Gastronomisch weekend in Noord-Brabant – Wilfried Meganck

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner in zelfkook
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
  • Agogische begeleiding door ervaren Aksent Travelbutler

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Andere maaltijden
  • Dranken
  • Uitstappen

Van oudsher is Breskens een vissersplaats. Door de nabijheid van vele stranden vormt het toerisme echter ook een belangrijke bron van inkomsten. Het hoogtepunt van het jaar – zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen – vormen de twee dagen durende visserijfeesten in midden augustus.

Geschiedenis van Breskens

Aan de monding van de Westerschelde hebben al eeuwenlang mensen gewoond. Er zou een oud Breskens of Breskin hebben bestaan doch zekerheid daaromtrent is er niet. Breskens zou in 1480 zijn overstroomd. De Westerschelde zoals wij die kennen bestond nog niet. Er lag veeleer een schorrengebied dat als Sincfal bekend stond en ook bewoonde eilanden voor de huidige kustlijn omvatte.

In de 15e eeuw ontstonden schorren die bekend waren onder de naam Breskenszand. Filips van Kleef, die heer was van Ravenstein, kreeg in 1487 toestemming van Maximiliaan van Oostenrijk om deze schorren in te polderen. Er werd hem toegestaan om aldaar een kerk te bouwen die aan de Heilige Barbara was gewijd. Doordat hij in de Vlaamse Opstand tegen Maximiliaan de kant van de opstandelingen koos werd de inpoldering uitgesteld, doch in 1510 werd het Breskenszand bedijkt. Zo ontstonden de polders Oud Breskin en Jong Breskin. In 1517 werd Breskens gesticht en in 1518 begon men met de bouw van de kerk, waarop bewoners zich in Breskens vestigden. 

Tips om goedkoop te koken

Gedurende dit weekend laten wij ons verwennen en kunnen we genieten van een aantal streekgerechten waaronder uiteraard een lekkere pannenkoek, proeven van een Nepalese keuken, Grieks, wie zal het zeggen. Alles kan.

Een land om te proeven.  

Verwacht hier heerlijke, typische schotels in iedere streek, de beroemde tapas, enkele van de beste wijnen ter wereld en een avant-gardistische cuisine. We bieden u de regionale cuisines van het hele land, hoe u bepaalde gerechten kunt maken, waar u traditionele markten kunt vinden, plaatsen waar u de Spaanse gastronomie kunt proeven… Proberen?

De Nepalese keuken staat niet bekend om zijn grote variëteit aan maaltijden. Een doorsnee Nepalees ontbijt met wat thee en misschien een koek, een lunch/diner met rijst en groenten. Elke dag. Veel meer kunnen de meeste Nepalese gezinnen zich dan ook niet veroorloven.

De Griekse keuken is erg gevarieerd, met gerechten als moussaka (een ovenschotel met aubergine), tarama (een salade op basis van kuit), tzatziki (yoghurtdip met knoflook en komkommer), souvlaki (vleesspiesjes met gemarineerd lamsvlees) en horiatiki (Griekse salade), gyros (gegrild varkensvlees aan een grote spies) en feta (geitenkaas). Keuze te over dus!

Chinese keuken er zijn mensen die van mening zijn dat Chinees eten ongezond is, omdat het veel vet, zout en ve-tsin bevat, terwijl anderen vinden dat het gezond en voedzaam is, omdat het veel groenten en weinig olie bevat. Met dit wordt getoond, dat Chinees eten gezond en lekker kan zijn, mits het goed is klaargemaakt. U hoort van het eten te genieten en om gezond te blijven heeft een mens een uitgebalanceerde voeding nodig.
Het Chinese voedingspatroon is van oudsher gebaseerd op groenten en granen, zoals rijst en mie. Vlees en vetrijke voedingsmiddelen werden als garnituur en smaakmakers gebruikt. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een dergelijk vetarm en vezelrijk voedingspatroon erg gezond is, omdat de kans op overgewicht, hartaandoeningen, diabetes en sommige vormen van kanker dan lager is.

Hoe organiseren wij ons

Op vrijdag worden jullie opgehaald met onze minibus. s’ Middags gaan wij ergens iets klein eten of doen wij een Chineesje. Natuurlijk afhankelijk van het ophaaluur. In de namiddag een uitstap en ’s avonds gaan wij heerlijk dineren in Uden. 

Wij verwelkomen u met een glaasje CAVA en vergasten u op een heerlijke waaier van verschillende hapjes en uitstappen.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Gastronomisch weekend in Noord-Brabant – Wilfried Meganck

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende