Sicilië

Inbegrepen

  • Vluchten vanuit Brussel naar Sicilië
  • Agogische Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen ter plaatse

Bijzonderheden

   

Reizen naar de Eolische Eilanden: Wat een mooi tafereel, de kleine vulkaantoppen die elkaar gezelschap houden in de Thyreense Zee ten Noorden van Sicilië. De zeven Eolische eilanden danken hun naam aan de Griekse koning van de wind ‘Aeolus’.

Het grootste eiland is Liparis, maar zelfs hier is de sfeer rustig en gemoedelijk zoals op de andere eilanden. De necropilis van Liparis behoort tot de belangrijkste in Zuid-Italië en het archeologisch museum bergt een schat aan vondsten uit meer dan 1500 graven. Het knusse hoofdstadje Lipari, gelegen op het gelijknamige eiland, ademt veel sfeer en gezelligheid. Vanaf het pittoreske haventje kronkelen straatjes omhoog naar de Akropolis; de imposante burcht met monumenten uit het Noormannentijdperk, de Middeleeuwen en de Barok.

Per boot kunt u vanuit Lipari ook naar de andere eilanden reizen. Een wandeling naar de top van de vulkaan op Stromboli mag u uiteraard niet overslaan. De kristalheldere zee is bovendien heel uitnodigend voor zwemmers, duikers en snorkelaars. En wilt u uw huid vertroetelen? Wellicht is een modderbad op het eiland Vulcano iets voor u. Voor ieder wat wils: elk eiland is weer uniek op deze prachtige archipel.

De Eolische eilanden is een eilandengroep in de Tyrreense zee. Het hoofdeiland Lipari ligt op ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Sicilië. De Eolische eilanden danken hun naam aan de Griekse Koning der winden; Aeolus. Hij kreeg van Zeus het bestuur over de winden en zou ergens op de eilanden gewoond hebben. Het is niet verwonderlijk dat juist deze eilanden worden geassocieerd met Aelous. Het kan namelijk behoorlijk spoken in de wateren rondom de eilanden. Een andere naam voor de eilandengroep is de Liparische eilanden, naar het hoofdeiland Lipari.  De namen van de zeven eilanden die de archipel telt zijn: Lipari, Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi en Filicudi. De eilanden zijn allen ontstaan door vulkanische activiteit. Echter, momenteel heeft alleen Stromboli nog een vulkaan die permanent actief is. De vulkanen vullen als het ware het gat tussen de twee reuzenvulkanen Etna (op Sicilië) en de Vesuvius (op het Italiaanse vasteland). Op de eilanden wonen in totaal 13.920 (1 januari 2011) mensen. Jaarlijks komen er ruim 200.000 toeristen op bezoek.

Tegenwoordig verdienen de bewoners van de eilanden hun geld hoofdzakelijk in de visserij en het toerisme. Het toerisme wordt een steeds belangrijkere inkomstenbron, nu behalve Italianen ook veel mensen vanuit de rest van Europa de eilanden ontdekken. Doordat de landbouwgronden op de eilanden niet bereikbaar zijn voor moderne landbouwmachines vind landbouw steeds minder plaats op de eilanden. Natuurlijk is ook de droogte niet bevorderlijk voor de landbouw. Er is onvoldoende neerslag om aan de drinkwaterbehoefte van de bewoners te voldoen. Daarom wordt dit water met tankers vanaf het vaste land van Italië aangevoerd. De enige industriële activiteit van betekenis vind je op Lipari. Hier staat de Pumex fabriek, waar het witte puimsteen uit de vulkanen wordt gewonnen. Dit halffabrikaat wordt onder andere gebruikt als toevoeging aan beton.

Lipari is het grootste en belangrijkste eiland van de Eolische archipel. Tevens is het het hoofdeiland van de eilandengroep. Op het eiland wonen rond de 10.800 mensen. Het eiland is ongeveer 37,6 vierkante kilometer groot en ligt op ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van het Siciliaanse Milazzo. Het eiland kent een aantal kleine plaatsjes. Lipari is het grootste plaatsje. Andere plaatsjes op het eiland zijn QuattrocchiPianoconteVaresanaQuattropani,AcquacaldaPorticelloPomiciazzoCanneto en Pirrera.

Het eiland telt maar liefst twaalf vulkaantoppen. Actief zijn de vulkanen echter niet meer. Wel zijn er verschillende warmwaterbronnen waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. De hoogste vulkaantoppen liggen min of meer centraal op het eiland. Het zijn de Monte Chirica, welke 602 meter hoog is en de Monte Sant’Angelo die 594 meter hoog is. Andere hoge toppen zijn de Monte Pelato (472 meter) en de 369 meter hoge Monte Guardia. Het meest de moeite waard is de beklimming van de Monte Guardia in het zuiden van het eiland. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de kraters van het eiland Vulcano. De wandeling naar de top van de Monte Sant’Angelo is ook zeer de moeite waard. Je kunt de wandeling het beste aanvangen in het plaatsje Pianoconte, maar ook vanuit Canetto loopt een voetpad omhoog.

Als grootste eiland van de archipel ontvangt Lipari ook verreweg de meeste bezoekers. Het centrum van het gelijknamige plaatsje is een toeristische trekpleister. De meeste toeristen komen met de draagvleugelboot aan in de Marina Lunga, wat één van de twee havens van het plaatsje Lipari is. Bij aankomst valt meteen de grote burcht die boven de haven uitsteekt op. Deze burcht, genaamd Castello, werd in de vijftiende eeuw gebouwd door de Spanjaarden. Het is gelegen op de top van een rots, waardoor het moeilijk in te nemen was. Vanuit de Marina Corta is de burcht via een steile trap te bereiken. In de burcht vind je een kathedraal, het Eolische museum en het archeologische museum van de eilanden. De kathedraal is gewijd aan de beschermheilige van de eilandengroep; Bartholomeus. Het plafond van de kerk is versierd met een aantal prachtige fresco’s. Ook het archeologisch museum (Museo Archeologico Eoliano) in de burcht is een bezoekje waard. De collectie bevat een aantal prachtige stukken die op een goede manier worden tentoongesteld.

De burcht is via de trap aan de voorzijde van de kathedraal te verlaten. Van hieruit kom je in de Via Garibaldi uit. Dit is de smalle hoofdstraat van het plaatsje. Aan weerszijden van de straat hebben de winkeliers de koopwaar voor de toeristen uitgestald. Natuurlijk wordt er ook heerlijk Italiaans ijs verkocht. Door de bedrijvigheid doet het straatje erg gezellig aan. Vanuit de straat kun je ook verschillende steegjes inlopen. Deze bestaan vaak uit allerlei vrolijk gekleurde huizen, waar ook kleine winkeltjes en restaurantjes gevestigd zijn.

 

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Sicilië

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende