De Hoge Venen, het westelijke gedeelte van Natuurpark Hoge Venen Eifel, is uniek veengebied in Europa. Doordat het gebied de Hoge Venen een jaarlijks hoge gemiddelde neerslag heeft zorgt het gebied voor een enorme watervoorraad in de regio. De 15 stuwdammen / stuwmeren in de Hoge Venen Eifel hebben een gezamenlijke inhoud van ruim 350 miljoen kubieke meter water!
Onze vaste stek:
Eifelhotel Im Fronhof***
Zeer vriendelijk personeel! Hartelijk ontvangen. Propere kamers. Rustig gelegen. Leuk voor dorpjes te bezoeken en te wandelen. Honden zijn hier ook welkom. Hier kun je echt tot rust komen.
Eifelhotel Im Fronhof
Im Fronhof 12-16
54675 Mettendorf
Het hotel biedt een eigentijds restaurant met terras en een barbecueplaats. Wellnessbehandelingen kunnen gereserveerd worden (toeslag kan van toepassing zijn). Het ontbijtbuffet is gratis.
Hoge Venen Eifel, het Natuurpark Hohes Venn Eifel, is een groot natuurgebied in de Eifel. Hoge Venen Eifel is een grensoverschrijdend gebied dat niet alleen in de Duitse Eifel ligt maar ook voor een deel in België, het natuurpark Hoge Venen.
Een groot gedeelte is beschermd natuurgebied. De natuur is er bijzonder en zeer gevarieerd. Er komen zeldzame plant- en diersoorten voor in de Hoge Venen Eifel. Voor de natuurliefhebbers en wandelaars het perfecte gebied.
Het Natuurpark Hoge Venen Eifel bestrijkt zoals gezegd 2 landen; Duitsland en België, in de gebieden; Vennvorland, Hohes Venn, Rureifel, Kalkeifel, Hocheifel en het Ourtal. In België hebben de Hoge Venen een oppervlakte van 700 vierkante kilomter, In Duitsland heeft het Naturpark Hohe Venn Eifel in Nordrhein-Westfalen een oppervlakte van 1600 vierkante kilometer en in Rheinland-Pfalz 400 vierkante kilometer.
De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat van deze streek, de hevige neerslag, de lange koude winters en een lage gemiddelde temperatuur (6,1°) zijn uiterst zeldzame plantensoorten uit Noord-Europa, de bergstreken en het Atlantische gebied hier behouden gebleven.
Het huidige veenlandschap is grotendeels ontstaan onder invloed van de mens. De oude landbouw- en veeteeltpraktijken, zoals het weiden, het bestrijden van kreupelhout, het binnenhalen van hooi en de ontginning van turf hebben geleid tot de vorming van open ruimten. Tot in de middeleeuwen daarentegen waren de Hoge Venen nog voor 90% bebost. Vanaf omstreeks 1840 (in de Pruisische periode) werd heel wat heideland herbeplant met sparren.