Neder Silesië

 • Reiscode: 1306202001M
 • Zaterdag 13 juni 2020 tot zaterdag 20 juni 2020
 • € 640
 • 8 dagen / 7 nachten

Inbegrepen

 • Transfer naar de plaats van bestemming
 • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
 • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
 • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
 • Singletoeslag € 40 per nacht

Niet inbegrepen

 • Ophaalservice
 • Reis – en annulatieverzekering
 • Dranken
 • Andere maaltijden
 • Uitstappen

Mysterieuze, door de mens aangelegde tunnelcomplexen, machtige kastelen op heuvels, riante landhuizen in romantische parken: de provincie Neder-Silezië (Dolnoslaskie) heeft op cultuurgebied, ook voor internationale begrippen, een opmerkelijk rijk aanbod. Op het gebied van kastelen en hun schoonheid, kan het soms zelfs een vergelijking met de Loirevallei doorstaan. Een van de beroemdste is het imposante kasteel van Ksiaz, dat eind dertiende eeuw werd gebouwd. Twee van de vijf verdiepingen van dit kasteel zijn toegankelijk voor bezoekers.

De naam Neder-Silezië verwijst naar het feit dat deze provincie relatief laaggelegen is. Hoofdstad is het fraaie historische Wroclaw, Europese Culturele Hoofdstad 2016. Hoewel Neder-Silezië gesitueerd is in het zuidwesten van Polen, kan het in diverse opzichten worden beschouwd als de navel van Europa. De streek heeft in de loop der eeuwen veel verschillende heersers gekend, waaronder Tsjechen, Polen, Habsburgers, Pruisen en (na de Duitse eenwording van 1871) Duitsers. De rijke en turbulente geschiedenis van de regio is zichtbaar in het wapen van Wroclaw. De Silezische arend is naast de Tsjechische leeuw en Johannes de Doper afgebeeld. Tot 1945 lag Wroclaw op Duits grondgebied en stond het bekend als Breslau.

Kerken van de Vrede
Een van de illustraties van Neder-Silezië’s rijke geschiedenis, is het feit dat je hier zowel de katholieke Cistercienzer abdijen van Lubiaz, Trzebnica en Krzeszow aantreft, als de protestantse Kerken van de Vrede in Jawor en Swidnica. Als een (ietwat zuinig) gebaar van tolerantie, werd het de Lutheranen in de 17de eeuw toegestaan een drietal kerken te bouwen. Daaraan waren wel een aantal strikte eisen verbonden: ze moesten buiten de stadsmuren komen te staan, mochten geen klokkentoren hebben, moesten binnen een jaar zijn gebouwd en bij de constructie mocht geen steen of metaal worden gebruikt. Gevolg is dat de kerken geheel uit hout werden opgetrokken, zonder het gebruik van spijkers. Dat maakt ze, vandaag de dag, tot heel bijzondere gebouwen die een bezoek meer dan waard zijn.
Ondergronds Nazi-complex
Op een geheel andere manier fascinerend is het Osowka-complex. Dit is een mysterieus gangenstelsel dat vanaf 1943 door gevangenen werd aangelegd in opdracht van de Duitse bezetters. Het exacte doel van het complex is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Sommigen menen dat het een geheim hoofdkwartier van Adolf Hitler moest worden, anderen houden het op een fabriek voor geheime wapens. Een rondleiding door de tunnels, deels te voet, deels in een bootje, is een fascinerende, sinistere aangelegenheid.

Tafelbergen
Fascinerend bij mooi weer, geheimzinnig bij regen of mist, dat zijn de Tafelbergen en het naar hen vernoemde nationale park, Mountains,National,Park,10374.html (Park Narodowy Gór Stołowych). De Tafelbergen maken deel uit van het Sudetengebergte en liggen op de grens tussen Polen en Tsjechië. Ze zijn zo’n 70 miljoen jaar geleden ontstaan, als het gevolg van erosie. Vanaf sommige punten heb je schitterende uitzichten. Elders loop je temidden van steenkolossen, sluip je door nauwe gangetjes en kloven.

De rijkdom van de natuur – in veel regio’s verrassend oorspronkelijk – maakt actieve recreatie gedurende het hele jaar mogelijk. Het klimaat in Polen is gunstig voor recreatie en ontspanning het hele jaar door. De barnstenen Oostzeekust en Mazurië – het Land van de Duizend Meren, oude bossen, rivieren en hoogvlaktes, waardoor gemarkeerde routes leiden voor wandelaars, waterliefhebbers, fietsers en ruiters. Wie op zoek is naar avontuur, zal die hier vinden, wie rust en ontspanning zoekt, zal die te midden van de natuur ervaren, en degene die amusement wil, zal zich goed vermaken. De Polen houden van gasten en nodigen ze graag uit. Deze bezoeken en gesprekken blijven in de herinnering

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens
 • Polen

Neder Silesië

 • Zaterdag 13 juni 2020 tot zaterdag 20 juni 2020
 • € 640
 • Reiscode: 1306202001M

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende