Vallei van de Somme – Kris Van Den Spiegel – VOLZET

Inbegrepen

 • Transfer met een minibus naar de plaats van bestemming
 • Agogische Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Overnachtingen in een hotel – Twee personen per kamer

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annualatieverzekering
 • Andere maaltijden
 • Inkomgelden
 • Persoonlijke uitgaven

Bijzonderheden

Het gebied is rijk aan culturele geschiedenis en prachtige landschappen. Er vallen drie gebieden binnen de baai te ontdekken: De Vallée de la Haute Somme (vallei van de Boven-Somme) in het oosten, waar de rivier de Somme met zijn beroemde moerassen (marais of marécages) zich een weg baant door het zacht hellende landschap. Het centrale gebied van Amiens en omgeving. Amiens is de hoofdstad van het departement Somme telt zo’n 130.000 inwoners en vooral gekend voor z’n gotische kathedraal. La Baie de Somme (Baai van de Somme) aan de Picardische kust in het westen, bezoek je vooral voor de badplaatsen en vissersdorpjes bij de monding van de Somme.

Onze vaste locatie:

Auberge de la Dune***

1352 Rue De La Dune, Saint Firmin Les Crotoy, Le Crotoy, Somme, 80550

Auberge de la Dune ligt in Le Crotoy in een landelijke omgeving. Geniet van de prachtige natuur bij Baie de Somme en Plage du Marais. Of bezoek enkele plaatselijke attracties, zoals Jardins de Valloires en Parc Bagatelle. Overweeg een verblijf bij Auberge de la Dune en geniet van een koffiebar/café, een tuin en een bibliotheek. Bij Auberge de la Dune, het restaurant ter plaatse, kun je terecht voor regionale gerechten. Gratis wifi in de kamer en een bar zijn beschikbaar voor alle gasten.

Het landschap bestaat uit enorme stranden met slibachtige zones en wat we “mollière” zones noemen (zones die bedekt zijn tijdens het hoogtij). Overal rondom zie zoute weides. De oppervlakte van de getijden is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Toch is deze mooie en ongelooflijke baai minder bekend dan zijn Normandische buur de Mont-Saint-Michel. Dat draagt natuurlijk ook bij tot zijn charme.

De baai van de Somme is één van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk. Het is vergelijkbaar met het Zwin, maar met een oppervlakte van zo’n 6000 hectare een stuk groter. Net zoals het Zwin is het een populaire verblijfplaats voor (trek)vogels, die zich vooral in de Marquenterre, het natuurgebied ten noorden van de baai terugtrekken. In het natuurgebied liggen vele wandelpaden en ook een educatief centrum.

 

 

De Sommebaai is een beetje vergelijkbaar met het Zwin, maar met een oppervlakte van zo’n 6.000 hectare ook weer een heel stuk groter. Er zijn nochtans voldoende overeenkomsten: net zoals het Zwin is het een populaire verblijfplaats voor (trek)vogels, die zich vooral in de Marquenterre, het natuurgebied ten noorden van de baai terugtrekken.
Ten zuiden van de baai ligt Saint-Valéry-sur-Somme, een stadje met een rijk historisch verleden, waar het heerlijk toeven is in de smalle straatjes. Je kunt er een mooie wandeling maken naar Cap Hornu, of eventueel zelfs verder naar Cap Hourdel, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de baai en Le Crotoy, het badplaatsje dat aan de noordelijke kant van de baai ligt.
Bij eb trekt het water weg uit de baai en komt het gebied droog te staan. Je kunt er onder begeleiding van een gids de oversteek maken, langs de slikken en de schorren. Met een beetje geluk zie je er zelfs enkele zeehonden op de zandbanken.

Ten zuiden van de baai ligt Saint-Valéry-sur-Somme, een stadje met een rijk historisch verleden, waar het heerlijk vertoeven is in de kleine straatjes. Je kan er een mooie wandeling maken naar de Cap Hornu, of eventueel zelfs verder naar de Cap Hourdel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de baai en Le Crotoy, het badplaatsje dat aan de noordelijke kant van de baai ligt. ij eb trekt het water weg uit de baai en komt het gebied droog te staan (vergelijkbaar met de wadden). Je kan er onder begeleiding van een gids de oversteek (traversée) maken, langs de slikken en de schorren. Met een beetje geluk zie je er zelfs enkele zeehonden op de zandbanken.

De rivier ‘De Somme’ ligt in het Noorden van Frankrijk. Ze heeft eeen lengte van 245 kilometer. Ze ontspringt in Fonsomme, even ten noorden van Saint-Quentin en loopt langs de steden Saint-Quentin, Ham, Péronne Amiens en Abbeville naar de Noordzee.

De monding is gelegen tussen Saint-Valéry-sur-Somme en Le Crotoy en ligt in een diep uitgesneden baai. De rivier overbrugt een hoogteverschil van amper 86 meter en stroomt dus heel rustig. Dit wordt ook weerspiegeld in haar naam, die afkomstig is van het Gallische “Samara” en “de rustige” betekent.

Mogelijke uitstappen:

 • Péronne en omgeving, waar in 1916 de slag aan de Somme werd uitgevochten. Daarbij vielen meer dan een miljoen slachtoffers. In Péronne en Thiepval kan je 2 musea bezoeken die aan de slag zijn gewijd. Daarnaast zijn er uiteraard veel herdenkingsmonumenten.
 • Amiens is vooral gekend omwille van zijn gotische kathedraal, maar een bezoekje met een bootje aan de Hortillonnages is vrij uniek.
 • In de buurt van Amiens ligt Samara, een park dat een impressie geeft van het leven in de prehistorie.
 • In Abbeville kan je de gotische Sint-Wulframkerk en het belfort bezoeken.

 

 

 

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Vallei van de Somme – Kris Van Den Spiegel – VOLZET

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende