Fietsen in de Chaamse Bossen – Ilse Van de Velde en Japie Swings

Inbegrepen

  • Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner – in zelfkook
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer of in een tent
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutler

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis – en annulatieverzekering
  • Dranken en andere maaltijden
  • Uitstappen

Bijzonderheden

 

 

De Chaamse bossen liggen tussen de weg Gilze-Chaam en het dorp Alphen. Ooit bestond het gebied uit zandverstuivingen en natte heide met verschillende vennen. Veel van deze heideterreinen zijn tussen 1900 en 1934 ontgonnen en bebost. Het gebied werd ontwaterd. Te natte plekken werden omgezet in grasland. Hieraan heeft het bos zijn verrassende afwisseling te danken. Nu worden voormalige landbouwgebieden teruggebracht in de oude staat. Het gebied is ook weer natter gemaakt. Zo ontstaan er weer vennen en moerasgebieden en kunnen veel oorspronkelijke planten en dieren terugkeren.

 

Onze vaste stek

RCN de Flaasbloem

RCN vakantiepark De Flaasbloem ligt in de Brabantse bossen bij Chaam. Dit grote en ruim opgezette vakantiepark is helemaal geïntegreerd met de natuur en biedt veel keuze in accommodaties en kampeerplaatsen. Huur een eigen boomhut bij je plek of ga back-to-basic-kamperen op natuurterrein De Wildenberg. Met verschillende sportveldjes, speeltuintjes, een visvijver, een discgolfparcours, een groot recreatiemeer, drie waterglijbanen en een waterspeelparadijs voor de kinderen, hoeft echt niemand zich hier te vervelen. In het hoogseizoen vervoert het Flaasbloemeltreintje je door het park.

Breda is omgeven door groen, wordt omarmd door bossen. Het waren de 16e-eeuwse stadsbaronnen die flinke stukken grond rond de stad met bos beplantten, de Baronie van Breda, de oudste en mooiste bossen in de wijde omgeving.

De Chaamse Bossen (1324 ha) zijn aangelegd tussen 1900 en 1934. Er groeien voornamelijk naaldbomen. De Alphense Bergen en de Generaalsbossen bij Alphen horen er ook bij. In dit gebied liggen verschillende graslanden, die voor verrassende uitzichten zorgen.  Deze blauwe route leidt je vooral door de Chaamse naaldbossen.

In de stille Chaamse Bossen, zie je vaak in de ochtend- en avondschemering reeën grazen langs de randen van de open plekken. Roofvogels vliegen over de toppen van de bomen. Het Liesbos is het grootste zomereikenbos van ons land. Hier wandel je over monumentale lanen, die de adel in de 17e eeuw gebruikte tijdens de jacht op reigers. Het Ulvenhoutse Bos is in het voorjaar bezaaid met witte bosanemonen.

Pronkstuk is het Mastbos, een statig bos met lange lanen, vijvers, vennetjes en 500 jaar oude bomen. Maar de Baronie bestaat niet uit bossen alleen, tussen de bomen liggen ook heidevelden, veenmoerassen, beken, graslanden en oude leemputten, zoals in de boswachterij Dorst. Bezoek zeker ook het Markdal, tussen de stad en de Belgische grens. Het is prachtig wandelen en fietsen langs de Mark die sinds een aantal jaren weer als vanouds door het landschap mag meanderen

De sfeervolle Lodges passen perfect in het mooie bos op De Wildenberg. De uit grenenhout gebouwde hutten doen denken aan de Scandinavische wouden. De inrichting is modern maar ook helemaal in stijl met nostalgische accenten. De Lodges zijn voorzien van een living met open keuken. Een moderne keuken met koelkast, afzuigkap, waterkoker, 4-pits gasfornuis en magnetron. Er zijn 3 slaapkamers met elk 2 eenpersoons bedden, een toilet, wastafel en elektrische verwarming. Op de ruime veranda kunt u heerlijk ontspannen en genieten van de groene omgeving.  

We combineren de authentieke sfeer overigens wel met praktische service en faciliteiten. Zo is het toiletgebouw van De Wildenberg en de Finse Kota’s met o.a. een sauna dichtbij gesitueerd. Ook de kinderen kunnen de hele dag het speelparadijs ontdekken met kruiptunnels, een kabelbaan of op de konijnenberg.

In Speelbos Boeverijen kun je je heerlijk uitleven. Je kunt er in bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water of zand en nog veel meer. Dieper in het bos vind je het kasteel met gracht en touwbrug en de heksenkring. Er zijn tamme kastanjes, krentenbomen en hazelaars geplant. Over een tijdje vind je er dus ook wat te eten. Het Speelbos kan elk jaar veranderen. Als je wensen hebt, laat het de boswachter dan weten. Er staan picknicktafels en banken waar je lekker kunt genieten van de schoonheid van de natuur.

De naam Maashorst heeft betrekking op het feit dat de Maas hier ongeveer 125.000 jaar geleden stroomde. Door allerlei geologische processen is de loop van de Maas in steeds oostelijker richting geschoven, mede door stijging van de Peelhorst en daling van de Slenk van Venlo, waar de Maas tegenwoordig door stroomt. De Maas heeft in dit gebied veel grind en keien afgezet. Aan de westelijke rand van het gebied loopt de Peelrandbreuk met parallel daaraan nog een tweede storing. Deze breuken veroorzaken zones waarin plaatselijk zware kwel, ofwel wijst, optreedt. Loodrecht op de breuk stromen enkele beken in zuidwestelijke richting, zoals de Kleinwijkse Loop, de Grote Wetering, de Menselse Loop en de Kraaivenloop.

De verwijzing naar een molen in de naam Moleneind, slaat dus niet op de ter plaatse bekende ‘molen van Jetten’. Deze standaardmolen werd in 1811 gebouwd in opdracht van Adriaan van Gemonde en stond aan het einde van de Helenastraat. In 1911 is hij naar de Aalstweg verplaatst. De naam Groenewoud vindt zijn oorsprong in het gegeven dat in dit gebied veel bomen en struiken te vinden waren.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Fietsen in de Chaamse Bossen – Ilse Van de Velde en Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende