een goudgeel strandje. De Albanese stad Pogradec is een verborgen juweeltje aan de kust van het meer. Maar er is nog veel meer dan prachtige natuur en zon, zee en meer hier in de buurt. Ontdek de leukste bezienswaardigheden in en om Pogradec.
Stel je een plek voor waar de wonderen van de natuur verweven zijn met culturele schatten, allemaal vergezeld van een verrukkelijke keuken. Het zijn doorgaans de belangrijkste aspecten voor een geslaagde vakantie. Daarom mag je tijdens een reis door Albanië Pogradec niet overslaan.
Dag 5: Prespa Meer. Nationaal park Prespa is de naam van 2 meren in het zuidoosten van Europa, die gedeeld worden door zowel Albanië, Griekenland als de Republiek van Macedonië. Het totale wateroppervlak is 176,4 km2 waarvan 46,3 km2 toebehoort aan Albanië. Het zijn de hoogste tektonische meren van de Balkan op een hoogte van 850 meter. In dit meren gebied bevinden zich 3 officiële nationale parken in Albanië, Griekenland en de Republiek van Macedonië. In 2014 is het Ohrid-Prespa Nationale park, dat zowel Albanië als Macedonië beslaat, toegevoegd aan UNESCO ’s World Network of Biosphere Reserves. De belangrijkste plaats in de omgeving is Prespa in Macedonië.
Dag 6: Berat. Berat ligt in Centraal-Albanië in een heuvelachtig gebied, heeft 36 duizend inwoners en is de hoofdstad van het district Berat en van de gelijknamige prefectuur. De oude witte huizen met bruine daken geven het stadje iets speciaals wat je met eigen ogen gezien moet hebben. Het stadje ademt de traditionele architectuur van de Balkan uit de 18e en 19e eeuw. De binnenstad van Berat is, samen met het centrum van Gjirokastër, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Berat straalt een veelbewogen geschiedenis uit, waarbij verschillende religieuze en culturele gemeenschappen door de eeuwen heen in de stad hebben gewoond.
Dag 7: Progadec. Pogradec een klein stadje in het oosten van het centrum van Albanië en ligt aan het meer van Ohrid. Het stadje wordt door heuvels omgeven in het zuiden en het westen van de stad. Het is mogelijk om vanuit Tirana en Durrës met een oude trein naar dit stadje te gaan, die dwars door het ruige heuvel- en berglandschap van Albanië rijdt en echt een goede indruk geeft van hoe het platteland van Albanië eruit ziet. Het meer van Ohrid is erg diep en helder en heeft mooie stranden. Indien u langs dit stadje komt op een van uw reis is het zeker de moeite waard om een paar uurtjes te stoppen en aan het meer op een terrasje te genieten.
Dag 8: Weer naar huis terug en de transfer naar Tirana. Vlucht is in de namiddag
Albanië is een land op het Balkanschiereiland. Het ligt aan de Adriatische en Ionische Zee tegenover Italië en grenst aan Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland.
Bijna elke regio in Albanië heeft een traditionele klederdracht waarvan vooral de kleding van de vrouwen erg kleurrijk en rijk in detail is. Van de traditionele Albanese kleding zijn er wel meer dan 200 verschillende soorten in Albanië en in gebieden in het buitenland waar Albaans word gesproken. De Albanese volkskleding is vaak gedecoreerd met symbolische elementen uit de antieke oudheid zoals zonnen, manen, sterren en slangen.
Traditionele Albanese kleding, dansen, en folklore kunt u tegenkomen tijdens verschillende festivals zoals het Gjirokaster National Folklore Festival in Gjirokaster, Sofra Dardane, elke jaar in de maand juni in Bajram Curri, Oda Dibrane in Peshkopi, Logu i Bjeshkeve elke jaar in de maand augustus in Kelmend, het Cham Dans Festival in Saranda, en veel andere festivals in andere Albaanse steden. In het dagelijks leven luisteren de meeste mensen overigens vooral naar westerse muziek en de meeste mensen dragen westerse kleding waarbij vooral naar Italië word gekeken. Albanezen voelen zich ook vooral westers en zijn er nog steeds erg trots op dat ze de Turken hebben verslagen in het verleden. De dagelijkse kledingdracht van de Albanezen is vergelijkbaar met die van de West-Europeanen. De folklore komt uit de Albanese legendes zoals Rozafa, Besa e Kostandinit, Gjergj Elez Alia, Ymer Agë Ulqini, en Cikli i Kreshnikëve.
De officiële taal is Albanees (het officiële dialect, Toskisch) maar er word ook Grieks, Macedonisch, Vlach en Romani gesproken. Het land is min of meer opgedeeld in twee dialecten door de rivier Shkumbin, in het noordelijke dialect (Gegischen) en het zuidelijke dialect (Toskisch). Toskisch en Gegisch zijn overigens beide Slavische dialecten.
Bijna elke regio in Albanië heeft een traditionele klederdracht waarvan vooral de kleding van de vrouwen erg kleurrijk en rijk in detail is. Van de traditionele Albanese kleding zijn er wel meer dan 200 verschillende soorten in Albanië en in gebieden in het buitenland waar Albaans word gesproken. De Albanese volkskleding is vaak gedecoreerd met symbolische elementen uit de antieke oudheid zoals zonnen, manen, sterren en slangen.
De belangrijkste archeologische plaatsen zijn Apolonia, Byllis, Butrint en Konispol die meer dan een bezoek waard zijn. Tijdens het communisme werden alle geloven min of meer verboden en de kerken en moskeeën gesloten. Niet veel mensen leven gelovig al is officieel Islam het geloof maar is er ook een behoorlijke groep (orthodox) christelijken. Hoeveel mensen hun geloof ook echt belijden in Albanië is erg moeilijk te zeggen. Feit is dat de meeste Albanezen erg trots op hun Albanees zijn en hun land.
Reispas verplicht