Kerst in het Sauerland – Japie Swings – VOLZET

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden en dranken
  • Uitstappen

Bijzonderheden

Het Sauerland is een schitterend gebied in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het is slechts 3 uur rijden met de auto vanaf Utrecht. Het Sauerland bestaat niet alleen uit het bekende skioord Winterberg, maar heeft ook nog vele andere authentieke dorpjes en steden te bieden. Ontdek de verschillende steden en vakwerkdorpjes!
Onze vaste stek:

Hotel Restaurant Gut Funkenhof ****

Altenhellefelder Str. 10, 59846 Sundern (Sauerland)

Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen en ligt in het zuiden van Westfalen. Het Sauerland wordt ook wel het land van de 1000 bergen genoemd. Om precies te zijn telt de regio 2711 bergen met meer dan 400 meter hoogteverschil. De hoogste berg in het Sauerland is de Langenberg met 843,2 m en ook de Kahler Asten in de omgeving van Winterberg is 841,9 m hoog.

De grenzen van het Sauerland zijn niet precies bepaald, maar bestuurlijk gezien ligt de regio in het gebied van de Hochsauerlandkreis, Kreis Soest, Kreis Olpe en het Märkischer Kreis. Waar komt de naam ‘Sauerland’ eigenlijk vandaan? De wetenschappers zijn het niet met elkaar eens over de oorsprong van het woord. In de schriften verscheen de naam Sauerland in 1266 voor het eerst als ‘Suderland’. Dit betekent het ‘zuidelijk land’. Vanaf de 13e eeuw verdween de letter ‘d’ in het woord en werd het ‘Suerland’. Tegen het einde van de 16e eeuw werd ‘Suerland’ in Hoogduits verbasterd tot het begrip hoe we het vandaag de dag kennen: het ‘Sauerland’. Het woord heeft niks te maken met ‘zuur land’ maar met het ‘zuidelijk land’.

Voor de rest is in de streek alles aanwezig voor een culinair genoegen. De stuwmeren leveren de nodige vissoorten. Of ze worden gekweekt in een van de vele visvijvers die verspreid door het Sauerland liggen. De kraakheldere riviertjes en beekjes zorgen voor de toevoer van het schone en vooral zuivere water, waarin de vis goed gedijt. Dankzij de jacht bieden de horecabedrijven in het seizoen veel wildgerechten aan. En ze vertellen daarbij graag het verhaal dat ze de jager van wie het wild afkomstig is, persoonlijk goed kennen en ook weten waar het wild is geschoten.

Datzelfde geldt voor praktisch alle ingrediënten, die in Sauerlandse gerechten worden verwerkt. De aanvoerlijnen zijn meestal extreem kort en de schakels in de keten kennen én vertrouwen elkaar. De kok weet precies van welke regionale leverancier hij zijn ingrediënten betrekt en hoe verantwoord de boer met zijn runderen, varkens, schapen en kippen omgaat. In de streek wordt tevens veel melk geproduceerd, zowel gangbare als biologische. Daarvan wordt op diverse plekken in de streek kaas gemaakt, terwijl de biologische melk meestal zijn weg vindt naar de zuivelcoöperatie Upländer Bauernmolkerei in Usseln in de gemeente Willingen. Daar kan je in de fabriekswinkel al deze biologische melkproducten kopen. Direct daarnaast is trouwens het melkmuseum gevestigd, dat een aardig beeld geeft van de melkproductie in de streek door de jaren heen.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Kerst in het Sauerland – Japie Swings – VOLZET

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende