De Schelde ontspringt in het Noord-Franse dorpje Gouy, waar het Havenbedrijf sinds 2009 mede-eigenaar van de Scheldebron is. Hier is ze nog slechts een beekje, bij de Belgische grens kunnen we pas spreken van een echte rivier. Gevoed door zijrivieren wordt de Schelde gedurende het traject steeds breder.
Na 360 kilometer mondt de rivier nabij Vlissingen uit in de Noordzee. Het traject van Gouy tot Gent noemt men de Bovenschelde, het deel tussen Gent en de Nederlandse grens boven Antwerpen heet de Zeeschelde en vanaf deze grens stroomt de Westerschelde naar de monding in de Noordzee.
De Westerschelde en Zeeschelde vormen samen een uniek estuarium. Onderhevig aan getijdenwerking stromen zout zeewater en zoet rivierwater in elkaar over. Door de getijden is er ook een grote oppervlakte van slikken en schorren, met als prachtig voorbeeld het beschermde natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe. Doordat de slikken en schorren geregeld overstromen en vervolgens weer droogvallen zijn dit uiterst belangrijke vindplaatsen van voedsel voor vogels. Trekvogels die overwinteren in warme, zuiderse oorden landen hier dus graag voor een hapje. In de rivier zelf zoeken onder andere bevers en zeehonden hun voedsel.
De grootste containerschepen ter wereld bewonderen vanop enkele meters afstand, het kan in de Antwerpse haven. Het Havenbedrijf maakte voor de liefhebbers een kaart met de beste spotlocaties.