Le plat pays qui est le mien – Kris Van Den Spiegel

Inbegrepen

  • Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
  • Agogische Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden
  • Uitstappen ter plaatse

Audresselles is met voorsprong onze favoriet langs de Opaalkust. Het dorpje ziet er nog uit zoals een kustdorpje er 100 jaar geleden moet uitgezien hebben (en we bedoelen dit echt niet negatief). Er is nog geen spoor van grote immo-projecten, integendeel, heel wat huizen liggen er verlaten en vervallen bij en schreeuwen bij wijze van spreken om een opknapbeurt. Misschien heeft het gebrek aan interesse te maken met het ontbreken van een ‘maagdelijk’ zandstrand, al is er tussen Audresselles en Ambleteuse toch wel een mooi strand.

Ook de Franse en Engelse high society was onmiddellijk weg van de charmes van deze kuststreek. In de 19e eeuw bouwden ze hier villa’s om er even tussenuit te gaan. Deze Anglo-Normandische villa’s gaven een spectaculair cachet aan de omliggende badplaatsen als Le Touquet, Wimereux, Boulogne-sur-Mer en Wissant (vissersdorpje).

Het overweldigend mooie landschap van de Kaap Blanc-Nez kunt u zich bijna niet voorstellen in het vlakke land van Noord Frankrijk. Net als de Mont Saint-Michel behoort de Kaap Blanc-Nez tot de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk, ‘les Grands Sites de France’. De steile, witte klif is zo’n 100 miljoen jaar oud en is prachtig versierd met heide dat wordt blootgesteld aan de zoute nevel van de zee.

Als de enige kalkstenen klif  langs de kust van Nord-Pas-de-Calais vindt u hier een prachtige originaliteit aan flora. Wanneer u de klif tussen mei en september bezoekt staat het in volle bloei. Met een hoogte van wel 134 meter heeft men bovendien prachtige uitzichten. Als men goed kijkt kan men bij helder, mooi weer in de verte zelfs de kliffen van Dover waarnemen!

Onze vaste stek

Hôtel du Centre ***

78 Rue Carnot
France

Dit hotel ligt vlak bij het strand, op 0,1 km van Regional Natural Park of the Caps and Opal Marsh en op 4,8 km van Nausicaä Centre National de la Mer. Ook Golfbaan van Wimereux en Colonne de la Grande Armée liggen binnen 5 km afstand. Station Wimille-Wimereux ligt op 9 minuten lopen.

Mogelijke daguistappen:

Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een mooi historisch stadje dat bestaat uit twee delen: de historische bovenstad en de moderne benedenstad. Het stadje wordt ook wel Cité de la Mer genoemd, wat staat voor Frankrijks grootste vissershaven. Het is vooral de bovenstad die de geschiedenis van de stad weergeeft, getekend door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon, met pronkstukken als het kasteel, de belfort en de kathedraal.

Nausicaa

Maar één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer is het imposante Nausicaa, de grootste zeeaquaria van Europa in de vorm van een mantarog. Het centrum beschikt over meer dan 50 aquaria met meer dan 36.000 dieren. Zo zie je bijvoorbeeld de effecten van vervuiling op koraalriffen. Je kan er alles leren over de zee en de dieren en je duikt er op verschillende manieren letterlijk onderwater. Een uitje voor jong en oud dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje!

Château-Musée Boulogne-sur-Mer

Er is tegenwoordig een museum gevestigd in het 13e-eeuwse kasteel. De bovenstad is omheind door hoge vestigingsmuren die vroeger ter bescherming van de stad dienden. Er waren bovendien maar vier toegangspoorten naar de stad die allemaal afgesloten konden worden.

Een bezoekje aan het museum in het kasteel is zeker aan te raden voor de cultuurliefhebbers onder ons. Het biedt een overzicht van Griekse vazen, verzamelingen van Egyptische oudheden, archeologische vondsten uit de streek, maskers van Alaska en schilderkunst uit de 17e tot 19e eeuw. Maar ook het kasteel is erg mooi om te zien, het dateert uit de 13e eeuw en heeft een zeer aparte bouwstijl.

Museum Batterij Todt

Batterij Todt gebouwd door de Duitse Wehrmacht tijdens WO II. Het complex werd gebouwd door Organisation Todt, nabij het Franse dorp Audinghen, aan Het Kanaal bij Cap Gris-Nez. Het maakte onderdeel uit van de Atlantikwall en de bewapening bestond uit 4 kanonnen met een kaliber met een bereik van 55 km (granaten konden Engeland bereiken)

Les Six Bourgeois de Calais

Zonder enige twijfel zal je aandacht vooral gaan naar het standbeeld voor het stadhuis: Les Six Bourgeois of ook wel ‘de Zes Burgers van Calais’ genoemd. De befaamde beeldhouwer Rodin was in die tijd nog niet zo bekend en schokte hiermee meteen alle rangen van de bevolking. Met het beeldhouwwerk wilde hij zes helden uitbeelden die ten tijde van de uitmoording de stad wouden redden. Bovendien wou Rodin dat het niet op een voetstuk stond maar gewoon op de grond zodat iedereen direct contact kon hebben met iemand die de dood voor ogen ziet.

Militair Kerkhof van Étaples

Het Militair Kerkhof van Étaples, voluit bekend als het Étaples Military Cemetery, is een van de grootste militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Het bevindt zich in de buurt van het stadje Étaples-sur-Mer. Étaples was tijdens de WOI een belangrijk militair centrum en fungeerde als een belangrijk logistiek knooppunt, waar troepen werden getraind, hersteld en opnieuw ingedeeld.

Audresselles is goed gelegen voor een wandeling, ofwel via het pad bovenop de krijtrotsen naar Cap Gris Nez (en verder Wissant en Cap Blanc Nez) ofwel zuidwaarts langs het strand naar Ambleteuse en verder via les Dunes de la Slack naar Wimereux. Terugkeren kan je ofwel via het openbaar vervoer. Wij staken enkele keren onze duim in de lucht om te liften en het lukte wonderwel.

Een mozaïek van leuke badplaatsjes, mooie landschappen en bezienswaardigheden, de Opaalkust strekt zich uit van het badplaatsje Berck sur Mer tot aan de Belgische grens. Vooral de lichtval in dit stukje Noord Frankrijk, waar vele schilders dankbaar gebruik van hebben gemaakt, is hier overweldigend.  De Opaalkust is de perfecte plek voor rust, ruimte en ontspanning!

Laat u verleiden door de onmiskenbare charme van het kleurrijkste dorpje van Noord Frankrijk. Gelegen op een heuvel met uitzicht op de baai van de Somme is Saint Valery sur Somme een prachtig dorpje om te bezoeken. Binnen de stadsmuren vindt u mooie bezienswaardigheden, geplaveide straatjes en huizen met kleurrijke gevels.

Geliefd om zijn heerlijke visgerechten en zeevruchten vindt u ten zuiden van Calais het charmante badplaatsje Wissant. Van oorsprong een klein vissersdorpje omgeven door een fijn zandstrand. De kust van dit stukje Noord Frankrijk leent zich perfect voor een lange dag aan zee. Het dorpje zelf kenmerkt zich door een aantal mooie bezienswaardigheden. Vooral de kerk Sint Nicolas is een bezoekje waard. Met een mix van verschillende bouwstijlen is de kerk het oudste bouwwerk van het dorpje.

Wij gaan zeker een Fruit de Mer eten, schelpdieren op zijn Frans, heerlijk

 

Zin om deel te nemen?

Inschrijven voor deze reis

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Le plat pays qui est le mien – Kris Van Den Spiegel

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende