Weinig landen hebben zo’n culturele historie als Tunesië. Reis terug naar de tijd van de Carthagen, Romeinen, Berbers en Arabieren en bezoek de mooiste bezienswaardigheden die het diverse verleden van Tunesië als geen ander laten zien.
Dag 1 en 2: Tunis en Carthago
De stad Carthago was vroeger het cenrum van het Carthaagse Rijk, de grote rivaal van het Romeinse Rijk. Jarenlang is hier gehandeld en gestreden, tot de Romeinen de stad veroverden en uiteindelijk verwoestten. Na een heropbouw door de Romeinen groeide de stad weer op, om uiteindelijk weer verwoest te worden, ditmaal door de Arabieren. Hoewel veel overblijfselen van de stad werden gebruikt voor het opbouwen van de stad Tunis, zijn er nog bijzonder veel ruïnes te bewonderen.
De uitgestrekte stad Tunis ligt aan de oever van het meer van Tunis op enkele kilometers van de Middellandse Zee. Het is een bedwelmende plaats met een rijke geschiedenis. Tunis was de voorbije eeuwen vaak het decor van belangrijke historische gebeurtenissen en wanneer je rondwandelt in de straten van de stad kan je die geschiedenis ook echt bijna voelen. Je zal ook merken dat de inwoners terecht fier zijn op hun eeuwenoude en tegelijk ook moderne stad.
Dag 3 : Dougga
Voor geschiedenisliefhebbers is een bezoek aan Dougga – of Thugga – echt een must! De stad in het noorden van Tunesië werd in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Berbers en kwam later in handen van onder andere de Romeinen, Byzantijnen en Islamieten. Van al deze culturele invloeden zijn nog veel overblijfselen terug te vinden, wat van Dougga de best bewaarde antieke stad van Noord-Afrika maakt.
Dag 4 : Kairouan
De stad Kairouan wordt beschouwd als de vierde heilige stad van de islam, na Mekka, Medina en Jeruzalem. Je vindt hier dan ook veel indrukwekkende moskeeën, maar de meest bijzondere is de Grote Moskee. Dit is niet alleen de grootste moskee van de stad, maar zelfs van heel Afrika! Een ander hoogtepunt is de oude medina van Kairouan. Slenter door de kronkelende straatjes en laat je betoveren door de magie van de souks van Kairouan.
Dag 5 : Sousse
De oude medina van Sousse is echt een hoogtepunt! Het historische hart van de stad behoort tot de mooiste en best bewaarde medina’s van het land en is daardoor opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier proef je het oude Tunesië, met talloze kooplui en vissers die hun goederen aanbieden, schitterende architectuur en een en al leven. Daarnaast staat Sousse ook bekend om het bruisende uitgaansleven. Begin de avond met een glaasje boukha (vijgenjenever) en je je kunt er de hele avond tegenaan!
Dag 6 : Sousse
De Tunesische keuken gaat je hart veroveren! Met Turkse, Franse, Italiaanse en Arabische invloeden zijn de Tunesische gerechten net zo divers als het land zelf. Een typische snack of voorgerecht is brik, knapperig bladerdeeg gevuld met ei, tonijn, kruiden en soms vlees, gebakken in olie. Hier kun je van blijven eten! De Tunesiche keuken barst ook van de zoete gebakjes en desserts, zoals baklava, makhrouds gevuld met dadels enzovoort. Natuurlijk mag de couscous niet ontbreken in dit lijstje. De combinatie van zout, zoet, kruidig, mild – een echte smaaksensatie!
Dag 7 : Sidi Bou Said
Dag 8 : Sidi Bou Said
Een van de leukste dorpjes van Tunesië is Sidi Bou Said. Op zo’n 20 kilometer rijden vanaf Tunis kom je terecht in het schilderachtige en romantische dorpje gelegen op een klif. Sidi Bou Said is vanwege haar charme en schitterende ligging een geliefde uitvalsbasis onder kunstenaars, maar tegenwoordig weten ook steeds meer toeristen hun weg naar dit dromerige dorpje te vinden. De witgekalkte huizen met hun felblauwe deuren leveren dan ook het perfecte Instagram plaatje op!
Dag 9 : Tunis
Dag 10 : Tunis
Einde van de rondrit doorheen het prachtigste deel van Tunesie
Tunesië kent heel veel Romeinse ruïnes, maar een van de meest indrukwekkende is het amfitheater in El Djem, ook bekend als het Colosseum van Thysdrus. Thysdrus was de stad die zich vroeger bevond op de plek van El Djem. Rond het jaar 238 werd het kleine, oude amfitheater vervangen door een grotere versie. Met plek voor maar liefst 35.000 bezoekers werd het een van de grootste amfitheaters van het vroegere Romeinse rijk en is het vandaag de dag een van de best bewaarde ter wereld. Er zijn zelfs nog fundamenten terug te vinden van het oude amfitheater van Thysdrus!
Voor geschiedenisliefhebbers is een bezoek aan Dougga – of Thugga – echt een must! De stad in het noorden van Tunesië werd in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Berbers en kwam later in handen van onder andere de Romeinen, Byzantijnen en Islamieten. Van al deze culturele invloeden zijn nog veel overblijfselen terug te vinden, wat van Dougga de best bewaarde antieke stad van Noord-Afrika maakt.