Rust in de Oostkantons – Kris Van Den Spiegel – VOLZET

Inbegrepen

  • Transfer naar de plaats van bestemming
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Dranken
  • Uitstappen

Bijzonderheden

Beschermd sinds 1957, vormen 5.000 hectare open veengebieden in de Hoge Venen niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, ze zijn met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Terwijl toponiemen als Signal de Botrange en Baraque Michel als verplichte kennis gebeiteld zitten in de eindtermen van het onderwijs, omvatten de 67.000 hectare bossen en venen van het nog veel grotere Natuurpark Hoge Venen-Eifel ook tal van minder bekende plaatsen en natuurgebieden. Qua schoonheid en ecologische waarde moeten die vaak niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen.
Onze vaste verblijfsplaats

Hotel Schröder***

Hotel Schröder ligt in Losheimergraben en beschikt over een restaurant, een bar en een gemeenschappelijke lounge en tuin. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer. Er is een kinderspeelplaats en u kunt gebruikmaken van gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.

Elke kamer is voorzien van een kledingkast. Gasten van Hotel Schröder kunnen genieten van een continentaal ontbijt. De accommodatie beschikt over een barbecue. Het gebied is populair om te wandelen en skiën, en u kunt bij Hotel Schröder skispullen huren. Monschau ligt op 33 km van het hotel en het is 36 km naar Bad Münstereifel. De dichtstbijzijnde luchthaven is Luik, op 69 km van Hotel Schröder.

Het plateau van de Hoge Venen is één van de laatste stukken wildernis in onze streken. Het ligt in en rondom de vierhoek Eupen-Monschau-Malmedy-Spa. De kern van het gebied is een bergrug van oude leisteen, met toppen tot 694 meter boven zeeniveau, meteen het hoogst gelegen deel van de hele Benelux. Op de schrale, moeilijk waterdoorlatende bodem vormden zich 10.000 jaar geleden – na de laatste ijstijd – de eerste hoogvenen.

Op de flanken van het hoogplateau liggen dorpen en kleine steden, maar de kern van het gebied, zo groot als een halve provincie, is behoorlijk ongerept, zonder bewoning of sporen van landbouw. In het desolate oerlandschap bovenop het plateau overheersen de weidsheid en de rauwe leegte, zeker in de winter. Een ruige omgeving, maar een droom voor echte wandelaars en natuurgenieters!

De bodem is hier extreem voedselarm, het klimaat ronduit arctisch. Alles groeit hier ontzettend traag. Dat kan ook moeilijk anders in een gebied waar de winter 8 maanden duurt en waar voor lente, zomer en herfst samen amper 4 maanden zijn gereserveerd…

Mogelijke uitstappen:

Centre Nature de Botrange

Het natuurcentrum Botrange ligt in tegenstelling tot Huis Ternell meer in het centrum van de Hoge Venen, in het plaatsje Robertville. In dit centrum zijn allerlei brochures over het natuurgebied te vinden en kan je ook boeken over de Hoge Venen kopen. Ook kan je hier alle actuele informatie vinden over activiteiten en wandelingen in het gebied en je inschrijven voor een wandeling die door een deskundige gids begeleid wordt. Net als in Huis Ternell is ook in Botrange een restaurant te vinden.

Proef een biertje in de Venen

Vlakbij het hoogste punt van België (Signaal van Botrange) vind je de brouwerij van het Peak-bier. In 2016 besloten enkele vrienden om samen een biertje te brouwen en gingen daarom op zoek naar een locatie voor hun eigen brouwerij, liefst dicht bij de natuur. Zo kwamen ze uit op een van de meest unieke plekken; de Hoge Venen. Meer bepaald bij Signaal van Botrange.

Uiteraard, en gelukkig maar worden er na enkele jaren al meer dan één biertje gebrouwen. Zo groeide het Peak-aanbod al uit tot zo’n 7 bieren. Van blond naar tripel, tot bruin. Voor ieder wat wils dus! We raden je dan ook aan om even uit te rusten bij de hoogst gelegen brouwerij van België. Vanop het terras heb je hier trouwens een machtig panoramisch zicht op de Hoge Venen.

Monschau

Monschau ligt aan de oostelijke grens van de Hoge Venen, net over de grens in Duitsland. De stad ligt hier ook naast het Duitse natuurgebied van de Eifel. Dit stadje ontstond in de middeleeuwen, waarna in de 17de eeuw er veel protestantse vluchtelingen naar de stad kwamen. Zij werkten veelal in de lakenindustrie, en de textielindustrie kwam dan ook in deze tijd tot bloei.

Malmédy

Malmedy is de gezellige stad in het zuiden van de Hoge Venen. Deze stad is ouder dan Eupen en Monschau, ze werd namelijk al in 648 opgericht. De stad heeft dan ook een lange geschiedenis, maar toch vind je hier niet veel oude gebouwen, alleen de kathedraal en de oude waterput stammen nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Alle andere gebouwen zijn sindsdien herbouw.

Burcht Reinhardstein

Wie richting de Hoge Venen trekt, kan ook een reisje terug in de tijd meepikken, want in het Luikse plaatsje Ovifat ligt er tussen de bomen een prachtig middeleeuws kasteel verscholen. De burcht Reinhardstein ligt op een rots ten westen van Robertville en kijkt uit op de kronkelende rivier de Warche. Wie het kasteel ook vanbinnen wil ontdekken, kan een rondleiding volgen en achteraf van enkele lokale biertjes proeven. Wij zijn nú weg!

Naast puur natuurplezier is het aanbod aan gastronomie in de Hoge Venen ook heel uitgebreid. Daarbij spelen “ambachtelijke producten” (regionale producten) een belangrijke rol. Traditionele gerechten maken deel uit van het culinaire imago van de regio tussen de Eifel en de Ardennen. De specialiteiten zijn: heerlijke wildpaté, worstbereidingen, originele Ardense Ham, roggebrood uit de Eifel, confituur en gebak met inheems fruit, de fijnste Belgische pralines, graan en groenten van hoogwaardige kwaliteit, Belgische bierspecialiteiten, forel en regionale honing. De wildgerechten worden gecombineerd met verschillende champignongerechten die dan ook in de bossen van de Hoge Venen te vinden zijn. Er worden hartige regionale groenten bij geserveerd zoals rode kool of knolselder. Ook veenbessen en appelmoes mogen niet ontbreken. Bij de beenhouwerijen rond de Hoge Venen zijn verse wildpaté, terrines, hesp en worst te koop.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Rust in de Oostkantons – Kris Van Den Spiegel – VOLZET

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende