Macedonië – Japie Swings

 • Reiscode: 0407202001V
 • Zaterdag 4 juli 2020 tot zaterdag 11 juli 2020
 • € 1250
 • 8 dagen / 7 nachten

Inbegrepen

 • Vlucht naar Skopje
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
 • Geldige identiteitskaart of paspoort
 • Zakgeldadvies € 50 per dag
 • Singletoeslag € 50 per nacht

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annulatieverzekering
 • Alle dranken
 • Uitstappen – kostendelend

De Republiek Macedonië is een klein land dat centraal op het Balkanschiereiland ligt. Het is een jong land dat zichzelf in 1991 onafhankelijk verklaarde van het vroegere Joegoslavië. Vrijwel direct na de onafhankelijkheidsverklaring maakte Griekenland bezwaar tegen de naam Macedonië. Dit omdat het noordelijke deel van Griekenland ook onder deze naam bekend staat. Hierdoor moet men in het internationale verkeer het hebben over de “Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië”. Dit wordt vaak afgekort al F.Y.R.O.M. Het naamgeschil is de rede dat Macedonië nog steeds geen volwaardig lid is van de Europese Unie.

De geschiedenis van Macedonië en de regio Macedonië in Griekeland loopt wel ongeveer gelijk. De regio werd in de oudheid bewoond door de Thacisch en Illiyrische stammen. Tot de regio behoorden het huidige Macedonië, de regio Macedonië in Griekenland en een deel van het huidige Bulgarije. Dit deel van het Balkanschiereiland werd in de tweede eeuw voor Christus ingenomen door de Romeinen. Vanaf de zesde tot de veertiende eeuw is het onderdeel van het Byzantijnse Rijk om van de veertiende tot het Ottomaanse Rijk te behoren. In het begin van de twintigste eeuw vond er de eerste opstand tegen dit regime plaats. Deze opstand staat bekend als de Illindenopstand. Niet lang erna zouden er verschillende Balkanoorlogen plaatsvinden. Na deze oorlogen wordt een deel van Macedonië bij Griekenland gevoegd en een deel bij Servië. Het huidige Macedonië werd op deze manier onderdeel van het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Macedonië onderdeel van Joegoslavië waar het zich uiteindelijk in 1991 onafhankelijk van verklaarde.
Tegenwoordig is Macedonië een veilig en rustig land dat een steeds populairder wordende vakantiebestemming aan het worden is. 

De bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden van Macedonië bevinden zich in de buurt van het Meer van Ohrid. Rond dit meer, dat volgens sommige bronnen het oudste meer van Europa is, zijn er tal van historische maar ook natuurlijke bezienswaardigheden te vinden. Een deel van deze bezienswaardigheden zijn ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Een populaire toeristische trekpleister is het klooster van St. Naum. Dit klooster bevindt zich aan het meer van Ohrid in de buurt van de bron van de Drin net aan de grens met Albanië. Bij de plaats Kruševo zijn er twee herdenkingsmonumenten te vinden. Bovenop de heuvel staat het Ilindenmonument, ook wel bekend als Makedonium, Dit monument herinnert aan de Ilindenopstand in het begin van de twintigste eeuw. Niet al te ver hiervandaan is een monument opgericht voor de Macedonische zanger Toše Proeski.


Wat je tijdens een bezoek aan Macedonië zeker niet mag overslaan zijn de nationale parken. Het Mavrovo National Park, het Pelister National Park en het Galičica National Park. In deze parken komt een bijzondere variatie aan flora en fauna voor. Tijdens een bezoek aan één van deze parken is de kans groot dat je slangen, schildpadden, vossen en allerlei verschillende vogelsoorten tegenkomt. Als je geluk heb kun je er ook wolven, lynxen en beren zien.
Ook in de  hoofdstad Skopje zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. De bekendste zijn de stenen brug, de St. Spaskerk, de Oriental Bazar, het Macedonisch museum, Fort Kale en de verschillende monumenten opgericht ter ere van moeder Theresa.

 

Macedonië heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en koele wintermaanden. Toch liggen de zomer- en wintertemperaturen in Macedonië minder ver uit elkaar dan dat je normaal gesproken zit bij een landklimaat. Dit heeft te maken met de beschermde ligging van het land op het Balkanschiereiland. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur net iets onder de 30°C. Op de hoger gelegen delen van het land zal dit gemiddelde enkele graden lager liggen.  De sneeuw die hier in de wintermaanden valt kan soms wel tot mei of juni blijven liggen.


De wintermaanden kunnen er behoorlijk koud zijn maar periodes met langdurige dag- en nachtvorst komen allen in de hoger gelegen delen van het land voor. In de lager gelegen delen zoals op de Pelagonische vlakte en de plaatsen die aan het Prespameer of het meer van Ohrid liggen, komt langdurige vorst maar zelden voor. De nachten kunnen er wel behoorlijk koud zijn maar overdag zal de temperatuur in veel gevallen boven het nulpunt stijgen. Het meer van Ohrid is nog nooit dichtgevroren. Dit komt deels door zijn diepte en deels doordat de temperaturen er niet lang genoeg laag zijn.

De gemiddelde neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. Alleen in de laatste twee maanden van het jaar en de lentemaanden ligt de gemiddelde jaarlijkse neerslag wat hoger. In sommige delen van Macedonië kan het in de zomermaanden zo droog zijn dat er bijna geen bloemen en planten meer groeien in de zomermaanden. In de winterperiode kan het met name in de hoger gelegen delen van het land flink sneeuwen. Dit maakt Macedonië een geschikt wintersportland.

Voor een bezoek aan Macedonië dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat nog minimaal drie maanden geldig is. Nederlanders en andere inwoners van de Europese unie mogen vrij reizen binnen Macedonië. Macedonië is echter nog geen onderdeel van de Europese unie. Voor een reis naar Macedonië heb je geen bijzondere inenten of vaccinaties nodig.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens
 • Macedonië

Macedonië – Japie Swings

 • Zaterdag 4 juli 2020 tot zaterdag 11 juli 2020
 • € 1250
 • Reiscode: 0407202001V

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende