Teleurgang van de Waterhoek

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Dranken
  • Uitstappen

Bijzonderheden

 
What do you want to do ?
New mail
Om de honderdste verjaardag te vieren van Stijn Streuvels, kregen de Nederlandse regisseur Fons Rademakers en auteur Hugo Claus de opdracht een werk van Streuvels te verfilmen. Rademakers en Claus hadden al eerder samengewerkt voor Dorp aan de rivier (1958) en Het mes (1961). Hun keuze viel op De teleurgang van de Waterhoek, een roman uit 1927 die klerikaal België tegen de borst had gestoten wegens zijn seksuele ondertoon, en die nooit zijn verdiende waardering kreeg. Een eerste ontwerp voor de film kreeg Streuvels nog te zien, maar in augustus 1969 overleed hij op 98-jarige leeftijd.
Onze vaste verblijfsplaats
Hotel Restaurant De  Lindeboom***
Kottenseweg 152
7115 AE Winterswijk- Brinkheurne

De Lindeboom bestaat al lang: in 1827 wordt in een Koninklijk Besluit betreffende een nieuw stuk van de Rijksweg Zutphen-Winterswijk-Duitsche grens de herberg De Lindeboom al genoemd.

In 1852 werd het gebouw van landbouwer en tapper Engelbertus Nijenhuis, dat eerst op een andere plaats stond, in gedeelten naar de huidige locatie aan de Kottenseweg overgebracht.

Op 24 januari 1882 krijgt De Lindeboom zijn vergunning. Dit gold voor de keuken en de kamer. Na het overlijden van G.J. Stemerdink gaat de vergunning per 1 mei 1904 over op de weduwe. Nu worden ook de oppervlakten van de keuken (28 m2 ) en de kamer (17 ½ m2) vermeld. Op 15 april 1905 wordt opgenomen dat de vergunning voortaan zal gelden voor de verkoop van hoeveelheden van minder dan tien liter voor gebruik ter plaatse of elders. Op 13 oktober 1905 wordt de vergunning uitgebreid voor de zaal van 30 m2.

De Waterhoek is een gehucht aan de Schelde dat zijn rust dreigt te verliezen wanneer van hogerhand wordt besloten een brug over de rivier te bouwen. De meeste dorpelingen verzetten zich, terwijl sommigen brood zien in deze modernisering. Tussen beide kampen schippert de sensuele Mira, die aanhoudt met alles wat een broek draagt, onder wie haar eigen oom, zoon van de leider van het verzet tegen de bruggenbouw. Uiteindelijk trouwt ze met de ingenieur-bouwer van de brug.

De omgeving van Winterswijk is uitgeroepen tot Nationaal Landschap en u kunt er mooie fiets-, wandel- en autotochten maken. Bijvoorbeeld naar de  Baekendelle, het Döttenkräö, het Korenburgerveen of het Wooldse Veen met zijn plankenpad of naar de unieke omgeving van de geologische Steengroeve.

Of je zoekt het iets verder op. Bijvoorbeeld richting Doesburg (daar waar Abraham de mosterd haalt),

Bronckhorst (Charles Dickens Museum) of boekenstadje Bredevoort. En de Duitse grens is ook nog eens vlakbij, dus een tochtje naar Vreden of Bocholt (Textielmuseum en Arcade) is ook een mogelijkheid.

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Teleurgang van de Waterhoek

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende