Vipava Vallei

Inbegrepen

  • Transfer vanuit Brussel naar Ljubljana
  • Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  • Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  • Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
  • Heen en terugreis in twee dagen – op basis van ontbijt en diner

Niet inbegrepen

  • Ophaalservice
  • Reis- en annulatieverzekering
  • Andere maaltijden en drank
  • Inkomgelden
  • Uitstappen

Slovenen zijn Oostenrijkers die een verkeerde taal spreken. Een grapje met een kern van waarheid. Slovenië is nooit eerder onafhankelijk geweest. Het heeft lang bij Oostenrijk gehoord tot het na 1918 met andere Zuid-Slavische volken (Kroaten, Serviërs) werd samengevoegd tot een kunstmatige staat Joegoslavië maar Slovenen hebben weinig gemeen met hun zuiderburen. Landschap, tradities, eetgewoonten – ze liggen dichter bij Wenen dan bij Belgrado. Hun nationalisme is van een zachtaardiger karakter. Dat zij de eersten waren die zich losmaakten van Joegoslavië, was geen verrassing.

Het meer van Bled is één van de populairste & belangrijkste toeristische attracties van Slovenië. Het ligt in het noordwesten van Slovenië net buiten het Triglav National Park. Anno 2016 wonen er iets meer dan 5000 inwoners in Bled maar door de talrijke overnachtingsplaatsen ligt dit aantal gedurende het hele jaar een stuk hoger.
Vanaf 1855 kreeg het toerisme, dankzij de Zwitserse arts Arnold Rikli, die Het Instituut voor Natuurlijke Genezing oprichtte, een flinke boost. Na de Tweede Wereldoorlog had de voormalige president van Joegoslavië, Jozip Broz Tito, er zijn buitenverblijf. In Vila Bled ontving hij destijds staatsleiders van over de hele wereld. Nu is het een exclusief luxehotel dat gelegen is aan de zuidelijke oever van het meer.

De tweede grootste stad van het land Maribor is gelegen in het oosten van Slovenië. De rivier de Drava stroomt doorheen de stad die op iets meer dan 20km van de grens met Oostenrijk gelegen is. Ze maken er goddelijke wijn, genieten daar zelf ook volop van, de Slovenen eten er de beste kazen en worst maar je kan hier ook volop mountainbiken of hiken. Het stadscentrum moet je ook zeker even bezoeken, voor je het weet verdwaal je er in al die kronkelige straatjes. We hebben het over Vipava. Zo’n verborgen pareltje in Slovenië dat ook dichtbij de Italiaanse grens ligt en daardoor ook een tikkeltje op haar buurland lijkt

Een must drink en do als je in Vipava bent, ga naar het toeristenbureau in het centrum. Hier worden namelijk gratis wijnproeverijen georganiseerd waarbij je niet alleen mag proeven, maar ook meer leert over de wijnen en verschillende wijngaarden in Vipava. Ook vertellen ze je graag over hoe belangrijk wijn is in Vipava, zo wordt er zelfs elk jaar een zogenoemde wine queen uitgeroepen in de regio en zijn er verschillende wijn evenementen. Zin om een hapje te eten na al die wijn? Ga dan naar Gostilna pod Farovz, dit restaurantje vind je aan het water waardoor het een leuk plekje is om even te relaxen!

Als je eenmaal bij het toeristencentrum van Vipava bent, moet je ook even rondlopen door het centrum. Je vindt er een handjevol restaurantjes, winkeltjes zijn er daarentegen niet echt maar kronkelige straatjes en talloze bruggetjes des te meer. Neem er eventjes de tijd voor want ook het centrum van Vipava is leuk om even te ontdekken.

Er zijn een paar gebouwen waar je zeker even moet stoppen wanneer je rondloopt, zoals het Lanthierijev Grad gebouw dat direct opvalt door haar statige uiterlijk en versieringen. Dit gebouw was lang een landhuis maar wordt nu gebruikt als Universiteit. Ook de Baumkircher Tower, ook wel Grad Tabor genoemd, is een toren waar je even bij stil wilt staan. Je vindt het direct naast een brug en was vroeger een verdedigingstoren.

Eénmaal je in Vipava het toeristenbureau en het centrum bezocht hebt is het zeker ook de moeite waard om de wijngaard Tilia te bezoeken. Je kunt er spreken met de eigenaar Matjaz. Bij Tilia worden verschillende wijnen gemaakt en het leuke is… die laten ze je graag proeven. Je kunt er een rondleiding krijgen langs alle wijnvaten en buiten heb je een mooi uitzicht over alle wijnranken waar Tilia onder andere haar druiven vandaan haalt. De naam Tilia komt trouwens van de Latijnse naam voor Linden boom af en is een traditionele boom in het Mendoza wijngebied. Wijnen die onder andere door Tilia gemaakt worden zijn Malbec, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. De rode wijnen zijn ontzettend lekker!

Zin om deel te nemen?

Interesse in deze reis?

Reiziger
Adres
Contactgegevens

Vipava Vallei

Contacteer JPS Tours

Torhoutsesteenweg 294, Oostende