In De Biesbosch is er van alles te beleven! Gratis en voor niets geniet je er van de prachtige natuur die het gebied rijk is, maar voor een écht avontuur ga je actief op pad. Beleef De Biesbosch vanaf het water, ga (met een gespecialiseerde gids of boswachter) op een wandeltocht, spot vogels voor dag en dauw, ga vliegvissen met vrienden, overnacht in een griendwerkershut midden in de natuur, maak een kanotocht met romantische picknick aan het water of fiets over de onverharde paden en geniet van het ruige landschap met de wind in je haren. Hieronder lees je meer over wat er allemaal te doen is in De Biesbosch, voor de échte ‘Biesboschbelevenis’!
Onze Vaste stek
Hotel Heere****
Prins Bernhardstraat 8
4941 GH Raamsdonksveer
+31 (0) 162 510246
Wij beschikken over luxe, ruime kamers met douche, toilet, minibar, koffie / thee faciliteiten, heerlijke bedden, comfortabele stoelen én uitzicht over de Biesbosch. Geniet van de stilte, natuur, donkere nachten en een smakelijk ontbijt. Op reservering serveren wij een dagelijks wisselend menu.
Van een kort ommetje over verharde paden tot lange struintochten door drassig wetland. En van een tocht langs de oevers van rijk begroeide kreken tot een trek door polders vol weidevogels of over smalle dijkjes met onverharde laarzenpaden. Hoe dan ook: wandelen door De Biesbosch is een belevenis! Draag stevige schoenen voor een tocht over onverharde paden en een lange broek ter bescherming tegen teken en andere ‘kriebelaars’. Vergeet vooral je verrekijker en camera niet mee te nemen: in de Biesbosch valt namelijk altijd iets moois te spotten. Hieronder lees je meer over de prachtige wandelroutes die De Biesbosch rijk is. Waar wacht je nog op? De paden op, de lanen in!
De ‘oude’ Biesbosch voorzag vele mannen en vrouwen van werk en het gebied werd intensief gebruikt. Deze verschillende vormen van gebruik gingen min of meer gelijk op met de op- en aanslibbing van het gebied. In open water vestigen zich – na sedimentatie – de eerste planten: biezen. Het hele gebied dankt er zijn naam aan! Deze specifieke (manshoge) mattenbies werd commercieel geoogst en gebruikt voor de vervaardiging van stoelzittingen: wie kent het ambacht ‘stoelenmatten’ nog?! Tegenwoordig worden er in De Biesbosch geen biezen meer gesneden voor commercieel gebruik, maar hier en daar komt de mattenbies nog wel voor.
Door de wisselende waterhuishouding (Deltawerken) van De Biesbosch lagen de rietgorzen hoger en droger. Ze begroeiden daardoor met ruigtekruiden zoals haagwinde, braam en het harig wilgenroosje. Een volgende stap in de omvorming van dit gebied was het rietgors omzetten naar (hak)griend: vochtige akkers. Percelen werden afgesloten en met behulp van duikers regelden ze de waterstanden van het gebied. Deze vochtige akkers vormden ze vervolgens om naar landbouwpercelen. Na het rooien en malen van de griendstoven werd de gewenste waterstand bereikt. Het gewonnen land werd gebruikt als gras-, wei- of bouwland. In de laatste jaren zijn er juist weer landbouwpolders verdwenen om ruimte te maken voor de rivier: een belangrijk aspect van natuurontwikkeling.