Fietsen op het Eiland Rugen – Ilse Van De Velde – Japie Swings

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Overnachtingen op basis, van twee personen per kamer
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Agogische reisbegleiding door ervaren Aksent Travelbutlers.
  • Heen en terugreis in twee dagen en op basis van overnachting met ontbijt

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis – en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen – kostendelend
  • Dranken

Fietsvakantie

De Noord-Oostduitse kust is een paradijs voor wandelaars en fietsliefhebbers en is bekend om (schier)eilanden als Rügen en Usedom. Wij nemen je mee langs de top 10 van bijzondere plekken in deze streek van Duitsland. Van de witte krijtrotsen tot nostalgische badhuizen tot aan een stukje geschiedenis van Nazi-Duitsland. Liefhebbers van natuur kunnen het boomtoppenpad nemen.
Het kleinste nationale park van Duitsland in Mecklenburg-Vorpommern is heel speciaal. Hier vind je een krijtkust zoals de ‘White Cliffs of Dover’. Enorme hoge wanden krijt met als hoogste punt krijtrotsen van meer dan 115 meter hoog!

Het tweede natuurhoogtepunt is een oud beukenbos van ruim zevenhonderd jaar oud wat nu Unesco Wereld Erfgoed beschermd is bij het Stubnitzplateau. De mogelijkheden om dit unieke landschap lopend of op de fiets te verkennen zijn echt eindeloos.

Onze vaste stek:

Hotel Wreecher Hof****

HG Hotel- und Gaststätten GmbH Putbus
Kastanienallee 1
18581 Putbus OT Wreechen

Rondom Slot Spyker is een schitterend wandelgebied. Het slot zelf zie je al van ver staan en is gelegen aan het gelijknamige meer. Het gehele gebied is nu natuurgebied. Een bizar bouwwerk uit de nazi-geschiedenis: het mega hotel Prora, dat Hitler begin jaren 30 heeft laten bouwen. Gek genoeg staat dit grootste hotel ter wereld niet in Dubai, Las Vegas of ergens anders, maar hier aan de Duitse Oostkust. Hitler had ooit een idee om hier een mega hotel te bouwen waar “alleen maar lachende Arische mensen” vakantie konden vieren na periodes van hard werken. Het complex telt 10.000 kamers en heeft de naam ‘Kracht door Plezier resort’. Het resultaat is een gigantisch hotelcomplex van maar liefst 4,5 kilometer lang wat er verlaten bij staat en wat al zeventig jaar lang een doorn in het oog is van Duitsland.

Rügen telt maar liefst zestig kilometer fijne zandstranden met oude idyllische vissersdorpjes, luxe herenhuizen in badplaatsen met eeuwenoude historie en het mooie stadje Putbus. Dit is de oudste badplaats van het eiland, die vooral bekend is vanwege de prachtige gebouwen en gelijknamig slot.

Rugen, gelegen in Noord Duitsland, is een schiereiland in de Oostzee en is met een hangbrug verbonden met de vaste wal. De Hangbrug is gelegen in de Hanzestad Stralsund.  Hoge witte krijtrotsen in Nationaal Park Jasmund, prachtige stranden met de typische strandkorven bij Sellin of ontspannen door het landschap toeren met de Rasender Roland. Rügen kun je niet vergelijken met onze Nederlandse eilanden. Tegelijkertijd lijkt het ook niet op de Duitse Waddeneilanden. Nee, dit eiland aan de noordzijde van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern heeft helemaal zijn eigen cultuur.

Het is in onze ogen het mooiste plaatsje van Rügen: Sellin. En dat heeft alles te maken met de Spa architectuur, zoals de Duitsers het noemen. De Wilhelmstraße, de boulevard door het stadje heen, kun je haast een openluchtmuseum noemen. Aan beide kanten van de straat staan schitterende witte paleisjes met veranda’s, torentjes en erkertjes. Ruim een eeuw geleden gebouwd door vermogende Duitsers, zijn het tegenwoordig vrijwel allemaal hotels of vakantieappartementen.

Gelukkig hebben deze prachtige pandjes de DDR-tijd overleefd. En na de hereniging in 1990 zijn ze bovendien allemaal schitterend gerestaureerd. Loop de straat helemaal en beklim de klif op het einde. Hier wordt je getrakteerd op een blik op de Seebrücke Sellin.

Een eiland, dat betekent zee en strand. Daarmee tref je het enorm op dit Duitse eiland. Je vindt hier prachtige zandstranden.

Vind je de pier bij Scheveningen mooi? Laat je dan betoveren door de Seebrücke Sellin. Via een lange houten trap loop je de duinen af en voor je steekt uit het zeewater een strandhuis op, die zo uit een sprookje kan zijn weggelopen. Helaas, het is niet het origineel dat hier werd gebouwd in 1906. Storm en ijs waren het bouwwerk te machtig.

Is dat erg? Nee, helemaal niet. In 1998 is de pier weer opgebouwd zoals in 1927. Het bouwwerk straalt een en al grandeur uit. Voel de wind die vanaf de Baltische Zee blaast, luister naar de zeemeeuwen en voel de zon op je huid. Ga lekker wandelen over het strand of neem met mooi weer een duik in het zeewater.

Hou je van het zwemmen in zee? De beste plek op het eiland Rügen is het Seebad Binz bij het plaatsje Binz. Zeker als je kinderen hebt, is deze plek ideaal. De bodem van de zee loopt maar langzaam af, waardoor je tientallen meters ver de zee in kan lopen zonder kopje onder te gaan. Daarnaast is er van alles te beleven op dit populaire strand, zoals zeilen, surfles, waterskiën, kanoën of varen op een banaan. En voor de liefhebbers van ijs: regelmatig komt er kar voorbij gereden. Bovendien zijn er verschillende eettentjes, dus je komt niets tekort.

Het is met ruim 30 vierkante kilometer het kleinste nationale park van Duitsland, maar de natuur is er prachtig. In Nationaal Park Jasmund vind je hoge witte krijtsteenrotsen waar het water van de Oostzee op stuk slaat. Bovenop de rotsen en erachter ligt een oud beukenbos, dat is ontstaan in de 13e eeuw. Bekijk de rotsen vanaf het water of ga hier lekker wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes in de omgeving waarbij je over de kliffen loopt. Het bekendste onderdeel van Nationaal Park Jasmund is de Königstuhl. Dit is de hoogste krijtrots die je in het gebied en in heel Duitsland kunt vinden. Een indrukwekkend gevaarte! Deze klif is 118 meter hoog. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Baltische Zee. Je kunt de Königstuhl wandelend op twee manieren bereiken. Of je neemt de 11 kilometer lange route van Sassnitznaar Lohme, of je wandelt vanaf de grote parkeerplaats in Hagen. Deze route is zo’n 3 kilometer lang.

In de jaren dertig laten de nazis hun oog vallen op Rügen. Er moet een groot vakantieparadijs komen voor arbeiders en soldaten. De Kolos van Prora. 4,5 kilometer lang is de Kolos van Prora, gelegen naast het plaatsje Binz. Een grote aaneenschakeling van enkele grote hotelgebouwen. Hitler en zijn trawanten wilden er 10.000 hotelkamers in bouwen, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten.

Eigenlijk is het nooit afgebouwd. Jarenlang stonden de herinneringen daar maar. Een jeugdherberg en een discotheek, die vonden er onderdak. Meer niet. Voor toeristen was het een uitje. Maar sinds enkele jaren zijn er nieuwe plannen en wordt Prora alsnog omgebouwd tot een modern vakantieparadijs. Er is veel ten goede veranderd. Maar het uiterlijk blijft bijzonder.

 

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Fietsen op het Eiland Rugen – Ilse Van De Velde – Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende