Tanger – Maria Michels

Inbegrepen

  • Vlucht vanuit Brussel naar Tanger
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner.
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen

Bijzonderheden

Marokko ligt op het kruispunt van Europa en Afrika, Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Het land vormt een poort naar het Afrikaanse continent en is de toegangspoort tot Europa vanuit Afrika. Marokko heeft een constitutionele monarchie. De huidige koning is Mohammed VI, die in 1999 de troon besteeg. 

De hoofdstad van het land is Rabat, gelegen aan de rivier Bou Regreg. De grootste en belangrijkste stad van Marokko is Casablanca. De bevolking, met een totaal aantal inwoners van 34.272.987, bestaat voornamelijk uit de etnische groepen der Berbers en Arabieren, met daarnaast minderheden van Joodse en Europese en Afrikaanse afkomst, waaronder Spanjaarden, Fransen, Algerijnen. De officiële landstaal is het Arabisch, met plaatselijke dialecten als het Derija en Berbers. De tweede taal van Marokko is het Frans.

In het uiterste noorden van Marokko nodigt de stad Tanger reizigers uit. Aan de kusten waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen, ontdekt u een authentieke stad vol met verschillende invloeden.

Marokko is een land met een zeer rijke en eeuwenoude geschiedenis. De Marokkaanse bevolking is vredelievend en heeft het moderne leven met de traditionele waarden en normen geïntegreerd. De samenleving is tolerant en zo in staat geweest een bloeiende cultuur op te bouwen. De grootste bevolkingsgroepen in Marokko zijn de Berbers en de Arabieren maar daarnaast zijn er vele minderheden zoals Spanjaarden, Fransen en Joden, en je kunt dus spreken van een echte multiculturele samenleving. In de laatste tien jaar is de Marokkaanse economie op ongekende wijze gegroeid. De troonsbestijging van koning Mohammed VI in 1999 heeft geleid tot vele politieke en economische hervormingen, die deze groei hebben geïnitieerd en gestimuleerd. Sinds 2001 groeit het BNP van Marokko met ongeveer 2,9 %. In het jaar 2006 was er zelfs een groei van 8 %, als gevolg van een zeer goede oogst in de landbouw en een explosieve groei van investeringen in de vastgoedsector. Sinds 2005 heeft het aantal investeringen in vastgoed en recreatiefaciliteiten zich jaarlijks meer dan verdubbeld.

Ook op sociaal gebied en dan met name de rol van de vrouw in de samenleving maakt Marokko grote stappen. Steeds meer vrouwen vervullen belangrijke topfuncties in de Marokkaanse samenleving, zoals die van ambassadeur, minister of Kamerlid. Maar ook de vrouwen aan de onderkant van de samenleving worden door beleidsmakers en enthousiaste voorvechters van vrouwenrechten niet vergeten. De Marokkaanse overheid investeert met behulp van de EU vele miljoenen euro’s in de sociale sector. Een van de belangrijkste doelstelling is het ontwikkelen van de plattelandsgebieden. Educatie en het creëren van plaatselijke werkgelegenheid zijn twee belangrijke peilers van dit beleid. Veel van de plattelandsvrouwen, de zogenaamde berbervrouwen, kunnen niet lezen en schrijven en missen hierdoor aansluiting met de samenleving. 

 

In Marokko zijn veel vrouwen actief in organisaties om de rechten van deze vrouwen te bevorderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het succesverhaal van professor Zoubida Charrouf. Onder haar leiding begonnen in 1996 berber vrouwen zich in coöperaties te verenigen, om hun traditionele activiteiten in de Arganolie te beschermen en daarmee de sociaaleconomische ontwikkeling van de plattelandsgebieden in stand te houden. Vandaag zijn er ongeveer 130 coöperaties, die meer dan 4 500 vrouwen een regelmatig inkomen opleveren en zorgen voor de nodige opleidingen. 

Marokko is een van de weinige landen die in een korte tijd met veel succes zich ontwikkelt naar een moderne samenleving. De belangrijkste bouwstenen hiervoor zijn een openheid van geest en verdraagzaamheid.

Marokko wordt het Land van Mysterieën genoemd en is het bezoeken meer dan waard. De zon schijnt er driehonderd dagen per jaar en maakt het land tot een schitterende plek om woestijnen, stranden en met sneeuw bedekte bergtoppen te bezoeken. Er is veel verscheidenheid in natuurschoon, attracties en bezienswaardigheden en ook de Marokkaanse cultuur is kleurrijk en interessant. De laatste jaren is de Marokkaanse economie sterk gegroeid. Marokko is een politiek zeer stabiel land en de overheid doet er alles aan om een impuls te geven de toerismesector, die een groot groeipotentieel heeft. Drie steden in Marokko waren ooit de residentie van een Marokkaanse dynastie: Fez, Marrakech en Meknes. Men noemt hen de koningssteden van het land. Maar de geschiedenis vertelt iets anders: Marokko werd pas in 1956 een koninkrijk.

Een bezoek aan het culturele en religieuze centrum van het land blijkt een ware reis terug in de tijd, de leerlooierij flitst je, met zijn geuren en kleuren, terug naar de middeleeuwen en in de hammam doen de massages denken aan foltertechnieken.

Dit land doorkruis je niet, je moet er in verdwalen en het beleven met al je zintuigen.

Geschiedenis 

De geschiedenis van de stad dateert van het Phoenicische tijdperk, toen de stad in de vijfde eeuw voor Christus werd gesticht door Carthagische kolonisten. De stad was een belangrijke stad voor de Berbervolken en haar naam is waarschijnlijk afgeleid van de naam van een Berbergod, ‘Tinjis’. Volgens de mythologie der Berbers werd de stad gebouwd door Sufax, de zoon van Tinjis. In de eerste eeuw voor Christus kwam de stad onder Romeinse heerschappij. In de vijfde eeuw A.D. werd de stad door de Vandalen veroverd, en in 702 door de Arabieren. In 1471 kwam de stad, tijdens de Portugeze overheersing van Marokko, onder Portugees bewind, tot 1661. In dat laatste jaar werd de stad als losgeld aan Charles II van Engeland gegeven.

In 1679 deed Sultan Moulay Ismail van Marokko een poging om de stad te herveroveren. Na een jarenlange, verlammende omringing van de stad verlieten de Engelsen haar uiteindelijk in 1684. De stad werd door de Sultan herbouwd, maar rond 1810 kwam ze weer tot verval. Door de strategische positie werd Tanger in de twintigste eeuw opnieuw het middelpunt van Europese diplomatieke en commerciële rivaliteit, wat bijna tot een oorlog leidde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, van 1940 tot 1945, viel de stad onder Spaanse heerschappij. In 1956 kwam Tanger weer terug onder Marokkaans bewind.

Wij verblijven in de prachtige

Hotel Rembrandt***

Boulevard Mohamed V & Boulevard Pasteur, Tangier, 90000, Marokko

Hotel Rembrandt is een 3-sterren hotel gunstig gelegen in Tanger. Onze behulpzame 24-uurs receptie staat voor u klaar om u te helpen met al uw vragen. Een vriendelijke en behulpzame conciërge staat altijd klaar om u te helpen bij eventuele vragen.

Op het terrein is een stomerij gelegen. Een wasserij is aanwezig (mogelijk tegen bijkomende betaling). Parkeren bij de accommodatie is mogelijk.

Het vervoer van/naar de luchthaven kan geregeld worden bij receptie. De accommodatie beschikt over faciliteiten met computer- en zakelijke dienstverlening. Alle gasten die in het hotel verblijven kunnen gebruik maken van de valet parkeerservice.

Internettoegang op uw kamer is gratis. Gasten kunnen genieten van een grote selectie van zowel alcoholische als non-alcoholische dranken in de bar/lounge van het hotel.

In het uiterste noorden van Marokko nodigt de stad Tanger reizigers uit. Aan de kusten waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen, ontdekt u een authentieke stad vol met verschillende invloeden.

De kleur van de stad Fez is kobaltblauw. Dat is duidelijk te zien aan een van de toegangspoorten tot de stad, de Bab Boujeloud. De buitenkant is helderblauw, de binnenkant  groen, het kleur van de islam. 

Avontuur staat aan de poorten van Tanger! Ben je een duikliefhebber? Ga naar de wateren van de Straat van Gibraltar. Hier creëert de natuur spectaculaire scènes van algen en onderwaterrotsen waartussen vissen cirkelen. Verder naar het westen, voor de Atlantische kust, snijden de Hercules grotten het massief van Kaap Spartel uit. Ter plaatse ontdekt u een door het licht doorboorde granietmassa met uitzicht op de oceaan en de Afrikaanse kust. Een spektakel als geen ander! Ook “Ksar Sghir”, aan de Middellandse Zeekust, ontbreekt niet aan attracties. De stad Tanger biedt ook een enorme speeltuin vol mogelijkheden, nieuwe plekken voor de avonturiers!

Mogelijke uitstappen:

Tanger:

Tangier Beach

Heel wat Marokkanen, maar ook toeristen, brengen een bezoek aan Tanger om daar languit te genieten van het strand. Het strand van Tanger strekt zich uit over enkele kilometers en is behoorlijk rustig.
Met modern aangelegde wandelpaden en dijken is het bovendien erg leuk om langs te wandelen en mensen te kijken.

Kasbah van Tanger

Op het hoogste punt van Tanger ligt de Kasbah. Eén van de oudere stadsdelen van Tanger.
Het is een beetje klimwerk om er te geraken, maar van hieruit krijg je wel het mooiste uitzicht op de straat van Gibraltar.

Café Hafa

Als je dan toch verloren door de Kasbah van Tanger struint, dan kan je meteen ook Café Hafa opzoeken.
Dit pittoreske café ligt helemaal op de top van de Kasbah. Vanbuiten lijkt het niet heel groot, maar de verschillende rijen terrassen doen je wel anders piepen!
Thee, koffie en kleine gerechten worden er tegen voordelige prijzen geserveerd. Hou je uurwerk in de gaten, want je zit hier al snel enkele uren van je drankjes te sippen!

Medina van Tanger

De medina van Tanger begint en eindigt met een moskee. Autoverkeer is niet toegestaan -en door de smalle straatjes ook niet echt mogelijk- en het is dus het paradijs voor voetgangers!
In de wirwar van steegjes en straatjes kan je alles vinden. Restaurants, cafeetjes, bakkerijen, souvenirwinkels, … Maar het leukst van al blijft toch gewoon het mensen kijken.

Marktjes en souks

Verscholen in de medina van Tanger liggen ook allerlei marktjes. Eén van die markten in Tanger die je moet zien is de Souk. Dit is een bezienswaardigheid op zich!
Een overdekte ruimte waarin van alles wat wordt verkocht. Geurige en kleurrijke kruiden, gepluimde kippen zonder kop, allerlei prullaria, … Als je de ranzige geur van de vele slachthuizen kan verdragen, loop dan zeker door tot aan het einde. Daar is een tweede zaal waarin verse vis wordt verkocht.
Je hoeft er niet noodzakelijk iets te kopen, maar het is echt de moeite om hier even rond te wandelen.

De witgekalkte en geel geblaakte huizen deden mij ook wel wat denken aan Mediterraanse dorpjes, maar dan wel met heel wat Arabische invloeden.
Persoonlijk vond ik dit een van de leukste stadswijken om rustig in rond te lopen. Er zijn ook heel wat mooie parkjes waar je even kan uitrusten van het vele klimwerk, vooraleer je terug afdaalt naar de veel drukkere medina van Tanger.

Chefchaouen is een stad met een heel bijzonder cachet, naast het feit dat het op een berghelling wordt gebouwd. Maar als het reizigers zo boeit, dan is dat omdat het een indruk van onwerkelijkheid geeft. De gevels van de huizen zijn getint met blauw en wit, de hele stad lijkt te baden in azuurblauw. Je loopt rond alsof je in een droom zit.

Maar Chefchaouen is veel meer dan alleen een ornament. De stad zit vol met attracties. De erfenis is rijk. Er is de Medina, klein maar authentiek: wandelen langs de steegjes is zich vermengen met de lokale bevolking, de dagelijkse geuren ruiken, die van vers gebakken brood, die van vakkundig bereide tajines. Er is ook de Kasbah die in het midden van de oude wijk staat: de weelderige tuinen zijn een oase van frisheid in het hart van de stad. Het museum is ook de omweg waard: er is een collectie oude wapens, enkele foto’s van de stad en ook textiel.

Door gebruik te maken van de ligging is Chefchaouen ook een paradijs voor wandelaars. De omliggende bergen worden doorkruist door paden die aangename wandelmogelijkheden bieden. Ze doorkruisen is het ontdekken van een ander Marokko, meer afgelegen, dat van het Rifgebergte.

Geef uw verblijf de allure van een droom en ontdek de “kleine blauwe stad”!

In Tetouan heerst een soortgelijke sfeer als in Tanger. Ze is de dochter van “Granada”, een stad met Spaans-Moorse architectuur. De medina staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Niet ver van Tetouan, de badplaats “Tamouda Bay” zet 15 kilometer fijne zandbaai in. Prestigieuze bedrijven hebben zich daar gevestigd, wat de regio een chique cachet geeft. Ontspanning en levenskunst zijn verzekerd met het blauwe water van de Middellandse Zee als horizon.

De stad Tetouan is een mix van culturen en biedt een prachtige mediterrane gevel!

Rabat is een culturele stad met een rijke geschiedenis. Veel meesterwerken versieren de straten en pleinen. Bezoek de Kasbah des Oudayas: een majestueus en formidabel silhouet, verzacht door de omliggende tuinen. Niet ver van de muren verrijzen de muren van de Chellah, een necropolis uit de tijd van de Meriniden. Het oversteken van de muren is als het betreden van een andere wereld: je loopt tussen oude overblijfselen, tussen tuinen en ooievaars.

Marokko heeft voor elk wat wils!

Een Marokkaanse maaltijd is een ervaring waarbij alle zintuigen aan bod komen. Het gezellig samenzijn gaat gepaard met de geur van saffraan, komijn en koriander. En elke regio heeft zijn specialiteiten, tradities en hartelijke sfeer.

Natuurlijk zult u de internationale ster gaan proeven: de couscous, in al zijn varianten, want er zijn er vele, al naar gelang het seizoen en de regio. Proef de subtiele harmonie van de specerijen en de rijke combinaties van vlees en groente. Ook het pronkstuk van de Marokkaanse keuken, de pastilla, mag u niet missen: een gerecht van dun bladerdeeg met dunne plakjes duif, peterselie, hard gekookt ei, amandelen en honing, het geheel bestrooid met kaneel en suiker. Een feest voor de zintuigen! Briouat met rundergehakt of met kip wordt ook bereid met dit dunne bladerdeeg. Verder zult u verschillende soepvarianten ontdekken, zoals de harira, met linzen en kikkererwten. En de tajine is helemaal om je vingers bij af te likken! Deze ragout van vlees, vis of gevogelte, geserveerd met groente en fruit, wordt gewoonlijk bereid in de aardewerken schotel waaraan het gerecht zijn naam ontleent.

 

Bij inschrijving moet je een geldig internationale reispas hebben.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Tanger – Maria Michels

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende