Struinen op de Loonse en Druinse Heide – Eric Clauw

Inbegrepen

  • Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
  • Reisbegeleiding door agogische travelbutlers
  • Maaltijden op basis van half pension
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen en inkomgelden
  • Dranken
  • Reis – en annulatieverzekering

In het Brabantse natuurgebied de Peelse Heide wisselen bos en heide elkaar af en liggen mysterieuze verhalen aan je voeten. Vanaf Outdoorpark Reusel – vlakbij de grens met België – ontdek je bijvoorbeeld geheimzinnige keien, cirkels in het landschap en een dodendraad waar je mond van openvalt.

Onze vaste stek:

Hotel De Guldenberg***  

Guldenberg 125268 KR Helvoirt

De Guldenberg is bekend om haar inspirerende, bosrijke omgeving en geliefd vanwege haar hoogwaardige, gastvrije service en fantastische keuken vol culinaire variaties. Daarmee is het een ideale locatie voor zakelijke bijeenkomsten of een heerlijk weekeinde ontspannen in een rustgevend en tegelijkertijd uitdagend natuurgebied.

De directe omgeving van De Guldenberg biedt volop mogelijkheden voor bijvoorbeeld wandelen, fietsen, mountainbiken of geo-coaching. Het karakteristieke hotel zelf beschikt over vele zalen en ruimtes voor feesten, exposities, concerten, meetings en events.

Club Acapella is dé verborgen parel in het hotel. De voormalige kapel beschikt over een unieke steam punk ambiance, 30 tot 100 zitplaatsen, een ruim podium en een scala aan technische faciliteiten die een muziekvoorstelling, productpresentatie of lezing mogelijk maken. Zelfs de allernieuwste bioscoop films zie je in Club Acapella.

 

Bij Natuurpoort De Brandtoren hoef je maar omhoog te kijken voor het hoogtepunt van je wandeluitje. Hier staat een dijk van een uitkijktoren die zéker aantrekkingskracht uitoefent op avonturiers. De Nieuwe Brandtoren is namelijk ook een klimtoren. Ruim 26 meter hoog, torent hij boven de bomen uit. In het ontwerp van speels op elkaar geplaatste kubussen is een klimwand, tokkelbaan en highrope verwerkt. Bij Outdoorpark Reusel kun je aankloppen om een klimavontuur te boeken. Vanaf de top van de toren kan je voorafgaand aan je wandeling de omliggende Peelse Heide goed tot je nemen: boomtoppen in duizend-en-één tinten groen. Wist je dat de toren is ontworpen door dezelfde architect – Ateliereen Architecten – van o.a. de Uitkijktoren Herperduin, Uitkijktoren Lommelse Sahara en Uitkijktoren De Onlanden?

Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij een van de vele cafés of restaurants aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. Met de wind in je haren en het zand in je schoenen. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen. De schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg.

En dat is een must hier. Juist omdat we ons op grensgebied begeven, liggen middenin de natuur spannende verhalen over smokkelaars en het oorlogsverleden verscholen. Vooral boter – ook wel ‘het vette goud’ genoemd – werd hier veel de grens over gesmokkeld naar België. Dat leverde een levendig kat-en-muis-spel met douaniers op. De verhalen spreken bij jong en oud nog steeds tot de verbeelding.

Een minder romantisch beeld van het leven aan de grens, ontstaat als we het verhaal horen over de dodendraad. Tijdens de Duitse bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog, vormde de elektrische draadversperring een soort ‘IJzeren gordijn’ of ‘Berlijnse muur’ in deze streek. Dit om te voorkomen dat een grote stroom Belgen naar Nederland zou vluchten. Op de route zien we een reconstructie van de houten palen met stroomdraden, bevestigd via porseleinen isolatoren. Drie rijen dik was de versperring, en 2000 volt zou de vluchtelingen wel tegenhouden. Een akelig idee.

De Loonse en Drunense Duinen heeft nog op 270 hectare stuifzand. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge en diverse korstmossen, bijvoorbeeld. En de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Allemaal soorten die houden van zand.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Struinen op de Loonse en Druinse Heide – Eric Clauw

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende