Tanger, een mythische bestemming – Japie Swings

Inbegrepen

  • Vlucht vanuit Brussel naar Fez
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner.
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen
What do you want to do ?
New mail

Bijzonderheden

 

Marokko ligt op het kruispunt van Europa en Afrika, Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Het land vormt een poort naar het Afrikaanse continent en is de toegangspoort tot Europa vanuit Afrika. Marokko heeft een constitutionele monarchie. De huidige koning is Mohammed VI, die in 1999 de troon besteeg. 

De hoofdstad van het land is Rabat, gelegen aan de rivier Bou Regreg. De grootste en belangrijkste stad van Marokko is Casablanca. De bevolking, met een totaal aantal inwoners van 34.272.987, bestaat voornamelijk uit de etnische groepen der Berbers en Arabieren, met daarnaast minderheden van Joodse en Europese en Afrikaanse afkomst, waaronder Spanjaarden, Fransen, Algerijnen. De officiële landstaal is het Arabisch, met plaatselijke dialecten als het Derija en Berbers. De tweede taal van Marokko is het Frans.

In het uiterste noorden van Marokko nodigt de stad Tanger reizigers uit. Aan de kusten waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen, ontdekt u een authentieke stad vol met verschillende invloeden.

Marokko is een land met een zeer rijke en eeuwenoude geschiedenis. De Marokkaanse bevolking is vredelievend en heeft het moderne leven met de traditionele waarden en normen geïntegreerd. De samenleving is tolerant en zo in staat geweest een bloeiende cultuur op te bouwen. De grootste bevolkingsgroepen in Marokko zijn de Berbers en de Arabieren maar daarnaast zijn er vele minderheden zoals Spanjaarden, Fransen en Joden, en je kunt dus spreken van een echte multiculturele samenleving. In de laatste tien jaar is de Marokkaanse economie op ongekende wijze gegroeid. De troonsbestijging van koning Mohammed VI in 1999 heeft geleid tot vele politieke en economische hervormingen, die deze groei hebben geïnitieerd en gestimuleerd. Sinds 2001 groeit het BNP van Marokko met ongeveer 2,9 %. In het jaar 2006 was er zelfs een groei van 8 %, als gevolg van een zeer goede oogst in de landbouw en een explosieve groei van investeringen in de vastgoedsector. Sinds 2005 heeft het aantal investeringen in vastgoed en recreatiefaciliteiten zich jaarlijks meer dan verdubbeld.

Ook op sociaal gebied en dan met name de rol van de vrouw in de samenleving maakt Marokko grote stappen. Steeds meer vrouwen vervullen belangrijke topfuncties in de Marokkaanse samenleving, zoals die van ambassadeur, minister of Kamerlid. Maar ook de vrouwen aan de onderkant van de samenleving worden door beleidsmakers en enthousiaste voorvechters van vrouwenrechten niet vergeten. De Marokkaanse overheid investeert met behulp van de EU vele miljoenen euro’s in de sociale sector. Een van de belangrijkste doelstelling is het ontwikkelen van de plattelandsgebieden. Educatie en het creëren van plaatselijke werkgelegenheid zijn twee belangrijke peilers van dit beleid. Veel van de plattelandsvrouwen, de zogenaamde berbervrouwen, kunnen niet lezen en schrijven en missen hierdoor aansluiting met de samenleving. 

 

In Marokko zijn veel vrouwen actief in organisaties om de rechten van deze vrouwen te bevorderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het succesverhaal van professor Zoubida Charrouf. Onder haar leiding begonnen in 1996 berber vrouwen zich in coöperaties te verenigen, om hun traditionele activiteiten in de Arganolie te beschermen en daarmee de sociaaleconomische ontwikkeling van de plattelandsgebieden in stand te houden. Vandaag zijn er ongeveer 130 coöperaties, die meer dan 4 500 vrouwen een regelmatig inkomen opleveren en zorgen voor de nodige opleidingen. 

Marokko is een van de weinige landen die in een korte tijd met veel succes zich ontwikkelt naar een moderne samenleving. De belangrijkste bouwstenen hiervoor zijn een openheid van geest en verdraagzaamheid.

Marokko wordt het Land van Mysterieën genoemd en is het bezoeken meer dan waard. De zon schijnt er driehonderd dagen per jaar en maakt het land tot een schitterende plek om woestijnen, stranden en met sneeuw bedekte bergtoppen te bezoeken. Er is veel verscheidenheid in natuurschoon, attracties en bezienswaardigheden en ook de Marokkaanse cultuur is kleurrijk en interessant. De laatste jaren is de Marokkaanse economie sterk gegroeid. Marokko is een politiek zeer stabiel land en de overheid doet er alles aan om een impuls te geven de toerismesector, die een groot groeipotentieel heeft. Drie steden in Marokko waren ooit de residentie van een Marokkaanse dynastie: Fez, Marrakech en Meknes. Men noemt hen de koningssteden van het land. Maar de geschiedenis vertelt iets anders: Marokko werd pas in 1956 een koninkrijk.

Een bezoek aan het culturele en religieuze centrum van het land blijkt een ware reis terug in de tijd, de leerlooierij flitst je, met zijn geuren en kleuren, terug naar de middeleeuwen en in de hammam doen de massages denken aan foltertechnieken.

Dit land doorkruis je niet, je moet er in verdwalen en het beleven met al je zintuigen.

Geschiedenis 

De geschiedenis van de stad dateert van het Phoenicische tijdperk, toen de stad in de vijfde eeuw voor Christus werd gesticht door Carthagische kolonisten. De stad was een belangrijke stad voor de Berbervolken en haar naam is waarschijnlijk afgeleid van de naam van een Berbergod, ‘Tinjis’. Volgens de mythologie der Berbers werd de stad gebouwd door Sufax, de zoon van Tinjis. In de eerste eeuw voor Christus kwam de stad onder Romeinse heerschappij. In de vijfde eeuw A.D. werd de stad door de Vandalen veroverd, en in 702 door de Arabieren. In 1471 kwam de stad, tijdens de Portugeze overheersing van Marokko, onder Portugees bewind, tot 1661. In dat laatste jaar werd de stad als losgeld aan Charles II van Engeland gegeven.

In 1679 deed Sultan Moulay Ismail van Marokko een poging om de stad te herveroveren. Na een jarenlange, verlammende omringing van de stad verlieten de Engelsen haar uiteindelijk in 1684. De stad werd door de Sultan herbouwd, maar rond 1810 kwam ze weer tot verval. Door de strategische positie werd Tanger in de twintigste eeuw opnieuw het middelpunt van Europese diplomatieke en commerciële rivaliteit, wat bijna tot een oorlog leidde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, van 1940 tot 1945, viel de stad onder Spaanse heerschappij. In 1956 kwam Tanger weer terug onder Marokkaans bewind.

Wij verblijven in de prachtige Riad Lahboul

Het Riad Lahboul is een traditioneel Marokkaans pension aan de rand van de medina van Meknes, in het noorden van Marokko. Het heeft 3 panoramische dakterrassen met uitzicht op het Atlasgebergte en de medina.

Het gebouw is gerestaureerd in een Andalusische stijl, met handgemaakte mozaïeken en gebeeldhouwd gips. Alle kamers zijn uniek ingericht en voorzien van airconditioning en gratis WiFi. Sommige kamers hebben een eigen terras.

Het Riad Lahboul biedt dagelijks een ontbijt en in het familierestaurant van het hotel worden traditioneel Marokkaanse gerechten en muntthee geserveerd. Tijdens uw diner treden er muzikanten en zangers uit de streek voor u op. Het Riad Lahboul biedt een pendeldienst voor de luchthaven en kan autoverhuur en tochten door de omgeving voor u regelen.

De medina van Fez

De medina van Fez is een waar doolhof van straatjes en steegjes, waar je je zonder moeite in de middeleeuwen waant. Verdwalen is er de boodschap, laat je verleiden om zeker één van de  steegjes in te wandelen. Op het eerste gezicht lijken die misschien oninteressant maar er gaan vaak heuse paleizen schuil achter de minuscule deurtjes.

De leerlooierijen van Fez

In het centrum van de medina liggen de leerlooierijen, waar nog op traditionele manier huiden worden gelooid en geverfd. Toeristen lopen er vaak rond met een takje munt tegen hun neus, want een aangenaam geurtje hang hier niet.

De Bab Boujeloud

De kleur van de stad Fez is kobaltblauw. Dat is duidelijk te zien aan een van de toegangspoorten tot de stad, de Bab Boujeloud. De buitenkant is helderblauw, de binnenkant  groen, het kleur van de islam.

Volubilis

De Romeinse nederzetting Volubilis bezit de best bewaarde archeologische site van Noord-Afrika en werd in 1997 om die reden tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen. Ooit werd de Romeinse provincie Mauritanië van hieruit bestuurd. De streken rond Rome genoten van een grote welvaart door de export van graan en olijfolie uit Fez. Volubilis bezoek je best niet gedurende de zomer, aangezien de open vlaktes door de weerkaatsing bijzonder warm kunnen worden. Veel van de site werd geplunderd tijdens het bewind van Moulay Ismael, die gretig gebruik maakte van de bouwstenen om zijn eigen koningsstad Meknes op te bouwen. 

Meren boordevol forellen wachten op de enthousiaste sportvisser. De sportievelingen onder ons kunnen te voet, per mountainbike of met een parapente de uitdagingen van de Midden- en Hoge Atlas aangaan of kunnen er de bergsport, canyoning of speleologie beoefenen. De hoogste toppen bereiken wel 4000m. Ifrane, het klein Zwitserland van Marokko, is verrassend door de koelte in de zomer, de sneeuw in de winter en de typische “muildier-ski” trektochten. Niets is zo onbeschrijfelijk mooi als een verblijf aan de poorten van de woestijn. Zet koers naar Ouarzazate om er de onmetelijkheid en de kleuren van de woestijn te ontdekken. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u overnachten in een nomadentent in de woestijn, een schuilhut in de bergen of in Bed & Breakfast bij een bewoner, wat garant staat voor onvergetelijke en authentieke ontmoetingen. Zij vormen de kern van de Marokkaanse identiteit, net als de palmbomen, de arganolie en de lavendelhoning. Aan de Atlantische oceaan ligt de betoverende baai van Dakhla met haar turkooizen water waar u omringd zult zijn door trekvogels en roze flamingo’s.

Marokko heeft voor elk wat wils!

Een Marokkaanse maaltijd is een ervaring waarbij alle zintuigen aan bod komen. Het gezellig samenzijn gaat gepaard met de geur van saffraan, komijn en koriander. En elke regio heeft zijn specialiteiten, tradities en hartelijke sfeer.

Natuurlijk zult u de internationale ster gaan proeven: de couscous, in al zijn varianten, want er zijn er vele, al naar gelang het seizoen en de regio. Proef de subtiele harmonie van de specerijen en de rijke combinaties van vlees en groente. Ook het pronkstuk van de Marokkaanse keuken, de pastilla, mag u niet missen: een gerecht van dun bladerdeeg met dunne plakjes duif, peterselie, hard gekookt ei, amandelen en honing, het geheel bestrooid met kaneel en suiker. Een feest voor de zintuigen! Briouat met rundergehakt of met kip wordt ook bereid met dit dunne bladerdeeg. Verder zult u verschillende soepvarianten ontdekken, zoals de harira, met linzen en kikkererwten. En de tajine is helemaal om je vingers bij af te likken! Deze ragout van vlees, vis of gevogelte, geserveerd met groente en fruit, wordt gewoonlijk bereid in de aardewerken schotel waaraan het gerecht zijn naam ontleent.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Tanger, een mythische bestemming – Japie Swings

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende