Fietsen in de buurt van Het Zwin – Ilse en Japie

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice – €20
  • Uw middagmaal
  • Uw drank

Cadzand geeft zijn geheimen niet zomaar prijs. Cadzand moet worden ervaren. Op warme zomeravonden als de zon in vele kleuren rood langzaam in de kabbelende Noordzee verdwijnt of in de herfst, als boven de groen-grijze zee de eerste najaarsstorm wordt geschapen. Elk seizoen heeft aan de Zeeuws-Vlaamse kust zijn charmes. Zoals de winter met zijn kille dagen, waarop aan het 17 kilometer lange strand van Cadzand-Bad de zilte zee de weinige sneeuwvlokken van het zand likt.

En dan komt de lente weer, met het ontluikend groen, groeistuipen in het polderland en van verre de vele vogels, die neerstrijken in natuurreservaat Het Zwin net buiten Cadzand op de grens van Nederland en België.

Cadzand geeft zijn geheimen prijs aan hen die Cadzand willen ervaren. Vaak bij toeval. Dan waaien de buien over het duin de polders in zonder regen te verliezen, dan vinden kinderen prehistorische haaientanden in het natte zand, dan landt een zomerse gezelligheid op het brede strand. Of plots is er het besef dat mosselen in Cadzand toch wel erg lekker zijn, dat fietsen een weldaad kan zijn en dat God echt niet alleen in Frankrijk leeft. Cadzand heeft alles voor wie het wil ontdekken…
Citaat uit drie kernen: Cadzand-Dorp, dat op ongeveer 2 kilometer van de zee ligt, Cadzand-Bad, dat gelegen is aan een mooi breed zandstrand en het charmante vestingsplaatsje Retranchement, gelegen nabij natuurgebied Het Zwin.

In het meest zuidwestelijke puntje van Nederland, pal achter de Zeeuws-Vlaamse kust, ligt Noordzee Résidence Cadzand-Bad. Een schitterend kustpark gelegen in een mooi duinlandschap, met de allure en sfeer van de West-Vlaamse badplaatsen.

Vanaf de statige entree bereikt u het uitgestrekte Noordzeestrand na een korte wandeling door het dorp, op slechts 350 meter. De stranden hebben een Blauwe Vlag, een Europees keurmerk voor schone en veilige jachthavens en stranden. In en rond Cadzand-Bad kunt u eindeloos snuffelen in schattige winkeltjes en culinair genieten in toprestaurants. Een dagtochtje naar Knokke, Brugge of Sluis maakt uw luxe vakantie op Noordzee Résidence Cadzand-Bad compleet

Retranchement is een plaats in de gemeente Sluis in het westen van Zeeuws-Vlaanderen die ligt aan de grens met België tussen het Belgische Knokke-Heist en het Nederlandse Cadzand. Het dorp telt 405 inwoners (2010).
Retranchement is het Franse woord voor verschansing in de vorm van een aarden wal zonder vaste vorm.
Het omwalde dorp Retranchement is een overblijfsel van een veel groter geheel van versterkingen dat bedoeld was om de Staatse oever van het Zwin te beschermen.

In 1604 werd er door Prins Maurits een bescheiden versterking aangelegd waar slechts enkele soldaten met hun gezinnen woonden.
Dit geheel bestond uit het Retranchement Cadsandria met Fort Oranje in het noorden en Fort Nassau in het zuiden, die op 1 km afstand van elkaar waren gelegen en omstreeks 1621 werden gebouwd. Tussen 1630 en 1640 werd de omwalling met drie bastions aangelegd die het dorp Retranchement ook tegenwoordig nog omsluit en zich tussen beide forten in bevindt. Vroeger waren er aan de landzijde twee poorten: de Zandpoort en de Slijkpoort. Deze zijn volledig verdwenen.

In 1643 kwam daar nog de redoute Berchem bij, die op de westelijke punt van de Bewesten Terhofstedepolder werd gebouwd, ongeveer 1 km ten zuiden van het huidige dorp. Deze redoute werd maar enkele tientallen jaren benut, maar in 1784 werd deze weer voor korte tijd in gebruik genomen.

Bij de stormvloed van 1682 zakte een deel van het Fort Oranje weg in het Zwin en men heeft daarop een dam aangelegd om de verdedigingswerken tussen beide forten tegen de zee te beschermen. Uit deze Boerendam, de huidige Molenstraat, ontwikkelde zich het huidige dorp.

Tot 1970 was Retranchement een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd het bij de gemeente Sluis gevoegd. Van 1995-2003 behoorde het bij Sluis-Aardenburg, daarna bij Sluis. 

Groede (West-Vlaams: De Groe) is een dorp in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp had 1073 inwoners in 2009.
De oudste vermelding van Groede dateert uit het begin van de 12e eeuw. Op dat moment wordt de naam Groede vermeld in een oorkonde van de Gentse Sint-Pietersabdij die in West-Zeeuws-Vlaanderen veel grond bezat. De naam ‘Groede’ is waarschijnlijk afkomstig van ‘grode’, een term die in de middeleeuwen doelde op aangeslibd en begroeid buitendijks land. Heel waarschijnlijk was het aan het begin van de 13de eeuw dus nieuw ontgonnen gebied. Ten noorden van Oostburg vormden zich destijds langs de toenmalige kustlijn natuurlijke schorren. Aangezien het eerste Groede waarschijnlijk geen geconcentreerde dorpskern bezat, werd Groede in de parochie van Oostburg ondergebracht.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Fietsen in de buurt van Het Zwin – Ilse en Japie

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende