Op stap in de Peelse Heide – Peter Van Hinsberg

Inbegrepen

  • Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
  • Reisbegeleiding door agogische travelbutlers
  • Maaltijden op basis van half pension
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen en inkomgelden
  • Dranken
  • Reis – en annulatieverzekering

In het Brabantse natuurgebied de Peelse Heide wisselen bos en heide elkaar af en liggen mysterieuze verhalen aan je voeten. Vanaf Outdoorpark Reusel – vlakbij de grens met België – ontdek je bijvoorbeeld geheimzinnige keien, cirkels in het landschap en een dodendraad waar je mond van openvalt.

Onze vaste stek:

Hotel

De Guldenberg***  

Guldenberg 125268 KR Helvoirt

Bij Natuurpoort De Brandtoren hoef je maar omhoog te kijken voor het hoogtepunt van je wandeluitje. Hier staat een dijk van een uitkijktoren die zéker aantrekkingskracht uitoefent op avonturiers. De Nieuwe Brandtoren is namelijk ook een klimtoren. Ruim 26 meter hoog, torent hij boven de bomen uit. In het ontwerp van speels op elkaar geplaatste kubussen is een klimwand, tokkelbaan en highrope verwerkt. Bij Outdoorpark Reusel kun je aankloppen om een klimavontuur te boeken. Vanaf de top van de toren kan je voorafgaand aan je wandeling de omliggende Peelse Heide goed tot je nemen: boomtoppen in duizend-en-één tinten groen. Wist je dat de toren is ontworpen door dezelfde architect – Ateliereen Architecten – van o.a. de Uitkijktoren Herperduin, Uitkijktoren Lommelse Sahara en Uitkijktoren De Onlanden?

En dat is een must hier. Juist omdat we ons op grensgebied begeven, liggen middenin de natuur spannende verhalen over smokkelaars en het oorlogsverleden verscholen. Vooral boter – ook wel ‘het vette goud’ genoemd – werd hier veel de grens over gesmokkeld naar België. Dat leverde een levendig kat-en-muis-spel met douaniers op. De verhalen spreken bij jong en oud nog steeds tot de verbeelding.

Een minder romantisch beeld van het leven aan de grens, ontstaat als we het verhaal horen over de dodendraad. Tijdens de Duitse bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog, vormde de elektrische draadversperring een soort ‘IJzeren gordijn’ of ‘Berlijnse muur’ in deze streek. Dit om te voorkomen dat een grote stroom Belgen naar Nederland zou vluchten. Op de route zien we een reconstructie van de houten palen met stroomdraden, bevestigd via porseleinen isolatoren. Drie rijen dik was de versperring, en 2000 volt zou de vluchtelingen wel tegenhouden. Een akelig idee.

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Op stap in de Peelse Heide – Peter Van Hinsberg

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende