De zeven Kolonién van Weldadigheid in Drenthe –

Inbegrepen

  • Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer.
     

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden en drank
  • Inkomgelden
  • Uitstappen

Als je in Veenhuizen bent, zie je meteen dat hier iets bijzonders is gebeurd. Het ziet er anders uit dan welke plek in Drenthe of Nederland dan ook. Statige lanen en prachtige Koloniehuizen met opschriften als Orde en Tucht en Werk en Bid. Overal vind je de unieke historie van dit dorp terug.

Veenhuizen was één van de zeven Kolonién van Weldadigheid en de grootste onvrije kolonie. Gezinnen, wezen, bedelaars en landlopers verbleven hier onder 24-uurs bewaking. Zij werden door de vele plaatselijke afdelingen van de Maatschappij van Weldadigheid vanuit tientallen grotere plaatsen in Nederland opgezonden.

Onze vaste stek:

Hotel Restaurant Bitter en Zoet***

Hospitaallaan 16 · 9341AH Veenhuizen

Hotel Restaurant Bitter en Zoet*** is een bijzonder hotel in Drenthe.  De voormalige dienstwoningen en het voormalig hospitaal van Veenhuizen zijn omgetoverd tot een prachtig hotel. De historische sfeer met de gemakken van de moderne tijd. Er is een restaurant, een wellness, fijne vergaderzalen en een heerlijk lounge.

Het hotel bestaat uit prachtige, historische panden genaamd; ‘Toewijding’, ‘Bitter en Zoet’, ‘Plichtgevoel’ en ‘Vertrouw op God’.  De panden zijn met elkaar verbonden door middel van een moderne constructie met veel glas, waardoor een licht en sfeervol geheel is ontstaan.  Rust en ruimte zijn hier luxueus aanwezig.  Omringd door mooie natuur, het Fochteloërveen op fietsafstand en Assen en Groningen gemakkelijk te bereiken. 

Ben je in Veenhuizen, dan mag een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum zeker niet ontbreken. De Maatschappij van Weldadigheid bouwde drie gestichten in Veenhuizen. Alleen het Tweede Gesticht staat nog overeind. Hierin is nu het Gevangenismuseum gevestigd. In dit interactieve museum kom je natuurlijk alles te weten over de geschiedenis van Veenhuizen. Maar je leert er ook hoe criminelen in Nederland door de eeuwen heen werden gestraft en behandeld.

Mogelijke uitstappen:

Koffie- en Theetuin Zunneschien is een gezellige ontspanningstuin in het Drentse Veenhuizen. Kunstliefhebbers spoeden zich naar binnen! Daar is een maandelijks wisselende expositie te zien van verschillende kunstenaars en hobbyisten. De combinatie van kunst, natuur en verschillende lekkernijen maken de koffie- en theetuin een bijzondere plek! Boek een fietstocht door de omgeving met gids en stop bij Zunneschien voor een heerlijke kop koffie of thee met cake. Bij Koffie- en Theetuin Zunneschien zijn diverse fietsroutes te koop.

Boswachterij Veenhuizen

Boswachterij Veenhuizen is aangelegd door de bewoners van de pauperkolonie die er ooit was in Veenhuizen. Kom wandelen onder de hoge bomen, waar de oude aanleg in vierkanten nog goed te zien is ondanks de ‘verwildering’ die er al jaren mag plaatsvinden. Hier woont de zeldzame boommarter en je kunt er de raaf horen en zien vliegen. Kijk goed naar de varens, want daar zitten zeldzame exemplaren tussen. Ook met een rolstoel is het bos goed toegankelijk dankzij een aantal brede paden.

De Tuinen van Weldadigheid

Een prachtige plek om tot rust te komen: De Tuinen van Weldadigheid. Net buiten de bebouwde kom van Veenhuizen wordt de grootste collectie groenten en andere eetbare gewassen in Nederland verbouwd.
Pluk zelf een voorraad bloemen, groenten of kruiden bij elkaar of laat je rondleiden door de verschillende tuinen en verbaas je over de variatie in aanbod. Leuk en nog leerzaam ook: leer bijvoorbeeld welke kruiden genezende krachten hebben en welke lekker zijn voor een eigen gebrouwen kruidenthee. Er zijn verschillende arrangementen te boeken voor mensen met en zonder ervaring in de tuin.

Eten en drinken in Veenhuizen

Uitgebreid genieten van een maaltijd in een restaurant, ook daarvoor kun je terecht in Veenhuizen. Bitter & Zoet is misschien wel het bekendste restaurant in de omgeving. Maar ook theetuin . Zunneschien is de moeite waard; naast koffie en thee kun je er in de zomermaanden ook nog genieten van de prachtige tuin, én de galerie vol betaalbare kunst en leuke hebbedingetjes. Ook koffieliefhebbers, kaasfanaten en bierbeminners moeten zéker even tijd in Veenhuizen doorbrengen, ze zullen niet teleurgesteld worden!

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

De zeven Kolonién van Weldadigheid in Drenthe –

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende